Nauč sa prv si zarobiť aktívne, potom naháňaj pasívne príjmy


OBSAH

Túžba po pasívnom príjme je dnes asi najrozšírenejšia v histórii ľudstva. Hlavne vďaka internetu a sociálnym sietiam sme zaplavení úspešnými a „úspešnými“ solo-podnikateľmi (nemá zamestnancov, ale zarába si dobre sám pre seba predajom niečoho – služieb či produktov). Tých úspešných je menej ako tých „úspešných“ – ktorí často ešte predtým, ako sú naozaj úspešní, sa ti už snažia predať postup o tom, ako dosiahnuť to čo oni.

Tento článok je prvý zo série „Čo robiť ak chceš zarobiť – online„, v ktorej pozdieľam všetko, čo som sa naučil za posledných 10+ rokov práce pre seba, budovania pasívnych príjmov, budovania vlastného biznisu a investovania.

Prečo by si ma mal/a počúvať? Nemusíš, ale ak sa ti pozdáva moja cesta z 3000GBP/mesiac jobu v Amazone (ktorý som dobrovoľne zanechal, našetril si a šiel na skusy do sveta), na 100EUR/mesiac za tvorbu webstránok, ktorú som sa naučil v hosteli v Buenos Aires, na dnešnú prácu s firmami v na SK, US či DE za 50-80 EUR na hodinu, tak čítaj ďalej.

Je ťažké skúšať rozbehnúť pasívny príjem, keď nemáš prostriedky (financie) a potrebné skúsenosti. Preto začni práve tam. Zameriavam sa na online zručnosti – čo vieš predať od hocikiaľ, nie na remeselné zručnosti, ktoré sa ťažko nosia so sebou hore dole. Ale ak nepotrebuješ cestovať, tak aj to je dobrý spôsob. Napríklad taký tesár si dnes vie veľmi pekne zarobiť, ak vie ako na to.

Je to ako skúšať jazdu na motorke predtým, ako zvládaš bicykel. Ako skúšať zdvihnúť 300kg bez postupného vypracovania sa k tejto váhe dlhodobým tréningom.

Nauč sa chodiť, predtým ako budeš utekať tu veľmi pekne sadne.

Nauč sa predať svoje schopnosti ako freelancer (aktívny príjem), predtým ako budeš predávať niečo komplexnejšie (pasívny príjem).

Ako z aktívneho príjmu na pasívny?

  • nauč sa niečo, čo ti je blízke, staň sa v tom expert
  • ponúkni to prv svojmu okoliu, blízkym, zdarma alebo za nízke ceny
  • výsledky použi ako svoje portfólio a začni oslovovať iných klientov
  • postupne si s novými skúsenosťami a praxou zvyšuj cenu
  • dbaj na kvalitu, dobrú komunikáciu s klientmi a nikdy ich nenechaj v štychu, aj keď ťa to stojí viac práce
  • zbieraj si referencie a dobre ich prezentuj
  • cieľom je dosiahnuť pekný mesačný príjem za menej hodín – aby si mal viac času na prieskum a prácu na budovaní pasívneho príjmu
  • vyššie ceny = lepšie zárobky + nenavyšuj si náklady ak nemusíš = vyšší kapitál / úspory
  • takto sa dostaneš do dobrej pozície finančne a čo sa týka skúseností, aby si mohol začať pracovať na pasívnych príjmoch – o to úspešnejšie.

Ak nie si schopný predať svoje schopnosti ako freelancer – asi ťažko uspeješ v oveľa komplexnejšom prostredí pasívnych príjmov, ktoré zahŕňajú oveľa viac odvetví a potrebných vedomostí.

Porovnaj si:

  • AKTÍVNY PRÍJEM – freelancer – predaj svojich zručností – potrebuješ:
    • skill – byť dobrý v nejakom smere, čo budeš predávať
    • marketing / SEO – vedieť nájsť zákazníkov – cez webstránku, oslovovanie, získavanie referencií
    • komunikáciu – vedieť so zákazníkmi dobre komunikovať
  • PASÍVNY PRÍJEM – online biznis – predaj služieb alebo produktov vo veľkom, automatizovaný, ty len dozeráš – potrebuješ:
    • business management skills – nielen predať a spraviť, ale manažovať celý biznis, financie, logistiku, zamestnancov / iných freelancerov
    • marketing / SEO – vedieť nájsť zákazníkov – cez webstránku, oslovovanie, získavanie referencií, exhibície, networking, budovanie dlhodobých vzťahov, strategické plánovanie
    • komunikáciu – nielen so zákazníkmi, ale so všetkými členmi celého procesu – od dodávateľov, cez freelancerov, účtovníkov, po klientov
    • outsourcing – aby ti biznis fungoval dobre dlhodobo, potrebuješ znižovať náklady a zvyšovať príjmy. Hľadanie lacnejších zdrojov – či už pomocníkov alebo produktov a ich vstupov je veľká súčasť.
    • behavioural psychology – ako najlepšie predať? Čo na ľudí pôsobí dobre a zle? Aké vrodené zvyky využiť na zvýšenie konkurencie?
    • Plánovanie, prieskum a stratégia – ako ostať stále na popredí, inovovať a udržiavať tento pasívny príjem dlhodobo funkčný? Aké nové služby či produkty pridať?

Začni od toho ľahšieho konca a k tomu ťažšiemu sa dopracuješ automaticky.

Nasleduj svoju vášeň? Radšej nie.

Hovorí sa, že ak spojíš svoju vášeň so svojou prácou, už nikdy nebudeš pracovať. Ja si skôr myslím, že ak zo svojej vášne urobíš prácu, tak si pokazíš vášeň.

Práca je práca – opakuje sa, často robíš veci nie ako chceš ty, ale ako to chce klient, musíš toho veľa vysvetľovať – prečo, načo, je to stereotyp. Ak chceš, aby takto dopadla tvoja vášeň, tak to už je na tebe.

Lepšie spravíš, ak si nájdeš nejakú schopnosť, za ktorú chce dnes platiť veľa ľudí – ktorú potrebuje veľa firiem či jednotlivcov. Z tejto si urob prácu, ktorá ži dobre zarobí – a budeš mať aj dosť času na svoju vášeň. Bez toho, aby sa z nej stal stereotyp.

Že je internet plný ľudí, ktorí spojili svoju vášeň s prácou a ospevujú to? Hm, prečo to asi ospevujú? …žeby marketing? Lebo to predáva. Čo ti asi ponúkajú? Kurz ako uspieť ako oni? No bodaj by to potom neospevovali.

Odporúčané čítanie – začni tu:

Čo ďalej?

  • Zober pero a papier, alebo Google Sheet a spíš si tvojich top 10 schopností. V čom exceluješ? V čom často pomáhaš ľuďom v okolí?
  • Ohodnoť ich podľa potenciálu zarábať – koľko za to vieš pýtať? Ale aj podľa potenciálu robiť ich online od hocikiaľ. Neboj sa ak tam vidíš viac konkurencie – ak budeš dobrý, prebiješ sa cez to.
  • Začni od tých najlepšie hodnotených.
  • Neboj sa začať s nižšou cenou prvý rok – tú si postupne zdvihneš.

V ďalšom článku sa pozrieme na tie najlepšie schopnosti v dnešnom svete pre prácu online.

[jetpack_subscription_form title=“Ak ho nechceš zmeškať, pridaj sa na odber článkov:“ subscribe_text=“Články o zarábaní online, investovaní, cestovaní a slobodnom živote podľa seba.“ subscribe_button=“Poďme na to!“ show_subscribers_total=“1″]

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania – veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.

Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Už niekoľko rokov cestujem s poistením od True Traveller a môžem ho len odporučiť. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *