Úspech chce čas a trpezlivosť: nenechaj sa médiami a predajnými blogmi oklamať


Aj ty nachádzaš plno ukážok ako sa niekto do roka stal medzinárodným úspechom? A ako sa o svoje kroky k úspechu podelí s tebou… len ak si kúpiš tento kurz alebo predplatné a spravíš jeho X krokov? Vo väčšine prípadov ťa klamú, možno aj nevedome, ale predsa – čítaj prečo.

Inšpirácia je dobrá – študuj úspech iných, no so zdravým skepticizmom

Nehovorím, že je zlé sa inšpirovať úspechom iných, práve naopak – ukáže ti to, že to je možné a dá ti to energiu alebo nápady ako dosiahnuť tvoj úspech. Inšpirovať sa je samozrejme dobré, priam nutné.

No never všetkému, čo ľudia píšu a ponúkajú. (To platí aj pre tento článok a všetko, o čom píšem ja – som len človek s istými názormi založenými na skúsenostiach, no aj mojich vlastných kognitívnych skreslení a tendencií). Zdravý skepticizmus sa v živote oplatí. Čo hovoril tvoj dedo? Dôveruj ale preveruj.

Ako odlíšiť zrno od pliev?

  • Máš vlastnú intuíciu, tak jej ver – ak sa niečo zdá príliš dobré na to aby to bola pravda, tak to často aj tak je.
  • Podané informácie over na viacerých zdrojoch. Ak niekto niečo tvrdí – mal by to podložiť reálnymi údajmi alebo zdrojom, kde to je objektívne dokázané.
  • Stále mysli na to, že drvivá väčšina informácií na internete má skrytý cieľ niečo predať – buď tebe niečo (kniha, produkt, kurz…) alebo tvoje údaje niekomu (reklamy, metadáta o tebe). A preto je pochopiteľné, že ti informácie podajú tak, aby čo najistejšie viedli k predaju. Čiže sa trochu prikrášlia nadpisy, aby boli lákavejšie, umlčia sa isté informácie, ktoré nemusia až tak podporovať danú tézu, a zvýraznia sa tie, ktoré ju podporujú.
  • pozor na vlastnú kognitívnu disonanciu – niekedy vidíme to, čo práve chceme, nie to, čo tam naozaj je. Alebo naše očakávania prikrášlia realitu, ktorá je častokrát menej sexi…

Preto keď niekto píše o tom, ako za rok dosiahol veľký úspech, je veľmi pravdepodobné, že tomu roku predchádzalo veľa ďalších rokov, bez ktorých by ten úspech neprišiel v takej miere – ale to neznie tak lákavo, predajne. To je ale práve to, čo môžeš od života reálne očakávať – úspech chce viac času, ako si myslíš a internety ti tvrdia.

„Týchto 10 krokov ti zaručia úspech“ a podobné clickbait názvy článkov zaplnili internet a blogy, no málokedy sa tam spomenú všetky ostatné okolnosti autora, ktoré pomohli k úspechu (že sa narodil v inej krajine a oblasti, že mal prístup k iným prostriedkom a ľuďom, že bol skrátka v správnom čase na správnom mieste). Veruže áno – veľa týchto úspešných online podnikateľov neuspeli preto, že si stanovili cieľ a šli za ním. Skôr uspeli preto, že skúšali do bludu rôznych vecí, počas dlhšieho obdobia ako by chceli priznať, väčšina z nich nefungovala, no raz z jednej (motyky) náhodou vystrelilo.

To ale nie je vôbec zlé – a dáva to zmýsel – skúšaj rôzne veci, raz jedna z nich uspeje. Na tejto ceste sa veľa naučíš a dnes určite ani nevieš čo o 5 rokov uspeje a kam ťa táto cesta zavedie. Je to reálny pohľad a očakávanie, ktoré ťa nesklame, na rozdiel od očakávania, že ak si kúpiš XYZ kurz a urobíš „týchto 15 krokov“ – tak dosiahneš čo chceš.

Ak by to bolo také jednoduché – nebehalo by tu hore dole potom plno super úspešných ľudí? Vlastne by sa laťka úspechu zdvihla, ak by každý vedel ľahko dosiahnuť to, čo dnes považuje za úspech. Ak by cesta k úspechu nebola zdĺhavá a ťažká, vlastne by úspech dosiahlo toľko ľudí, že by sa z úspechu stal status quo – bežná vec. A možno by nebolo v čom uspieť.

Úspechom každej ďalšej osoby sa zvýši laťka pre ďalšiu – pretože už niekto iný dosiahol to, čo si mohol ty, miesta je menej, cesta k nemu sa zhoršila.

Príklady zo života ako dôkaz

Začnem mojou cestou – keď som v 2012 začal tento blog, ani som netušil kam ma to zavedie, ako si budem zarábať na živobytie. Čítal som o digitálnych nomádoch, ktorí si žijú ako chcú a predávajú eknihy, tak som niekoľko napísal aj ja. Spravil som kurz. Písal som veľa článkov. Affiliate odkazy. No všetko to malo za výsledok dobré vreckové – nie sľúbený pasívny príjem a bezproblémový život. Nezotrval som ani pri jednej z týchto vecí, pretože počas ich tvorby som videl, koľko času si reálne ich manažment vyžaduje a aký je potenciál zárobkov. A tiež sa mi nepáčilo kam to všetko smerovalo – už sa neblogovalo o realite, ale tak, aby sa predávalo.

Začal som sa preto sústrediť na niečo hmatateľnejšie – zručnosť, ktorá mi zaistí pravidelný a dobrý príjem, a ktorú viem rozvíjať. U mňa to bola tvorba webových stránok cez WordPress.

Tak či onak – cesta k úspechu bola dlhá – samzrejme každý má laťku úspechu inde, no prvé dva roky sa to len rozbehovalo. Až keď som v tom zotrval tretí rok, tak sa to odrazilo a potom to už len pekne rástlo. Každý rok to chcelo veľa práce a sebavzdelávania, aby bol ďalší rok znovu lepší.

Tu je tabuľka a graf mojej hodinovej sadzby počas posledných 8 rokov – a jasne viditeľný prechod z veľa hodín za málo na menej hodín za viac.

Takto to šlo mne v jednom z mojich projektov – 8 rokov sa zda veľa no zbehlo to rychlo a nárast je šikovný 🙂

Investovanie – Warren Buffet

Drvivá väčšina úšpešných ľudí (dlhodobo úspešných, nie one hit wonder, ktorí po rokoch sú znovu na nule) sú starší – po 30ke. Čiže ak začínaš v 20ke, tak nemaj naivné názory, že dosiahneš rýchly úspech za pár rokov a ten ti ostane. Úspech rastie časom a vekom – tak ako naberáš skúsenosti a schopnosti, ktoré zvyšujú tvoju hodnotu, rovnako aj naberáš známosti, ktoré ti tú hodnotu pomáhajú predávať.

Zober si najbohatšieho investora na svete – Warren Buffet. Aj jeho bohatstvo dosiahlo tie astronomické čísla až v druhej polovici jeho života:

Samozrejme, on začal investovať už v 14tich rokoch a v čase, keď trhy naozaj divoko rástli (aj padali, no on to len držal a to je vlastne 90% jeho úspechu – začal skoro a držal).

Chceš mať tiež dobrý balík v druhej polovici tvojho života? Začni šetriť a investovať dnes. A nebuď nainvý, za pár rokov investovaním nezbohatneš.

Youtuberi, bloggeri, online podnikatelia

YouTube je dnes veľkým zdrojom úspešných ľudí, ktorí si vedia krásne zarobiť len tým, že robia dobré videá. Zdá sa to také jednoduché – zbúchaš dobré video na dobrú tému a bum bác – do rúk ti padne 20,000 EUR mesačne z reklamy.

Málokto si ale uvedomí, koľko rokov skúšania, hľadania a budovania sledovanosti vlastne ide do toho, čo naozaj robí dobré video (strih, prevedenie, texty, ako napísať nadpis, obrázok pre thumbnail – toto všetko rozhodne či niečo uspeje alebo upadne prachom) a čo robí dobrú tému (prieskum tém, ktoré ľudí zaujímajú, potom prieskum faktov pre zvolenú tému, ich usporiadanie do dobrého obsahu, zostrihanie do videa + pridanie vtipu).

Nejaké príklady na ilustráciu:

  • Thoughty2 – chlapík z UK, ktorý robí vtipno-náučné videá na rôzne témy.
    • jeho kanálu odhadujú mesačný zárobok ať 45,000 USD
    • pracovať na ňom ale začal už v roku 2012 = 8 rokov práce (a nevieme koľko rokov skúšania iných spôsobov predtým). Z toho boli prvé roky asi dosť pomalé – no zotrval v tom. Pozri si jeho videá z 2012 a dnes – rozdiel v kvalite, prevedení je veľký.
  • Niall Doherty – a.k.a. Disrupting the rabblement, a.k.a. Ebizfacts.com – chlapík, ktorý je fakt dobrý v hocičom, čoho sa chytí. Má super disciplínu, odhodlanosť a dotiahne veci, ktoré majú zmysel, do konca. Sledujem ho už 8 rokov a až tento rok sa mu podarilo konečne zarobiť si pravidelne cez svoj blog ebizfacts.com – a to celkom šikovných asi 10,000+ USD mesačne v posledných 6 mesiacoch.
    • ak ho nesleduješ už dlhé roky, mohlo by ti ujsť, že vlastne do 2019 si zarábal tvorbou webstránok a popri tom skúšal všetko – eknihy, kurzy, youtube videá, písanie skvelých článkov a rôzne pokusy, cestovanie po celom svete netradične (bez lietania). No až po 10 rokoch života na cestách dosiahol tento (finančný) úspech, o ktorom veľa bloggerov píše ako o ročnej záležitosti.
  • Tim Ferris – The 4 hour work week – to určite pozná každý. Biblia digitálnych nomádov. No málokto vie, že jeho úspech odštartoval v roku 2001 kedy založil eshop online supplementov, popri svojej bežnej práci (takže pracoval asi 40 hodín + hodiny na tomto projekte – ako sám píše, bolo to na začiatku asi 80 hodín týždenne). Po desiatich rokoch tento web predal, čo mu dalo dosť kapitálu aby sa vtedy stal digitálnym nomádom, životným štýlom, ktorý ho spravil úspešným.
    • čo si mmálokto uvedomí je, že mu pomohli faktory, ktoré dnes už ťažko zopakuješ:
    • spomínaný eshop začal v dobe, kedy nebolo toľko eshopov pre doplnky, podmienky predaja boli oveľa voľnejšie – mohol predávať rôzne rádoby supplementy, bez silných dôkazov, že fungujú
    • až niekedy v 2004 začal pristupovať k tomuto biznisu pasívnejšie a uvažovať ako z neho spraviť mašinu, ktorá predáva sama. Čo sa mu asi tiež nepodarilo za pár mesiacov
    • biznis predal len vďaka tomu, že mal známeho, ktorý sa poznal s investormi do firiem – koľkí z nás majú takých známych?
    • čiže +/- 3 roky 80hodín týždenne, potom možno stále dobrý počet hodín týždenne až kým to v posledných rokoch nezredukoval na tie 4 hodiny týždenne (čo stále vnímam veľmi skepticky – aj outsourcing si vyžaduje manažment, kontrolu – kniha 15 hour work week by sa nepredávala až tak dobre. Jedine, že ti už na raste toho biznisu nezáleží – chceš ho predať a preto ho môžeš nechať len tak plávať a trochu upraviť – hmm, 4 hodiny týždenne by sa takto aj dali…)

Takýchto príkladov je veľa – za väčšinou úspešných ľudí nájdeš dlhé roky tvrdej práce, náhodných okolností a známostí, ktoré im úspech uľahčili a veľa neúspechov (ktoré ich ale viedli k finálnemu úspechu a bez ktorých by tam asi nedošli). Dobre to popisuje Malcom Gladwell v svojej knihe Outliers.

Nájdu sa samozrejme aj instantné úspechy (Mark Zuckerberg – Facebook a pod), no tie sú skôr výnimkami potvrdzujúcimi pravidlo alebo takisto spadajú do „outliers“ kategórie – ich úspech bol podmienený ich okolnosťami, kde a komu sa narodili, aké mali okolie a príležitosti.

Zhrnutie

Inšpiruj sa úspechmi iných, no ber ich so štipkou soli, s rezervou – so zdravým skepticizmom. Neplánuj zbohatnúť rýchlo (skôr vyhoríš a sklameš sa) ale postupne – buduj a rozširuj svoje schopnosti, s nimi zvyšuj svoju cenu a takto bude tvoj úspech priam predurčený – stačí len zotrvať.

Ako to vnímaš ty?

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *