kolko stoji thajsko, rozpocet

Koľko stojí život na ceste – výdavky DECEMBER 2013 1


Ahoj a všetko naj v novom roku prajem! Po dlhšom čase si tu hodíme zasa nejaké tie čísielka, tentokrát výdavky za december, ktorý som strávil v Thajsku.


Ak to čítaš poprvýkrát, tak nech sa páči, krátke vysvetlenie, ako to funguje. Ak to už poznáš, tak preskoč rovno na tabuľku dole. Môj štýl života na cestách sa v posledných mesiacoch zmenil – mojím cieľom už nie je ušetriť za každú cenu, ale žiť plnohodnotný a slobodný život, bez zbytočných vymožeností, kdekoľvek chcem. Niekedy to znamená aj lacno (napríklad s opicami v džungli), ale niekedy to znamená priplatiť si. Viac o tom v tomto článku. Keďže som poriadny šprt, tak mám na to všetko peknú tabuľku, všetko si zapisujem najprv do zápisníka a potom to hodím do tabuľky na Google Drive (takže to je dostupné všade, či mám svoj laptop alebo nie). Výdavky si rozdeľujem do týchto kategórií:

  1. Strava
  2. Transport
  3. Drinky, party a pod.
  4. Ubytovanie
  5. Aktivity
  6. Inkasá
  7. Donácie (dary)
  8. Ostatné

Takto dobre viem, kde míňam priveľa, či si mám pritiahnuť opasok, či robiť menej turistických aktivít alebo si dať menej pív. Toto je jedna z najdôležitejších vecí keď cestuješ dlhodobo – vedieť koľko míňaš, lebo toto nie je týždňová dovolenka, ale dlhodobý životný štýl. Toľko koľko minieš na týždňovej dovolenke nemôžeš míňať mesiace alebo roky. Prečo sa to oplatí som popísal tu. Sekcia „Len Cestovanie“ ti ukazuje, že keď sa vieš poobracať, tak ťa život v inej krajine môže stáť oveľa menej, ako doma. Samozrejme, ja mám ďalšie výdavky, ale tie sa netýkajú priamo cestovania v Brazílii. Napríklad kúpa nového foťáka, tetovania alebo koncerty, takisto moje inkasá s tým nemajú nič spoločné (ale sú potrebné na dlhodobý život takto). Takže čítaj to aj takto – ak sa chystáš žiť takto ako ja na dlho, tak ber do úvahy celé výdavky. Ale ak sa len chceš zbaliť a na pol roka alebo rok vypadnúť niekam, tak čítaj len výdavky na cestovanie.


kolko stoji thajsko, rozpocet

Tento mesiac nebol môj typický mesiac na cestách. Ako vidíš, minul som veľa na párty a drinky a takisto na ubytovanie. Dôvodom je to, že hoci som v Thajsku, necestoval som veľa, ale bol som hlavne na ostrove Koh Samui. Tu je to všetko pekne turistické takže to aj viac stojí. A k tomu som v bungalove asi 10m od mora, trochu drahšie ako iné monosti na ubytovanie v okolí. A takisto som skoro každú druhú noc medzi ľudmi a vymetám bary.

Toto nie je životný štýl, ktorý sa mi páči, ale takto krátkodobo som sa prispôsobil, pretože tu som hlavne kvôli dobrému kámošovi. A on lacno cestovať, ako ja, nechce :). Takže som strávil mesiac v Thajsku skôr ako turista, nie ako niekto, kto žije na cestách. Ale aj to je dobré, pekný relax, čítanie kníh na pláži a zároveň čas na písanie mojej ďalšej knihy…

Už piaty rok cestujem s poistením od True Traveller, pretože pri mojom každoročnom prieskume stále vyhrajú :).

Ich výhody:
  • prispôsobené backpackerom
  • jednoduché vyhľadávanie a prehľad položiek
  • výborné hodnotenia a dobrý zákaznícky servis
  • nízka cena
  • postenie dali dokopy cestovatelia ako my – vedia, čo je potrebné a čo nie

Je ale skvelé, že strava je tu veľmi lacná. Väčšinou si nakúpim ovocie na trhu tak za 2 EUR na deň a raz denne si dám varenú stravu v podobe thajského curry alebo pad thai, za 1 EUR. Takúto cenu dostaneš ale len v mini reštikách, kde varia hneď popri ceste, vedľa teba, nie v turistických reštauráciách. To isté curry dostaneš popri ceste za 1 EUR a v normálnej reštike asi za 3 EUR.

Pomôcť môže aj moja kniha o tom, ako dosiahnuť finančnú slobodu dlhodobo.

Keďže som až toľko necestoval (hoci stále sa mi podarilo prejsť si veľa miest v Bangkoku, zájsť si 1000km alebo 13h busom na sever Thajska a stráviť zvyšný čas na ostrovoch Koh Chang a Koh Samui), tak ma to veľa nestálo a takisto som si volil najlacnejšiu formu cestovania kedy sa dalo.

Thajsko je dosť turistické, ale stále je to tu lacné. Ak sa vyhneš častému povyhadzovaniu si z kopýtka, tak ťa to môže vyjsť na niečo okolo 400 EUR alebo menej na mesiac, alebo 13 EUR a menej na deň.

V sekcii „Ostatne“ som stale minul viac, ako  bežne, to sú z veľkej časti tri nové tetovania, ktoré si odtiaľ odnášam :).

Takisto som si nakúpil niekoľko kníh aby som mal čím vyplniť lenivé dni pri pláži:

Immoderate Greatness: Why Civilizations Fail od William Ophuls – veľmi dobré čítanie o tom, prečo sa všetky predošlé civilizácie nakoniec rozpadli a prečo to takto bude aj s nami, ak sa z toho neponaučíme… Ale my sa neponaučíme, takže to takto bude aj s nami…

A New Earth od Eckhart Tolle – kniha, ktorá pokračuje tému v jeho prvej (skvelej) knihe The Power of Now, o tom, ako sme posadnutí a ovládaní (vedome a nevedome) naším egom a ako nám to bráni v žití plnohodnotného a šťastného života.

State of the World 2013: Is Sustainability Still Possible? od The Worldwatch Institute – kniha, ktorá rozoberá stav ekosystémov a prírody a negatívny dopad, aký na nich máme a takisto či ešte vôbec máme šancu zastaviť katastrofu, alebo či už je neskoro. A takisto čo musíme spraviť, aby sme otočili tento smer do záhuby.

Tento mesiac som nenašiel nič, čo by som podporil, takže len jedna donácia:

  • 37 EUR – mesačná donácia pre PETA, najväčšiu organizáciu za práva zvierat na svete s veľmi dobrými kampaňami, výsledkami a históriou.

Ak si moje články z decembra náhodou prešvihol, tak nech sa páči:

Privyrobiť si môžeš aj aktívnym bočným príjmom – aby si mal čo investovať 😉 Klikni na obrázok, dozvieš sa viac.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *