Odváž sa pýtať si viac… v intervaloch


Slovensko trpí chronickým strachom pýtať si viac za svoju prácu. Teda aspoň tu na východe. Asi taký hangover z komunizmu – „drž hubu a krok a budeš ok“. Je to vlastne pre teba aj výhoda – pretože ak sa ty odvážiš pýtať si viac za svoju prácu, dosiahneš to vďaka tomuto problému skôr.

Ak nechceš len robiť aby si výplatu minul za mesiac, tak zabudni na prístup „radšej nebudem vyskakovať, aby dobre bolo“ a začni uvažovať na úrovni „viem čo robím, že to robím dobre a že sa to dá oceniť lepšie“. Keď do toho dávaš viac ako ostatní a vieš si to aj úprimne odôvodniť, tak si aj pýtaj viac ako ostatní.

Základ je vedieť si to odôvodniť

Chceš zarábať viac? Je to fakt jednoduché:

1. Rob viac ako ostatní, tak aby si si to vedel úprimne odôvodniť / podložiť. A to ľahko dosiahneš tým, že skrátka dáš do toho viac – urobíš to lepšie ako iní, kvalitnejšie, rýchlejšie, pridáš nejaký bonus. (nemusí všetko spolu, stačí jedno z toho).

2. Neboj sa za to pýtať si viac → keďže si to vieš pre seba odôvodniť, vieš to odôvodniť aj pri otázke šéfa / klienta.

To je všetko, nečakal si predsa nejaký dlhý sneaky návod ako odrbať ľudí. Chceš zarábať viac? Rob viac + lepšie a pýtaj si viac. Ak sa ti toto nepáči – tak buď nikdy nezarobíš viac (lebo sa ti nechce robiť viac a lepšie) alebo zarobíš viac odrbávaním ľudí – čo sa ti raz vráti + musíš s tým svedomím žiť, tak či onak, ak si takýto typ človeka, tak good luck (NOT!) and sod off.

Výhody

  • budeš podávať lepšie výsledky a budeš si to užívať viac lebo budeš spokojný s odmenou
  • nebudeš toľko stresovať – lebo ťa nezaplaví veľké množstvo slabo hodnotenej práce (aj keď často s vyššou plácou pribúda zodpovednosť – komplexnosť a takto aj stres – no zasa nemôžeš čakať viac pláce za takú istú ľahkú robotu)
  • spomínal som lepší zárobok?

Predstav si dve osoby:

Osoba 1 – Jozef Milión

  • robí dobre za málo
  • časom príde nespokojnosť, začne robiť horšie lebo platia málo (ale nepýta si viac alebo neodíde)
  • Zvykne si na málo, práce pribúda, za málo
  • Ide to ďalej z kopca – aby si to vykompenzoval, začne viac flákať, niečo si ukradne, sťažuje sa doma, kámošom, je nevrlý

S takýmito prípadmi sa stretávam často. Nie stále do tej miery, niekedy ľudia ostanú zaseknutí pri robení dobre za málo a nemusia updadnúť do nevrlosti.

Niektorým to aj vyhovuje – a to je fajn. Ak si spokojný s menšou mierou zodpovednosti, nepotrebuješ zarobiť viac a teší ťa život akým je – prestaň čítať a nič nemeň.

Osoba 2 – Jana Sebavedomá

  • robí dobre za málo
  • ked si je istá, že robí viac / lepšie ako ostatní, pýta si viac. (Nemusíš vedieť viac ako všetci, alebo vedieť všetko – stačí vedieť viac ako tvoji klienti. O koľko viac vieš, o toľko viac si vieš zapýtať.)
  • po zvýšení ceny jej časť klientov odíde, no iní ostanú a prídu noví = menej alebo rovnako veľa práce, viac peňazí
  • po roku znovu prehodnotí svoje schopnosti, zistí, že sa jej skills posunuli znovu vyššie a zdvihne svoju cenu
  • niektorí klienti odídu, iní ostanú, pribudnú noví
  • … a takto dokola, no už po prvej zmene je spokojnejšia a vie si popri práci aj dobre našetriť na svoje hobby – nech je to cestovanie, downhill na biku, maľba – alebo investuje inteligentne, či začne iný biznis.

Ktorou osobou budeš ty?

Sebavedomie

Ak si chceš pýtať viac, musíš veriť vo svoje schopnosti. To dosiahneš tým, že aj samému sebe budeš vedieť odôvodniť zdvihnutie tvojej ceny. Takisto to môžeš skúsiť vysvetliť niekomu blízkemu (koho názor si ceníš). Keď to vieš vysvetliť takto, budeš to vedieť vysvetliť aj klientom.

Klienti určite pochopia, ak im povieš:

Záujem o moje služby rastie (asi robím niečo dobre!) a aby som mohol ponúkať každému klientovi môj čas rovnako a férovo, no pritom sa nerozdal a nezodral, upravujem si moju hodinovú sadzbu na XYZ EUR.

Ak to je dobré vysvetlenie / dôvod, ktorému úprimne veríš (naozaj sa tvoje schopnosti zlepšili, vieš dať klientom viac ako predtým), je už jedno ako to klient vezme – stále to je dobrý výsledok: 

  • klient buď ostane – chápe to podobne ako ty a budete si rozumieť, vaša spolupráca bude prínosná pre obe strany
  • klient odíde, máš menej starostí, lebo by ste si aj tak nerozumeli dlhodobo, musel by si veľa vysvetľovať, stále by od teba čakal veľa za čo najmenej peňazí

Vyššia cena ako filter

Veľmi nízka cena láka častokrát aj „lacných“ ľudí, ktorí nevedia oceniť kvalitnú prácu = recept na stres. Chcú veľa hudby za málo peňazí. Na začiatku je to ok, nájdeš si takto svoj modus operandi. Ale dlhodobo sa musíš niekam pohnúť, vyberať si klientov. Cena urobí ten výber za teba – automaticky.

A čo to bolo o tých intervaloch? Nuž veruže nechceš si zdvihnúť cenu raz a dosť. Ked rastú tvoje schopnosti a znalosti, nech rastie aj tvoja cena úmerne. Keď robíš niečo rok čo rok, tak budeš každým rokom lepší. Tak si aj uprav cenu každým rokom.

Odporúčané čítanie

Ďalšie články z „Čo robiť ak chceš zarobiť – online“

Photo by Elijah O’Donnell from Pexels

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *