naklady v uruguayi

Koľko ma stálo 30 dní v Uruguayi


Uruguay je jedna z najdrahších krajín Južnej Ameriky. Dá sa tomu ale vyhnúť – choď tam mimo sezóny a necestuj ako turista. Minul som tu menej ako som čakal a nepodobá sa to na najdrahšiu krajinu na tomto kontinente. Čítaj ďalej, vysvetlím….


Ak to čítaš poprvýkrát, tak nech sa páči, krátke vysvetlenie, ako to funguje. Ak to už poznáš, tak preskoč rovno na tabuľku dole.

Tieto články týkajúce sa výdavkov v krajinách neukazujú všetky moje výdavky – pretože tu ide o to, koľko stojí cestovanie v tejto krajine (bez vecí, ktoré robím len ja – výdavky na biznis, tetovania, celoročné poistenie, kupovanie kníh a podobne). Takže tu si prečítaš koľko ťa bude asi stáť cestovať v tejto krajine, nič viac, nič menej. Moje celkové výdavky, vrátane vecí týkajúcich sa len mňa, popisujem vo svojich mesačných výpisoch.

Keďže som poriadny šprt, tak mám na to všetko peknú tabuľku, všetko si zapisujem najprv do zápisníka a potom to hodím do tabuľky na Google Drive (takže to je dostupné všade, či mám svoj laptop alebo nie). Výdavky si rozdeľujem do týchto kategórií:

  1. Strava
  2. Transport
  3. Drinky, party a pod.
  4. Ubytovanie
  5. Aktivity

Takto dobre viem, kde míňam priveľa, či si mám pritiahnuť opasok, či robiť menej turistických aktivít alebo si dať menej pív. Toto je jedna z najdôležitejších vecí keď cestuješ dlhodobo – vedieť koľko míňaš, lebo toto nie je týždňová dovolenka, ale dlhodobý životný štýl. Toľko koľko minieš na týždňovej dovolenke nemôžeš míňať mesiace alebo roky.


naklady v uruguayi

V Uruguayi sa mi podarilo minúť oveľa menej, ako som čakal. Namiesto odhadovaných 17 EUR na deň ma to vyšlo na 14 EUR. Celkovo 429 EUR na 30 dňový výlet po plážach a mestách, tak to už hej :).

Tak ako sa mi to podarilo? Jednoducho – necestujem ako turista, čiže vyhol som sa skoro všetkým turistickým príplatkom (reštiky v centre mesta, drahé autobusy a ubytovanie). Takisto som tu bol mimo sezónu, takže ubytovanie bolo lacnejšie – napríklad 15 USD (ktoré som si zjednal na 13 USD) namiesto 35 USD za noc v hosteli v Punta del Diablo. (ďalšie výhody návštevy mimo sezóny som popísal v mojom článku o cestovaní v Uruguayi)

Veľkou pomocou bolo stopovanie – ako vidíš, transport ma nestál skoro nič. V Uruguayi je to veľmi jednoduché, tak nevidím dôvod, prečo to nespraviť. Takisto som to popísal vo viac detailoch v osobitnom článku o stopovaní v Uruguayi.

V Uruguayi nemajú veľké hory alebo toľko iných prírodných krás ako v iných krajinách Južnej Ameriky, tak tu človek na aktivity veľa neminie. Možno tak na off-road štvorkolku na jazdenie po dunách na pobreží, jazdy na koňoch a múzeá.

Na Slovensku tuším, že človek potrebuje nejakých 700 EUR mesačne na život. Na vylihovanie na plážach a popíjanie maté v Uruguayi 400-500 EUR….

Samozrejme musíš tu nejak prísť, takže je v tom cena na lístok, ale to je len jednorázovka.

Tak začni šetriť dnes, kúp si ten lístok, a potom už budeš žiť lacnejšie, ako doma ;).

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *