Najlepšie schopnosti pre zarábanie na vlastnej nohe – online 4


V prvom článku tejto série si zistil prečo je lepšie si prv vedieť dobre zarobiť aktívne a až potom naháňať pasívne príjmy. Tvojím cieľom by malo byť začať zarábať aktívne čo najlepšie, aby si za menej hodín zarobil čo potrebuješ na život + viac a to ti uvoľní čas na budovanie niečoho väčšieho.

K tomu sa samozrejme ponúka otázka:

Aké profesie / zručnosti sú najvhodnejšie – najžiadanejšie pre prácu na voľnej nohe?

Živím sa zarábaním na voľnej nohe už od roku 2011. Začal som v Buenos Aires, počas 14 mesačnej cesty po Južnej Amerike, pri hodinovej mzde 2 EUR. Dnes mám klientov z USA, Austrálie, Nemecka či Švajčiarska a platia mi v rozmedzí od 50 do 120 EUR za hodinu. (áno, je to dlhší proces – o tom viac tu). Vyskúšal som si viaceré profesie (písanie PR článkov, webdizajn, obchodovanie na burze a rôzne ďalšie formy online obchodovania, blogovanie, predaj ebookov a kurzu. Popri tom som sledoval vývoj rôznych ďalších odvetví a profesií, ľudí, ktorí sa nimi živili a ako im to šlo.

Rozdelil by som tieto schopnosti do dvoch kategórií:

  • všeobecné zručnosti – vedomosti a schopnosti, ktoré ti pomôžu ako v tvojom osobnom živote, tak aj v profesionálnom – nezávisle od profesie. Ako manažment času, ako zvládaš prácu s ľuďmi, manažment projektov, marketingové schopnosti, schopnosť vyhľadať informácie efektívne
  • špecifické zručnosti – konkrétne profesie, ktoré sú dnes žiadané a majú dobré vyhliadky do budúcnosti (záujem o nich nepoklesne alebo bude stúpať – a s ním aj hodinová mzda)

A samozrejme všetko sú to schopnosti, ktoré sa vieš naučiť vo vlastnom čase, bez školy.

Čo tu zámerne vynechám – pasívne zarábanie, MLM a podobné odrby a „zbohatni rýchlo len týmto jedným kurzom“ hovadiny, nepatrné zárobky vypĺňaním formulárov či prieskumov a podobné málo škálovateľné spôsoby zarábania. Takisto prácu na diaľku v bežnom zamestnaní, kde si nevieš sám určovať koľko chceš pracovať.

Všeobecné zručnosti, ktoré ti pomôžu zarábať si online a freelance

Plynulá angličtina

Bez nej je tvoj trh možností veľmi obmedzený – Slovensko vs celý svet je veľký rozdiel. Takže sprav všetko čo môžeš, aby si mal angličtinu na veľmi dobrej úrovni. Nestačí dobrá angličtina, ktorou sa dohovoríš v bare. Chce to vedieť komunikovať efektívne, hlavne na profesionálnej úrovni – v odbore, ktorý si zvolíš. Trh je často presýtený freelancermi z lacných krajín ako India či Pakistan a vlastne aj profesionálmi z celého sveta – ak ich chceš nejako obehnúť, musíš vedieť klienta zaujať hneď na začiatku. A to začína hneď pri prvom emaili alebo pohovore, ktorý bude určite v angličtine.

Samozrejme nie je to podmienka – väčšinu môjho času ako freelancer som tiež pracoval s klientmi zo Slovenska. Angličtina mi ale umožnila potlačiť to ešte ďalej a pýtať si za moje schopnosti viac. Pretože Slovensko má predsa len nižšiu hornú hranicu, ktorú ti ktokoľvek zaplatí za hodinu, ako taký klient z New Yorku.

Manažment tvojho času + projektový manažment

Spájam tu dve profesie / zručnosti, pretože sú si podobné. Nestačí si získať klientov – musíš si ich vedieť udržať. Je ľahšie pracovať s existujúcim klientom ako stále hľadať nových. Najlepší spôsob ako to dosiahneš je:

  • konzistentne dodaj prácu na čas alebo aj skôr
  • klienti sú často nezorganizovaní – pomôž im s ich projektom a jeho manažmentom (pridaná hodnota, ktorá ťa oddelí od ostatných)
  • dávaj presné časové odhady (radšej pridaj na hodinách a potom to sprav za menej, ako naopak – príjemné vs nepríjemné prekvapenie pre klienta)

Najlepšie sa to naučíš v praxi, takže ak nemáš žiadne skúsenosti, nevadí – začni kúpou dobrej knihy na dané témy a aplikuj to na svoje projekty. Je jedno, či pracuješ na svojich alebo na cudzích projektoch – základ je ten istý – dôkladnosť, disciplína.

Vedieť sa predať + komunikácia

Je pekné byť expert v akomkoľvek remesle – ale je ti to prd platné, ak sa nevieš predať. Takže začni veľa čítať o spôsoboch, ako sa predať online, ako písať ponuky, ako komunikovať emailom (čo predpokladám, že bude tvoriť väčšinu komunikácie s klientom). Správna komunikácia v prvom emaili vie klienta získať alebo stratiť, určite ju nepodceňuj. Takisto pomôže pri riešení problémov a možných nepochopení či konfliktov.

Schopnosť sa predať – či už je to ako si vyplníš profil na stránke ako Upwork.com, alebo obsah tvojej webstránky / portfólia – všetko to tvorí prvý dojem. A ten určí, či klient napíše práve tebe zo všetkých možných kandidátov, ktorých je dnes veľa. Neboj sa ukázať svoju osobnosť, nemusí to byť všetko podľa knihy či nejakej šablóny, príliš umelé. Oddeľ sa nejako od davu, hoci len vtipným obrázkom či profilovkou. Vyhýbaj sa ale extrémom – ani príliš profesionálny a mechanický profil, no ani príliš odviazaný, neformálny profil nie sú najvhodnejšie. Stále v nich musíš vykryť hlavné otázky tvojho klienta, dať im dobré dôvody, prečo zvoliť teba.

Vedieť vyhľadať informácie efektívne

Vieš Googliť? Aj to si vyžaduje zručnosť – ako zo záplavy informácií vybrať tie správne riešenia? Pretože väčšinu času budeš hľadať riešenia pre tvojich klientov, ktorým sa to nechce alebo na to nemajú požadované vedomosti. Ty tieto vedomosti nemusíš mať – stačí ich vedieť efektívne vyhľadať a pochopiť. Začal som robiť webstránky tak, že som si urobil svoju – všetky postupy som si vygooglil. Keď som ponúkol klientom služby tvorby webstránok, určite som ešte nevedel ani 10% z toho, čo viem dnes, ale vedel som to rýchlo vyhľadať, pochopiť a aplikovať. Nauč sa preto ako triediť dobré a zlé výsledky v Googli, ako rozpoznať tzv. clickbait (pekné nadpisy, ktoré ťa navádzajú na klik, no obsah bude slabý) od dobrých článkov. V skratke – heuristická analýza informácií na internete. Schopnosť rýchlo nájsť to správne riešenie v mori ponúkaných riešení.

Tu patrí aj schopnosť sledovať najnovší vývoj technológií a procesov a s tým spojené aktualizovanie tvojej ponuky. Trendy a technológie sa menia rýchlo, preto pomôže ich ovládať radšej skôr ako neskôr. Pozor ale na ich výber – aj tu je priveľa možností a môže sa stať, že si vyberieš novú technológiu, o ktorej sa veľa píše, no reálnych klientov je ešte málo. Dobrým príkladom sú napríklad kryptomeny – počula o tom aj mojej babky koza, no len málo bežných biznisov si objedná služby s nimi spojené. Samozrejme ak si expert v programovaní appiek na Ethereum, tak si klientov nájdeš. Ale takýto level profesionality nedosiahneš len tak, čiže to chce veľkú časovú investíciu na začiatok. Ja vidím lepšiu návratovosť v technológiách, po ktorých baží väčšina, nie tzv. early adopters. Máš takto k dispozícii širší trh (dopyt) a nepotrebuješ byť veľký profík s úzkym zameraním, stačí ak si dobrý vo viacerých (a vieš o tom viac ako tvoj klient).

Riešenie problémov + vedieť zamakať

Problémy budeš riešiť celý život – vo svojom osobnom živote, v biznise, pre klientov, pre kámošov. Určite ti pomôže schopnosť vnímať problémy ako výzvy alebo stupienky vyššie (vyriešením problému sa stále niečo naučíš).

Často sa stretávam s typickým negatívnym prístupom k problémom – vyhnúť sa im, presunúť ich na iných, odkladať ich do nekonečna. To ti prinesie veľké hnedé hovno. Újdu ti príležitosti alebo klienti.

Vyhrň si rukávy a začni to riešiť, krok po kroku, rozober si veľký problém na malé časti, ktoré postupne vyriešiš a tým vyriešiš aj celý problém. Mne veľa pomohli skúsenosti a knihy z oblasti projektového manažmentu, kde to je veľmi často o riešení problémov a komunikácii s ľuďmi.

Špecifické zručnosti, ktorými si zarobíš dobre online

Technológie, online predaj, IT – to je hlavný ťah. Všetko sa to dá robiť na diaľku, na voľnej nohe a nehrozí, že to upadne. Biznisy neprestanú len tak chcieť predávať online. Áno, si bystrý – tie isté schopnosti, ktoré ti pomôžu predať svoje služby online vieš ponúknuť aj ďalším – pretože každý chce predávať online…

Sell them shovels…

…the safest way to make money during a gold rush is to sell them shovels. = Kde sa ľudia ženú za zlatom, predávaj im lopaty. Ty zarobíš na isto, oni možno, a to aj tak len niektorí.

To isté platí pri predaji online. Pri veľkom záujme o predaj online je pomyselnou lopatou čokoľvek, čo tvojim klientom zlepší vyhliadky predaja online. Napríklad:

Tvorba a optimalizácia web stránok

U mňa hneď na prvom mieste z dvoch dôvodov – A. naučil som sa to sám na cestách a B. živím sa tým už 8 rokov a záujem stále rastie. A pridám C. – nazbieraš tu plno schopností, ktoré ti pomôžu predať sa alebo si vytvoriť ďalší, lepší biznis prípadne aj pasívny(-ejší) príjem. Samozrejme je to skôr pre technickejší typ človeka. Odporúčam hlavne širšie zamerané technológie akou je napríklad WordPress, no pomôže sa v rámci toho ďalej užšie špecializovať na rôzne jeho funkcie či rozšírenia. Ja som začal robením webstránok rôznymi spôsobmi – len zo šablôn + CSS / PHP, s pomocou rôznych vizuálnych editorov a skončil som pri jednom špecifickom (Elementor – úžasná to vec). Takže teraz viem ponúknuť služby špecifické pre Elementor – Elementor dizajn, Elementor optimalizácia. Ďalej tvorím viacjazyčné stránky systémom WPML, ktorý má svoj vlastný trh. Možností tu je ale oveľa viac.

Ďalšie schopnosti, ktoré vieš ponúknuť hocikomu s webstránkou:

  • optimalizácia rýchlosti webstránok – nemusíš ich robiť, stačí ak ich vieš zrýchliť + nastaviť tak, aby ich Google hodnotil čo najlepšie. Tu mi napríklad Austrálsky klient platí 120 EUR za optimalizáciu Elementor webstránky (vyššia cena špecializáciu na Elementor). No vieš si dobre zarobiť aj všeobecnou optimalizáciu WordPressu
  • SEO audit / optimalizácia – nestačí mať webstránku. Je potrebné vedieť ako písať texty či nadpisy tak, by ich Google zobrazil na tie správne vyhľadávania. Je potrebné web nastaviť tak, aby Google našiel čo potrebuje. Je potrebné poznať, čo ludia – cieľoví klienti tvojho klienta – vyhľadávajú a web nastaviť tak, aby sa dostal čo najvyššie vo výsledkoch vyhľadávania. Tu platí aj optimalizácia rýchlosti, no takisto aj obsahová stránka webu + získavanie dobrých spätných odkazov z iných webov. Táto schopnosť je vlastne potrebná aj pre teba na predaj tvojich schopností prostredníctvom webstránky.

Možný hodinový zárobok – tvorba webov** – SK: 10-50 EUR, Svet: 15-150 EUR* (1, 2), SEO / optimalizácia – 15-125 EUR (alebo časom začneš brať mesačný paušál) (1, 2)

*samozrejme to závisí hlavne od tvojej schopnosti sa predať, nájsť tých správnych klientov a správny manažment tvojich cien.

**Samozrejme ak berieš fixnú cenu za tvorbu webu, tak je len na tebe ako rýchlo to vieš spraviť. Čím rýchlejšie, tým lepšia tvoja hodinová mzda. Samozrejme nikdy nie na úkor kvality. Časom sa naučíš čo sa oplatí a čo nie, ako veci urýchliť a spravíš si postupy, ktoré ti prácu urýchlia.

Rôzne kurzy nájdeš napríklad na Codecademy alebo Udemy.

Grafický dizajn, maľba / kresba, ilustrácia

Zhrnul som tu viac odvetví do jednej kategórie – ak nie si príliš technický typ, no ťahá ťa to skôr tvorivým smerom, tak vieš svoje schopnosti predať online / na diaľku takisto.

Grafický dizajn sa hodí aj k tvorbe webstránok – vieš ich napríklad navrhnúť, prípadne k nim navrhnúť doplnky firemnej identity – logo, letáky, brožúry, ikonky a pod.

Samozrejme tu to nekončí – zamysli sa, kde všade ľudia potrebujú tvorivú prezentáciu ich služieb – ebooky, online reklama, grafické návrhy postáv do hier, booklety albumov kapiel, polepy áut, interiérový dizajn a veľa ďalších. Vo všetkých sa vieš stať expertom a vytvoriť si portfólio + pravidelných klientov s postupom času. Začať môžeš na weboch ako 99designs.com alebo Upwork.com, prípadne jaspravim.sk pre SK trh. Začať môžeš napríklad s ľahkými editormi ako Canva.com, kde aj zdarma vieš zo šablôn vytvoriť skvelé bannery, za ktoré ti určite menej zdatní radi zaplatia.

Maľba / kresba – nakresli / namaľuj čokoľvek a predaj to na sashe.sk alebo etsy.com. Viem, znie to príliš ľahko a máš pravdu – z vlastnej skúsenosti viem (pomáham priateľke gabrielaholcer.com predávať online), že to chce veľa času, úsilia a znalosť SEO, konkrétne pre vybrané platformy. Ale zároveň viem, že to je možné – ak spojíš talent + disciplínu a SEO znalosti.

Skúsiť môžeš aj navrhovanie vlastných dizajnov na tričká či iné modne alebo interiérové doplnky. Webstránky ako redbubble.com alebo spreadshirt.com ti v tom pomôžu (aj keď toto je tá ťažšia cesta podľa niektorých. Stretol som sa s ľuďmi, ktorí si takto privyrobili, no nepoznám ich veľa, ktorí sa tým živia naplno). Znovu platí, že nestačí len nahádzať svoje návrhy na tieto weby a predávať sa to bude samo – chce to veľa času, propagácie, skúšania rôznych prístupov, popisov a hlavne pravidelnosť – pridávať nové dizajny pravidelne a dlhodobo.

Dobrý začiatok ti dá @TheChrisDo – jeho IG je plný krátkych no veľmi dobrých návodov pre sociálny marketing, ale aj pre grafických dizajnérov a celkovo ako sa oceniť.

Možný hodinový zárobok – 10 – 999 EUR* (1, 2)

*samozrejme to závisí hlavne od tvojej schopnosti sa predať, nájsť tých správnych klientov a správny manažment tvojich cien. Pri umení to je ťažšie odhadnúť, keďže jeho ceny sú veľmi subjektívne – obrazy môžeš predávať za stovky ale aj desaťtisíce – nikdy nevieš kam ťa tvoje schopnosti zavedú.

Tieto vizuálne schopnosti tiež vyžadujú vizuálny marketing, na čo sa dnes najviac hodia sociálne siete, asi najviac Instagram. A to ma privádza k ďalšej zručnosti:

Online / digital marketing, reklama, sociálne siete

Podobne ako SEO, aj sociálne siete sú dôležité pre isté kategórie biznisov. Teda hodia sa asi všetkým, no niektorým viac ako iným. Aj tu sa vieš uplatniť ako expert na marketing na sociálnych sietiach. Za nejaký poplatok vieš spracovať dodané informácie a vytvoriť z nich pútavé posty na Facebook či Instagram, otagovať, spomenúť influencerov alebo navrhnúť spoluprácu – všetko to, na čo bežný podnikateľ nemá čas, chuť či vedomosti. Jeden môj známy, tatér, si silno zlepšil online marketing prostredníctvom sociálnych sietí keď si zaplatil niekoho na pravidelné a profesionálne postovanie. Holka za to berie 100 EUR mesačne a jeho Instagram či Facebook sú dnes oveľa profesionálnejšie, majú lepší dosah a prinášajú viac klientov. Samozrejme bez dobrých tetovaní by to nešlo, no takýto marketing určite pomáha zvýšiť dopyt alebo ceny.

Tento chlapík zarába až 6000 USD mesačne za spravovanie reklamy na Google pre svojich klientov. Keď začal, nevedel o marketingu takmer nič.

Aké schopnosti si to vyžaduje? Väčšinu z nich už asi máš – vedieť sa dobre preklikať vo všetkých funkciách IG či FB, hashtagy, nájdenie trendujúcich hashtagov, nájdenie správnych influencerov a ich oslovenie alebo na začiatok len tagnutie a napísanie pútavého textu. Dobrý začiatok ti dá @TheChrisDo – jeho IG je plný krátkych no veľmi dobrých návodov pre sociálny marketing, ale aj pre grafických dizajnérov a celkovo ako sa oceniť.

Možný hodinový zárobok – 10 – 125 EUR* (1, 2, 3)

Tvorba / editácia videa – video produkcia

Koľko video reklám denne vidíš na svojom telefóne? Youtube, Facebook, Instagram – všetky musel niekto spraviť. A nie je to také ťažké, existujú už aj dobré nástroje na tvorbu videa ako Canva Video alebo Veed video editor. Všetko čo potrebuješ je kreativita, poznať aktuálne tredny vo video a grafike a jednoduchý drag and drop :). K tomu dobrý profil na jaspravim.sk alebo upwork.com a začni zarábať.

Možný hodinový zárobok – 20 – 200 EUR* (1)

Ako si spraviť dobrý profil? Čítaj tu!

A čo blockchain či kryptomeny?

Vidíš to skoro v každom zozname schopností do budúcnosti. Sám to sledujem už pár rokov, no ešte so nenašiel niekoho, kto by sa tým živil ako freelancer. Je to ešte stále veľmi úzky okruh developerov s veľmi vysokou vstupnou laťkou – aby si zvládol programovanie blockchainu, musíš vedieť prv základy javascriptu, HTML, C++ či Python. Ak v tom máš základy, tak je to pre teba možno dobrá cesta. Pre neprogramátorov to je zbytočne vysoká laťka – oveľa ľahšie je naučiť sa robiť webstránky cez WordPresss.

Ďalšie takéto ešte špecifickejšie schopnosti sú napríklad Cloud computing alebo AI. Dlhší a detailnejší zoznam pre hardcore nerds je tu. Ak ťa baví tento smer, tak sa do toho vrhni. No znovu – laťka je veľmi vysoká, je lepšie začať niekde, kde je nižšia.

Rôzne kurzy nájdeš napríklad na Codecademy alebo Udemy.

Codecademy Pro Code your future with Programming skills. Courses starting at $11.99 only!

Kde svoje služby ponúknuť?

Webstránok je veľa, no uľahčím ti výber – tieto mám overené a sú dobré:

  • jaspravim.sk – pre slovenský trh. Stačí mať dobrý profil, fotku a získať niekoľko dobrých hodnotení a už to pôjde
  • upwork.com – svetový trh, všetky možné profesie. Pozor – je dobré sa špecializovať, teda Elementor Expert (špecifické), nie WordPress Developer (príliš široký záber, profil ti asi neschvália, majú takých priveľa). Alternatívy k upwork.com sú Fiverr.com, Freelancer.com alebo PeoplePerHour.com
  • 99designs.com – hlavne grafický dizajn, pre začiatočníka môžu byť zaujímavé kontesty – kde každý pošle svoj návrh podľa zadania objednávateľa a oni si vyberú ten najlepší. Ak to bude tvoj, tak máš zaplatené a získaš aj hodnotenie. Nemusíš sa takto dostať na vrch vyhľadávaní, stačí že spravíš namakaný návrh.
  • https://experts.elementor.com/ – špecifický trh pre expertov na Elementor builder, nájdeš tam aj mňa :).

Ako si spraviť dobrý profil? Čítaj tu!

K všeetkým týmto službám odporúčam vytvoriť si dobrý LinkedIn profil + mať svoj vlastný portfolio web – jednoducho napr. cez WordPress.com alebo pre viac možností na vlastnom hostingu cez WordPress.org. Hosting odporúčam určite od Websupport.sk, sú najlepší na Slovensku.

Ušla mi nejaká schopnosť, ktorá by podľa teba nemala chýbať? Alebo máš nejaké iné skúsenosti?

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 myšlienky “Najlepšie schopnosti pre zarábanie na vlastnej nohe – online