3 dôvody, prečo sa neponáhľať na vysokú školu 13


Po ukončení strednej v 2004 som, ako je to zabehnuté, tiež „chcel“ ísť na vysokú školu. Nie preto, že som jasne vedel, prečo tam chcem ísť, čo chcem robiť. Ale preto, že som nemal o veciach prehľad a toto bola tá „správna“ (čítaj väčšinová, zaužívaná, preddefinovaná, očakávaná) možnosť. Ale bola správna? Možno áno, možno nie – nedostal som sa na výšku, a to ma dostalo tam, kam som dnes – žijem si život slobodne, po svojom, mimo konvenčné spôsoby života. Vysoká škola nie je to, čo rozhodlo, ale skôr to, že som po strednej získal čas urobiť si vlastný pohľad na svet a potom sa rozhodnúť, či vysoká škola je to správne alebo nie. Ale naučilo ma to niekoľko vecí, ktoré tebe môžu ušetriť veľa starostí a strateného času, prinajlepšom ti to pomôže žiť lepší život, podľa teba. Čítaj ďalej…

Nebudem tu rozoberať, či je vysoká škola dobrá vec alebo nie, úroveň školstva u nás a vo svete. Neštudoval som, tak na to nemám objektívny názor. Dám ti ale niekoľko dôvodov, prečo vysoká škola môže počkať, založených na mojich skúsenostiach a pozorovaniach z posledných 13 rokov od momentu, kedy som sa nedostal na vysokú školu.

1. Máš čas, nemusíš ísť na výšku hneď po strednej

Vysoká škola je dlhodobý záväzok. Záväzok, ktorý väčšina ľudí ešte poriadne nechápe – ako 18-19 roční už vieme o živote svoje, ale ešte stále nemáme širší prehľad o možnostiach, ktoré nám dnešný svet ponúka. Niekto viac, niekto menej, no prečo robiť jedno z najdôležitejších rozhodnutí života zhurta, bez širšieho poznania našich možností. Život je dlhý, vysokú školu môžeš začať nech máš 19, 25 alebo 40 rokov. Takisto ako keď ideš minúť 800 EUR na nový laptop, spravíš si poriadny prehľad tvojich možností, a nekúpiš nejaký len preto, že sa to takto robí po strednej, prečo by si mala ísť na výšku okamžite po strednej. Sprav si radšej poriadny prehľad možností. Chyták tu je v tom, že spraviť si poriadny prehľad tvojich možností chce čas – nezískaš to rýchlym vyhľadávaním na Google, ale skúsenosťami z reálneho života. A tie chcú čas – rok, dva, päť. No ty ten čas máš – vysoká škola nie je niečo, čo musíš spraviť hneď po strednej.

2. Život ti ukáže, či výšku naozaj potrebuješ

Po tom, čo ma nezobrali na vysokú, som si našiel prácu a začal žiť slobodnejšie – stály príjem, viacej možností. Skúsil som si viacej vecí, a začal spoznávať, aké to je byť zodpovedný sám za seba. Začal som sa osamostatňovať viac. Po roku som si ale povedal, že chcem skúsiť svet, nechcel som v mladom veku mať rutinu typu práca, bar, domov, práca… Tak som odišiel do Londýna, kde som pracoval 8 rokov. Uvedomil som si, že vysokú školu nepotrebujem. Viac som sa osamostatnil a zistil, že zručný človek uspeje aj bez vysokej školy. Chce to silnú dávku motivácie, sebavedomia, tvrdej a čestnej práce a doručovanie výsledkov. O tom som napísal knihu Ako si vybudovať úspešnú kariéru. Najmenej, čo pre seba môžeš spraviť pred rozhodnutím, kam a či pôjdeš študovať na vysokú školu, je prečítať si túto knihu.

Skús aj toto – po strednej si nájdi akúkoľvek prácu, ktorá ti dá samostatnosť – ktorá pokryje tvoje náklady. Nemusí to byť žiadny vysnívaný job – koniec koncov, je to len dočasné. Zarob si na to, čo chceš, kúp si to, ži po svojom – cestuj, míňaj peniaze na somariny, na knihy, na spoznávanie sveta, ľudí. Ak máš možnosť zmeniť prácu, zmeň ju – nazbieraj si nové skúsenosti. Tvojím cieľom by malo byť nazbierať čo najviac a rôznorodých skúseností, aby si mohol spraviť to správne a informované rozhodnutie.

Ak takto stráviš niekoľko rokov – s vedomím, že nie si zaseknutý v práci na celý život, ale že to robíš ako taký experiment, nebude ťa to trápiť.

Po tomto čase budeš mať určite lepší prehľad o živote, a o tom, akú vysokú školu chceš / potrebuješ a hlane – či vôbec.

Už piaty rok cestujem s poistením od True Traveller, pretože pri mojom každoročnom prieskume stále vyhrajú :).

Ich výhody:
  • prispôsobené backpackerom
  • jednoduché vyhľadávanie a prehľad položiek
  • výborné hodnotenia a dobrý zákaznícky servis
  • nízka cena
  • postenie dali dokopy cestovatelia ako my – vedia, čo je potrebné a čo nie

3. Nie každá vysoká škola je potrebná

Pomôcť môže aj moja kniha o tom, ako dosiahnuť finančnú slobodu dlhodobo.

Svet sa mení. Aj keď je Slovensko niekoľko rokov pozadu, mení sa tiež. Kde niekedy bol potrebný titul (a žiadne skúsenosti), dnešné (moderné) biznisy už preferujú dobré skúsenosti a históriu oproti titulu. Pretože nie každý, kto má titul, je dobrý. Ale ten, kto má skúsenosti a vie ich podložiť výsledkami z predošlej práce, je dobrý.

Veľa vecí, ktoré ponúkajú vysoké školy sa vieš naučiť z internetu a rôznych online kurzov alebo krátkodobých školení. Veď už sám vieš, že veľa z toho, čo ti tlačia do hlavy v škole, je v živote zbytočné. Škola ťa naučí za 5 rokov toľko, ako 1 rok praxe (kde odvádzaš dobrú prácu a snažíš sa učiť nové veci).

Nie je štúdium ako štúdium – taký doktor alebo architekt tú výšku asi potrebuje, no pre rôzne odbory informačných technológií, sociálne alebo ekonomické vedy – prax je lepšia. Hlavne ak vezmeš do úvahy, že veľakrát napríklad žiaci vedia viac z IT hľadiska, ako ich profesori, alebo že doba a to, ako fungujú biznisy, sa menia rýchlejšie, ako sa stíhajú tlačiť knihy. V praxi si priamo v aktuálnom dianí. V škole čítaš knihy, ktoré sú roky pozadu.

Nevravím, že vysoká škola je zlé alebo správne rozhodnutie – je to individuálne podľa toho, čo ťa baví, aké máš predpoklady, aký odbor, ako sa tomu plánuješ venovať. Ak vieš, že do tohto štúdia dáš 100% (ok, 80% stačí), a vieš čo presne chceš robiť – super, choď si za tým.

Ale ak patríš k mnohým mladým (ako aj ja po strednej), ktorí si vyberú len nejakú vysokú školu, aby bolo, tak počkaj. Najprv si vyskúšaj bežný život a možnosti vo svete, zisti, čo ťa baví a čo nie, či chceš žiť na Slovensku, či v zahraničí. Nestratíš nič, ak počkáš, len získaš – budeš mať lepší prehľad o tom, čo je pre teba dobré.


…krátke prerušenie… dáva sa do pozornosti, nová séria článkov, kde zdieľam moje poznatky, chyby a ponaučenia z 10 rokov práce a zarábania si sám pre seba, online. K tomu pridám info z investovania a ako na pasívne príjmy. Prvý článok je už von, mrkni sem.


Verím, že tento článok pomôže nakloniť tvoje zmýšľanie istým smerom – ak už aj tak pochybuješ o vysokých školách, tak ti dodá viacej sebavedomia skúsiť si niečo iné. Ak o tom ešte poriadne neuvažuješ, tak ti dá trochu iný pohľad na vec, z úst niekoho, kto si to prežil a dnes žije tak, ako si to v 18tich predstavoval. Dúfam, že ťa tento článok pomôže nasmerovať na tú správnu cestu, aby si neskôr tiež žil spokojný život po svojom :).

Zhodou náhod, websupport.sk tím práve zdieľali dobrý zoznam stránok, kde sa môžeš čo to naučiť vo svojom voľnom čase – 11 najlepších stránok pre samoukov.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

13 myšlienky “3 dôvody, prečo sa neponáhľať na vysokú školu

  • Peter

    Pises dobre Lukas, nikoho do toho netlacis. Bohuzial pravda je ze vela studentov je do toho tlacenych rodicmi, reps. strachom ze co sa stane, ak VS nechaju. Tiez som to mal tak, ked som ju nechal po prvom semestri, pocuval som dalsi rok ako zle skoncim, o co som prisiel, ale nikto nechcel vediet ako som sa na VS citil (neprijemne, ako na inej planete). Teraz som v zahranici, dokazal a dokazujem si stale viac veci. Btw cital som ta v HNkach, doniesli mi ich znami do UK, super fotka 🙂 drz sa

    • Lukas Cech

      Nazdar Peter,

      vdaka! 🙂 Presne – co je dolezitejsie, ukoncit nejake studium, bez ohladu na uspech a dobry zivot, alebo zit uspesny zivot, bez ohladu na titul (povod, kto sme atd)? 🙂

      Nech sa dari aj tebe,
      Lukas

  • Amdr

    po asi 2 rokoch v maloobchodnej prevadzke, kde som pracoval na marketingu a videl som ako sa zamestnavaju na postoch dokladacov a pokladnikov ludia bez praxe ale titulom som sa nechal ukecat na vysoku skolu od kolegine.
    Nedostal som silnu motivaciu od druhych, skoro nikto mi neveril(mozno ani ja) ze niekedy budem mat titul, rodina ze su to zbytocne vyhodene peniaze 600€-rok. Dal som sa na externe studium, maturita na dva krat aj to na 4ky. Moj volny cas skoncil, soboty skola a medzicasom miesto ktore sa neodmieta. Po vyse dvoch rokoch prace, studia po veceroch mi neumoznovali chodit na skusky. Vahal som co je dolezitejsie, vybral som si skolu, aj preto ze pol roka som mal podporu a cas na skolu ktoru som si platil. Pred tromi mesiacmi, po troch rokoch driny, kedze som nebol dobry student, musel som vlozit dva krat tolko namahy, je zo mna uspesny absolvent, no titul som nikdy a nikde nevyuzil, az zabudam ze ho mam. Pocas pol roka volna som si poslal jedinu ziadost, bol na jedinom pohovore, podal dalsiu prihlasku do skoly, a pracujem po tom pohovore uz tyzden. Vedel som ze ma zoberu, ale tiez viem ze tam nebudem dlho, potrebujem tam ziskat dalsie skusenosti o ktore sa zaujimam, a chcem jednu vec, naucit sa jazyk aspon jeden, vzdy ked sa da som v horach, mam vlastny vinohrad a produkciu vina, ale zijem si tak ako chcem, aj ked to vela ludi nechape, hlavne nechapu preco nejdem piatok vecer do baru,…lebo v sobotu vstavam do skoly, aleebo vinohradu. Teraz viem ze skolou by som zabil 6 rokov skusenosti v barocha a skole, o ktorej som si myslel ze tam nikdy nepojdem a teraz ma to bavi chodit tam a travit cas ucenim. A len podotknem ze nikdy som nemal depresiu len preto, ze som na nu nemal čas 😀 taketo clanky ma len motivuju menit zivot na svoj vlastny scenár…

  • Rasta

    Tak z mojej skúsenosti bolo to, že som išiel na vysokú školu dobrý nápad. Zistil som, že tam nechcem byť a čo najskôr sa dalo som odišiel. Nebolo to až tak ružové, bol som dosť sklamaný sám zo seba, ale momentálne to vôbec neľutujem. Žijem si tak ako chcem, pekný článok Lukáš 🙂

    • Lukas Cech

      Dakujem za zdielanie tvojej skusenosti – mas pravdu, je lepsie nieco ukoncit, ak citime, ze to nefunguje, ako to pokracovat len preto, ze uz to je zacate. Preto, ze sme na nieco uz stratili cas, nemusime este stracat cas dalej – radsej veci zmenit a skusit nieco nove.

  • hogy

    Plne suhlasim s tym, co pises, aj ked teda mam VS za sebou, ale neraz som ten strateny cas olutoval. Na VS som povodne vobec nechcel ist, ale bral som to nakoniec ako moznost vyhnut sa vojne. A zdalo sa mi rozumnejsie pockat kym zrusia povinnu vojensku sluzbu studujuc na VS, ako sa naozaj niekde pol roka zadrbavat pre stat a byt mimo kamosov. No nasledne som aj tak po troch semestroch skolu neuspesne skoncil a asi som to mal brat ako znamenie, ze VS nie je pre mna a nieco ine robit. Ale nic zmysluplne ma nenapadlo a njast pracu sa mi nedarilo, takze som sa opat dostal na dalsiu VS a studoval… ale pocas studia som aj vzdy niekde pracoval a to mi zarucene dalo viac ako samotna skola. Nakoniec som teda ten skvely titul ing. ziskal… skoda len, ze ma nenapadlo ked som vyletel z prvej VS vypadnut niekde do sveta. Musim ale povedat, ze vtedy by som na to ani nemal gule. Asi som sa musel trosku otukat a ked som konecne v 28 rokoch po skole a praci vysiel do sveta som si isty, ze som spravil tu najlepsiu vec vo svojom zivote! A prave aj ty si bol vtedy pre mna jednou z viacerych inspiracii. 😉

    Nech sa Ti dari a verim, ze sa nam raz podari niekde stretnut!

      • Lucia

        Taktiež mám skúsenosť s VŠ, no neviem či je to pre mňa. Tak isto ako všetci študenti po strednej škole, ktorý chcú mať istotu tak idú na VŠ som išla aj ja. No nerobím to preto lebo to chcem ja, robím to preto lebo sa to odo mňa očakáva. Každý hovorí o tom že zo školy mam väčšiu istotu sa uplatniť atď. Ale je to pre mňa deprimujúce tam chodiť. Keďže navštevujem pedagogickú školu tak je to fakt práca pre vyvolených. Netvrdím, že nie pre mňa, mam naozaj pozitívny vzťah k deťom, ale mam pocit, že to niekedy nestačí. Proste chcem od života viac. Nerobím nič naplno a preto výsledky či už v škole alebo v súkromnom živote sú mizerné. Prosto sa pretĺkam. Negatívne myslenie to je také moje. Mam chuť zo všetkým seknúť a robiť si čo uznám za vhodné no neviem akým smerom sa uberať ak náhodou ukončím školu. Je to predsa taká istota a preto sa bojím aby som raz neľutovala svoje rozhodnutie. Predsa človek v mojom veku (20) nevie vždy uznať čo je v živote dobré a čo nie.

        • Lukas Cech

          Ahoj Lucia! Este si len na zaciatku – ak ta to naozaj nebavi, preco neskusit nieco ine? Skola ti neujde – o par rokov sa vratis a dokoncis ju.

          A co sa istoty tyka, tak to je falosna istot – to ze mas skolu neznamena, ze budes mat pracu. Jedno nie je podmienene druhemu.

          Zober pero a papier a napis si tam pocas celeho tyzdna co ta napadne na otazku:

          Co ma naozaj bavi? Co by ma naplnalo, co chcem robit?

          A z toho potom odvodis svoje dalsie kroky.

          Vysoka skola, ktora ta nebavi, kde nedosahujes dobre vysledky, lebo to robis lebo musis, nie chces ta len oberie o cas a peniaze.

          maj sa,
          Lukas

        • Lukas Cech

          este som zabudol – clovek v tvojom veku ci akomkolvek veku vie presne to, co potrebuje, aby bol stastny. Len sa boji inych ludi, ktori na neho tlacia ich nazory, a necha sa ovplyvnit. Alebo sa boji seba sameho v imaginarnej buducnosti (predstavujes si neuspech, lebo nebude skola). Ale uspech je v tvojich rukach dnes, ak ta nebavi co robis, hod s tym a chod robit to, co ta bavi. Si uz vo veku kedy sa poznas a vies co ta nenaplna a robis to nasilu. To staci. To co ta naplna najdes potom, ako si uvolnis cas od toho, co ta nenaplna 🙂