Rozdiel medzi cestovaním a životom na cestách 6


Pri jednej debate na Facebooku ma napadlo toto – niekedy zabudnem na to, že toto je môj život a nie cesta, dovolenka alebo výlet. Niekedy vidím cestovateľov okolo seba, ktorí sa nechcú zastaviť a oddýchnuť si, robia niečo neobvyklé každý deň – šplhajú hory, objavujú džungľu alebo sú na divokých párty na pláži, až do rána bieleho. A cítim nutkanie, robiť to isté.

Je v tom ale jeden háčik…..

Ten háčik je rozdiel medzi cestovaním, a životom na cestách.

Tie najvýraznejšie rozdiely sú:

1. Časové obmedzenie vs celý život

Pri cestovaní, má človek isté časové obmedzenie – či už je na týždňovej dovolenke, alebo ušiel od všetkého na mesiac, alebo sa vydal na cestu okolo sveta na jeden rok. Všetko to má koniec, takže to núti človeka podnikať čo najviac vecí, predtým, ako sa to skončí.

Ja už necestujem. Teraz už vo svete žijem. Momentálne v Južnej Amerike, v Uruguayi. Možno tu (v JA) budem ešte rok. Alebo dva. Alebo o pol roka pojdem do Centrálnej Ameriky.  Neviem. Ale ani mi na tom nezáleží, pretože nemám žiadny koniec – deadline. Akurát tak koniec môjho života. Tak sa nikam neponáhľam – mám veľa dní, kde nerobím nič nezvyčajné – vstanem, raňajky, zacvičím si, zapnem laptop a pracujem, varím, jem, idem spať.

Kedže ale veľa času strávim v hosteloch, kde stretávam cestovateľov na pár mesiacov a podobne, tak som obkolesený aktivitami. Stále sa niečo deje. Niekedy mi to dá pocit, že sedím na riti a nič nerobím. Ale potom si uvedomím, že sa nikam nemusím plašiť a takisto, že tento životný štýl stojí oveľa viac. Takže ak chcem takto pokračovať dlhodobo, musím mať aj kľudné a lenivé dni.

2. Kvalita života a zdravie

Keď máš našetrených pár tisíc EUR a vydáš sa do sveta, chceš aby ti tie peniaze vydržali čo najdlhšie. Tak si varíš cestoviny s kečupom, ješ to najlacnejšie, bez ohľadu na kvalitu potravín a nutritívnu hodnotu alebo zdravie. (Vo väčšine prípadoch). Pretože krátkodobá zlá strava je malá obeta oproti všetkým tým veciam, ktoré si za ušetrené peniaze dovolíš na cestách.

Keď sa ale cesta a svet stane tvojím domovom a vieš, že to je na roky, tak sa už na to pozeráš ináč. Chcem žiť zdravo, takže ušetrím kde sa dá (ubytovanie, preprava, nekupujem si zbytočnosti), ale nechcem šetriť na svojom zdraví. Takže na stravu míňam viac, ako taký bežný cestovateľ.

Takisto som pripravený niekedy zaplatiť viac za ubytovanie, ktoré mi dá to, čo potrebujem na plnohodnotný život. Ako napríklad ten byt v Buenos Aires, alebo práve teraz, platím 10 EUR za noc. Viem, že keby som si odoprel nejaké veci, tak nájdem niečo lacnejšie (alebo by som mohol stanovať pri pláži, tu je plno miesta). Ale nežil by som plnohodnotný život (čo v mojom prípade znamená byť schopný pracovať s internetom – čítať články, knihy, vzdelávať sa; mať priestor na cvičenie, mať kuchyňu na vegánske vyváranie, mať bezpečné miesto pre svoje veci, aby som sa o nich stále nestrachoval.

3. Vlastný priestor 

Cestovanie s obmedzeným množstvom peňazí ťa donúti rozlúčiť sa s vlastným priestorom a súkromím – hostely s 10 ďalšími osobami v tvojej izbe, ľudia okolo teba na každom kroku. Nemáš veľa možností zavrieť sa do svojej izby a v kľude si prečítať knihu, keď chceš šetriť. Jasne, priplatíš si, a máš vlastnú izbu. Ale to už nešetríš.

Takto som to robil asi tak prvých 7 mesiacov. Teraz sa už ale pristihujem pri tom, že chcem mať viac súkromia. Chcem variť v kľude, bez toho, aby som sa o denko delil s dvoma ďalšími osobami, alebo aby som čakal na to, kým sa uvoľní pec. Alebo chcem mať možnosť pozvať si priateľku alebo priateľov k sebe. Tak si to niekedy aj dožičím.

Neznamená to, že už nechcem byť v hosteloch, poznávať ľudí, stanovať atď. To ma stále láka a baví, ale medzi tým si dožičím aj chvíle súkromia, aj keď to stojí trochu viac. Ušetrím si na iných veciach – cestujem stopom, nekupujem zbytočnosti a suveníry, neplatím za predražené exkurzie atď.

Takže moje mesačné štatistiky o tom, koľko to stojí musíš brať s rezervou – pretože to nerobím tým najlacnejším spôsobom.

Mojím cieľom už nie je ušetriť za každú cenu, ale žiť plnohodnotný a slobodný život, bez zbytočných vymožeností, kdekoľvek chcem. Niekedy to znamená aj lacno (napríklad s opicami v džungli), ale niekedy to znamená priplatiť si.

Krása je ale to, že mám na výber :).

Komentáre sú otvorené – zaujíma ma tvoj názor, daj mi vedieť ako to vidíš, alebo či sa v niečom mýlim.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

6 myšlienky “Rozdiel medzi cestovaním a životom na cestách