tabulka na mesacne vydavky a prijmy

Ďalší krok k samostatnosti – zapisuj si svoje príjmy a výdavky 4


V tomto článku ti poviem, ako môžeš znížiť a kontrolovať svoje výdavky, a dám ti na to aj prostriedky. Čítaj ďalej…

Každý má hrubý prehľad o tom, koľko minie do mesiaca, koľko zarobí do mesiaca, takže aj koľko ušetrí alebo prerobí mesačne. Ale vieš, v ktorých oblastiach míňaš najviac, kde môžeš ušetriť a koľko? Rada, ktorá mi pomohla dostať moje výdavky pod kontrolu a ušetriť viac:

Hoď to na papier. Zapisuj si koľko míňaš a na čo. Mesačne. Uvidíš, že to nie je také, ako si čakal.

Povieš si – to je veľa roboty, komu sa chce. Ok, s takýmto prístupom nemá zmysel čítať ďalej – choď späť do svojho starého života a nemeň nič. Ale ak máš trochu iniciatívy, nápaditosti a chute svoj život zlepšiť, tak si to vyskúšaj na mesiac alebo dva a uvidíš, či pomôže alebo nie. Ak áno, super. Ak nie, tak ti z nosa neodpadne.

„Hodením na papier“ mám na mysli štatistiky – také, aké si robím ja každý mesiac.

Výhody:

  1. Analýza a kroky z zlepšeniu – prinúti ťa to zamyslieť sa hlbšie nad svojimi výdavkami. Už len to, že si ich musíš viac pamätať a začleniť do kategórií, ťa donúti nad nimi porozmýšľať hlbšie, ako kedykoľvek predtým. A čo sa stane, keď sa nad vecami zamyslíme hlbšie? Vidíme miesta, kde sa dá niečo napraviť, ušetriť, zlepšiť. Ver mi, 8 rokov som čumel na a tvoril štatistiky pre najväčší online shop na svete a celá firma funguje len na tom. Nepodceňuj silu štatistík a šprtov 🙂
  2. Odhalíš diery v peňaženke – uvedomíš si, na koľko somarín míňaš zbytočne. Žuvačka tu, kexík tam, malinovka sem, cigaretky tam a minieš 100 EUR mesačne na veci, ktoré nepotrebuješ a škodia ti.
  3. Motivácia šetriť – zapisovanie výdavkov je super „donucovadlo“ ako ušetriť, pretože ľudská povaha je súťaživá, aj voči samej sebe – takže uvidíš, koľko si minul minulý mesiac a tento mesiac sa automaticky budeš snažiť minúť menej.
  4. Kontrola a prehľad – zaradenie výdavkov do kategórií ich sformuluje do oblastí, ktoré môžeš ovplyvniť. Teraz sú to len myšlienky, nejasné odhady. Na papieri, v tabuľke sú oveľa konkrétnejšie.

Ako na to

  1. Potrebuješ software, ktorý pracuje s tabuľkami a výpočtami. Odporúčam Google Drive Spreadsheets, pretože je to v oblaku, a dostupné z akéhokoľvek počítača. Ale keď máš Microsoft Office Excel, Open Office Calc alebo iné, je to jedno, hlavne že to vie spočítavať a odpočítavať.
  2. Poriadne porozmýšľaj nad kategóriami svojich výdavkov. Napíš si to najprv všetko na papier, potom na to čum a pouvažuj, či to dáva zmysel. Pre ilustráciu uvediem svoje:
    • Jedlo
    • Transport
    • Spoločenské (bary, párty, vstupné na akcie, alkohol)
    • Ubytovanie
    • Aktivity (chodenie do telocvicne, tenis a pod)
    • Inkasa
    • Nakupy (oblecenie, knihy, elektronicke vecicky a pod)
    • Ostatne
  3. Keď sa s tabuľkami a vzorcami v Exceli vyznáš, tak si vytvor tabuľku a nejaké jednoduché kalkulácie ako suma všetkých výdavkov a príjmov, príjmy mínus výdavky a podobne.
  4. Keď to ale nepoznáš, tak som ti vytvoril tabuľku, hotovú so vzorcami a aj grafom :). Len si tam dopíšeš svoje hodnoty a zvyšok sa vypočíta sám. Otvor si tento súbor a buď si to stiahni ako .xls alebo si to ulož, ako nový súbor vo svojom Google Drive: Tabuľka na kontrolu mesačných príjmov a výdavkov.
  5. Pravidelne si tam všetko zapisuj. Nebude to fungovať, keď budeš lenivý, a vyplníš si to len niekedy. Len s odhodlaním a trpezlivosťou niečo dosiahneš a uspeješ ;).
  6. Počas dňa, keď pri sebe nemám laptop, si výdavky zapisujem buď do malého zošita, alebo telefónu a na konci dňa si ich hodím do tabuľky.

Tak pusť sa do toho. Si tu teraz, máš zapnutý počítač, stiahni si súbor a začni. Neodkladaj to na zajtra.

tabulka na mesacne vydavky a prijmy

Moze to vyzerat aj takto, kreativite sa ale medze nekladu….

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 myšlienky “Ďalší krok k samostatnosti – zapisuj si svoje príjmy a výdavky