Vegánstvo – prečo a ako na to 19


Tento článok je už trochu starší – radšej si pozri moju stránku venovanú vegánstvu www.veganstvo.org, ktorú dopĺňame pravidelne.

Alebo www.menejmasa.sk ohľadom výhod jedenia menej mäsa.

Vegánstvo – ako to funguje, ako ľudia prežijú bez jedenia mlieka, mäsa, syra a žiadnych iných živočíšnych produktov?Ako najlepšie začať? Čo vitamíny a proteíny? Tieto a veľa ďalších otázok sa ma spýtalo už veľa ľudí, tak tento článok nebude o cestovaní, ale o vegánstve. Nakoniec, tieto životné filozofie majú veľa spoločného.

“You must be the change you wish to see in the world.” — Gandhi

veganstvo

Nevieš čo je vegánstvo? V skratke, je to životný štýl, alebo filozofia (nie len diéta), kde človek neubližuje svojou existenciou iným bytostiam – tvorom. Je to o spolunažívaní so všetkými tvormi na tejto planéte. Na vyššej úrovni, je vegánstvo o rešpekte prírody, tvorov, nášho prostredia. Ale bežne sa rozumie ako životný štýl, kde človek neje a nepoužíva žiadne produkty, ktoré obsahujú živočíšne ingrediencie (na výrobu ktorých musel zomrieť alebo trpieť nejaký živočích).

Vegánstvo nie je teda len diéta, ale životný štýl, ktorý ti otvorí škálu poznania, čo sa týka zdravej výživy a zdravého života, budeš sa cítiť zdravšie, lepšie po fyzickej a psychickej stránke.

Viac o tom si prečítaj na stránke venovanej vegánstvu – Veganstvo.org.

Ešte chcem dodať, že nemám rád škatuľkovanie do pojmov – mám svoj životný štýl, ktorý rešpektuje zvieratá a prírodu, to stačí. Ale na jednoduché vysvetlenie pre iných, je ľahšie povedať „som vegán“, takže to tu budem robiť takisto.

Prečo sa stať vegánom?

Ako dosiahnuť finančnú slobodu dlhodobo.

kruta produkcia masa veganstvoTo, že jedenie mäsa spôsobuje utrpenie a bolesť miliónov zvierat (7 biliónov ľudí zabije a zje ročne vyše 50 biliónov zvierat na stravu), je zjavné – musíš niečo zabiť, aby si mal mäso. V dnešnej dobe to je ešte horšie, pretože masová produkcia so zvieratami jedná ako s produktami, nie bytosťami, ktoré cítia bolesť a strach. Takže nejesť mäso = nepodporovať zabíjanie nevinných zvierat.

Nejedenie iných zvieracích produktov, ako mliečne produkty, vajcia, majonéza – málo ľudí vie, že produkcia mlieka a vajec spôsobuje také isté utrpenie pre zvieratá, ako mäsová výroba. Vedel si, že pri výrobe vajec, kde sú „užitočné“ len sliepky, sa kurčiatká kohúty po vyliahnutí hodia na pás a zaživa pomelú v obrovskom mlyne na mäso? To tvorí zhruba 50% vyliahnutých kurčiat. Tieto sa do štatistík ani nedostanú, bilióny životov ročne. Kto nám dal právo rozhodovať, ktorý tvor bude žiť a ktorý nie?

Pri výrobe mlieka sa krava násilne oplodňuje párkrát ročne. Po tom, čo porodí teliatko, ho zoberú (a väčšinou pošlú na výrobu mäsa, ani nevyrastie, spravia sa z neho stejky ešte kým je mladé a „mäkké“). Kravy majú na dojenie mašiny, sú zamknuté v klietke a málokedy vidia denné svetlo, alebo majú nejaký pohyb.

Ale znižovanie utrpenia zvierat nie je jediným výsledkom vegánstva. Takisto je to zdravšie pre tvoje telo, myseľ i dušu. Budeš sa cítiť zdravšie, štastnejšie, aktívnejšie.

Pozri si toto video o zákulisí masovej produkcie mlieka a mäsa.

Ďalej tu je produkcia kože, kožuchov, testovanie na zvieratách v kozmetike, na výrobu liekov atď.

Vegán žije životom, ktorý nepodporuje tieto choré výplody konzumeristickej spoločnosti. Nič nám nedáva právo narábať s inými tvormi, akoby tu boli pre nás. Je to ich zem, tak ako naša, my nie sme o nič lepší a dôležitejší.

veganstvo potravinovy rebricek

Veľmi odporúčam pozrieť si video od Gary Yourofsky (české titulky) o vegánstve. Alebo Earthlings, jeden z najlepších dokumentárov o vegánstve a o masovej produkcii mäsa a mliečnych výrobkov.

Ale nie je človek mäsožravec?

Nie. Detailnejšie ysvetlenie nájdeš v článku „Človek nič živočíšne nepotrebuje“ na stránke Veganstvo.org. Anatomicky, sme viac bylinožravce, ako mäsožravce.

Človek je bylinožravec, stali sme sa všežravcom počas evolúcie, pretože je to jednoduchšie a ľudská rasa je od prírody lenivá. Ale môžeme naozaj odôvodniť zabíjanie a utrpenie biliónov tvorov ročne, len lenivosťou?…

Odkiaľ potom dostanem vitamíny a proteíny?

Typická historka, ktorá pletie veľa ľudí, je, že na to, aby sme prežili, potrebujeme mäso a živočíšne produkty.

„Pi mlieko pre silné kosti.“ – pretože obsahuje kalcium. Vedel si, že mandľové orechy, rebarbora, špenát, typy kapusty a brokolica majú viacej kalcia ako mlieko? Takže si zabezpečíš viac kalcia a menej tukov jedením týchto, a to všetko bez utrpenia zvierat v zákulisí.

Ako sa všetky tie vitamíny dostávajú do mäsa? Zvieratá jedia zeleninu. Tak prečo si filtrujeme naše vitamíny cez zvieratá? Všetka produkcia zeleniny a obilia, ktorou kŕmime zvieratá, ktoré potom zjeme, by nasýtila celý svet niekoľkokrát dookola.

Proteíny – na mäsovej diéte dostávaš príliš veľa proteínov a tukov. Preto je celý svet každý deň tučnejší. Dnes si nikto nemusí nič uloviť, pásť, chovať, všetko je pekne zabalené, pod červeným svetlom v supermarkete, alebo v krabici od Mcdonaldu, a pekne si to spapáme na gauči, bez pohybu. Jasne, nie všetci, ale čím ďalej, tým viac ľudí to robí takto. Pozná niekto film „Idiocracy„? Skvelá paródia, presne na túto tému.

Z rastlinnej diéty dostaneš toľko proteínov, koľko tvoje telo potrebuje. Stačí jesť celozrnné jedlá, fazuľu, šošovicu, cícer, quinoa alebo orechy pravidelne.

Čo sa týka iných vitamínov a prvkov, ktoré potrebujeme, vegán si musí byť vedomý čo kde dostať. Každé jedlo (fazuľovité, ryža, zelenina, semiačka, orechy atď) obsahuje isté typy vitamínov a neobsahuje iné, tak je potrebné si ich dobre pomiešať.

Najväčším problémom pre vegánov je získavať vitamín B12. Ten sa dnes dá získať jedením istých typov morských rias, alebo je obsiahnutý v cereáliách (väčšinou to je napísané na krabici), vitamínových tabletách, dá sa požiadať od lekára – ročná injekcia.

Viac o tom na stránke Veganstvo.org.

Ako začať?

Najlepšie je začať prieskumom. Prečítaj si knihy a webstránky o vegánstve, o výžive, aby si vedel, čo to obnáša, prečo to robíš a do čoho sa púšťaš. Musíš si nájsť svoj vlastný dôvod, prečo chceš byť vegánom, svoju motiváciu. Bez motivácie to je ťažšie, ale ak máš na to svoj dôvod, ktorý je prepojený s tvojimi životnými hodnotami, tak to je potom oveľa ľahšie.

Pozri si toto video o zákulisí masovej produkcie mlieka a mäsa.

Pozri si film Earthlings. V menu si vyber české titulky.

Pozri si prezentáciu od Gary Yourofsky (české titulky)

Niekto ti povie, že si skús vegetariánstvo a potom vegánstvo – to je taký pomalší a miernejší spôsob, ako na to. Ja som to spravil takisto – najprv som o vegánstve ani neuvažoval, len som sa dal, asi pred 5 rokmi na vegetariánstvo. Potom som ale začal veľa čítať o utrpení pri výrobe mliečnych produktov a vajec a povedal som si, že aby som žil podľa svojich princípov, tak vegetariánstvo nestačí.

Alebo si to skús na mesiac – budúci mesiac si daj za úlohu žiť ako vegán. Začiatok môže byť ťažký, ale po určitom čase sa začneš cítiť svieži, zistíš čo variť (naučíš sa variť oveľa viac), naučíš sa viac o zdravšom životnom štýle. A po mesiaci, uvidíš či to je pre teba.

Nie je na to žiadny recept, ako „deň 1, sprav toto, deň 2 sprav tamto“, základ je poriadne sa o tom informovať a potom si to vyskúšať. Možno to bude ľahšie, keď si to skúsiš s niekým vo dvojici.

Prestaň jesť mäso, a všetko o čom vieš, že obsahuje mlieko, vajcia a podobne. Budeš prekvapený, koľko produktov, ktoré sa zdajú byť čisto so zeleniny, obsahujú mlieko, živočíšne tuky a podobne. Začni čítať ingrediencie na všetkom čo kupuješ. Začni variť viac pre seba, experimentovať v kuchyni. Prestaň kupovať kožené výrobky. Prestaň používať nadbytočné množstvo kozmetiky – odkedy naše telo potrebuje byť pokryté krémami, šampónmi, voňavkami a neviemčím? Prežili sme tisícky rokov bez toho. Použi len to, čo naozaj vidíš za nutné.

Čo sa varenia týka, v google si nájdeš vegánske recepty. Začni variť jednoduché, a postupom času sa zdokonalíš a začneš vyvárať ako šéfkuchár.

Ak ťa zaujíma viac, pridaj sa na moju stráku o vegánstve na Facebooku – VeganSlovakia.

Na cestách je to trochu ťažšie, pretože človek je stále v novom prostredí a nevie, kde si vegánske veci kúpiť, ale zelenina sa dá kúpiť všade. Napísal som o tom vo viacerých článkoch – ako byť vegánom v krajinách južnej ameriky.

Doma je to jednoduchšie – akonáhle si zistíš, kde si môžeš nakúpiť potrebné ingrediencie na varenie, tak si už život potom vieš zariadiť.

Na začatie tu máš niekoľko odkazov, ktoré ti pomôžu:

Rôzne jedlá a obsah živín

Vytvoril som si tabuľku, na aké vitamíny si mám dávať bacha, a kde ich dostať, určite sa ti zíde.

Vegan Society má veľa užitočného infa.

Prečítaj si knihu The China Study (Čínske Štúdium) – kde autor spravil veľa testov ohľadom mäsovej a vegánskej diéty.

Vegánstvo nie je len o diéte – je to nový, čerstvý pohľad na svet. Zdravší životný štýl. Ako vegán, športujem viac, som si viac vedomý čo dávam do svojho tela, nejem žiadne umelé, zprocesované jedlá, vnímam a rešpektujem svoje okolie viac a to všetko ma robí pokojnejším, šťastnejším a vyváženejším človekom.

Samozrejme, je to tvoj život, tak si to prispôsob ako chceš. Vegánstvo nie je o pravidlách (teda aspoň pre mňa nie). Tak ako každá filozofia – zober si z nej to, čo dáva zmysel.

Pre mňa je to hlavne o utrpení zvierat. Takže keď za jedlom nie je utrpenie zvierat, tak to zjem. Napríklad také vajce od sliepky, ktorá si behá vonku, žije normálny slepačí život a nezabije sa kvôli mäsu. Takéto vajce zjem.

Veľa vegánov je viacej striktných, nedotknú sa ničoho zo zvieraťa (čo tiež dáva zmysel – také vajce je vlastne menštruácia sliepky….). Ale ja to robím len kvôli utrpeniu zvierat.

A čo má vegánstvo spoločné s cestovaním? Zamysli sa – je to o rešpekte ostatných bytostí, nášho prostredia, spolužití a pomáhaní ostatným bytostiam.

Ak máš ďalšie otázky, rád ti na nich odpoviem, len zanechaj komentár!

Ako si môžeš privyrobiť na viac cestovania alebo čohokoľvek chceš 😉 Klikni na obrázok, dozvieš sa viac.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Prečo sa oplatí pozrieť na vegánstvo a ako na to 22


Tento článok je už trochu starší – čo tak si pozrieť moju novú stránku venovanú vegánstvu www.veganstvo.org, ktorú dopĺňame pravidelne :).

Vegánstvo – ako to funguje, ako ľudia prežijú bez jedenia mlieka, mäsa, syra a žiadnych iných živočíšnych produktov?Ako najlepšie začať? Čo vitamíny a proteíny? Tieto a veľa ďalších otázok sa ma spýtalo už veľa ľudí, tak tento článok nebude o cestovaní, ale o vegánstve. Nakoniec, tieto životné filozofie majú veľa spoločného.

“You must be the change you wish to see in the world.” — Gandhi

veganstvo

Čítať ďalej

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

22 myšlienky “Prečo sa oplatí pozrieť na vegánstvo a ako na to

  • Fangirl

    Ahoj, prosím dá sa mlieko nahradiť rastlinným mliekom ? že či je napr. možné, že dáš do milkshaku namiesto normal. mlieko madľové 😀

    • Lukas Cech

      Ahoj Tana,

      Samozrejme, dnes mas na vyber toko rastlinnych mliek, s roznymi prichutami, sladkostou – ryzove, sojove, mandlove… Do smoothies staci neochutene lacnejsie mlieko, Alfa Bio maju sojove mlieko za 1 EUR. Do kavy je dobre ryzove mlieko (je prirodzene sladsie, takze nemusis kavu sladit cukrom, co je este zdravsie). Moznosti je vela, staci si pozriet sekciu so sojovymi mliekami v obchodoch a nebat sa rastlinne mlieko pouzit vsade tam, kde si doteraz pouzivala kravske mlieko.

      dobru chut! 🙂
      Lukas

  • NatureItself

    Ahoj, každý sme nejaký, tak nebudem posudzovať, ja si len dovolím povedať, že nesúhlasím. Vezmi si iných príslušníkov zvieracej ríše. Bylinožravce boli sú aj majú byť korisťou, je len a len šikovnosťou ľudí, že si našli ľahšie spôsoby. Jasné, nadprodukcia mäsa je bohapusté plítvanie, to štve aj mna a nie len mna, ale názor, že človek je bylinožravec je podľa mna zvrátený, vezmi si štvordielny žalúdok prežúvavcov, niečo príbuzné s človekom? A hrvoľ bylinožravých vtákov? Nejak to nesedí. Potravovú pyramídu človek nevymyslel, len spísal. Pastevno-koristnícky systém je pre prírodu najvýhodnejší – samoobnovovanie a prečisťovanie, na to argumenty nie sú, rovnako ako som ešte nevidel psa pohrdnúť kravským stehnom, leva nepočul na prednáške proti krutému vraždeniu mládat bylinožravcov a krokodíla nepočul s myšlienkou ,,Hm, možno by som to mláda nemal zaživa roztrhať a prehlnúť, čo takto skúsiť kešu.“ Čo sa potravy týka, je jedno aké bielkoviny zjeme, telo si ich aj tak rozloží a nasyntetizuje vlastné, či už z mäsa alebo zo zemiakov.

    • Lukas Cech

      Ahoj, vdaka za komentar a tvoj nazor.

      setky tieto typicke (a neopodstatnene/neoverene) argumenty proti veganstvu su vysvetlene na mojej webstranke venovanej tejto teme – http://www.veganstvo.org. Odporucam si pozriet tieto casti, daju ti odpovede:
      http://veganstvo.org/veganstvo/clovek-nic-zivocisne-nepotrebuje/
      http://veganstvo.org/caste-otazky/
      http://veganstvo.org/veganstvo/veganska-strava/ (dokaz, ze nejeme travu… tak nas neprirovnavaj ku kravam 🙂 )

      No tak narychlo ti odpoviem:
      – clovek je prisposobivy, moze jest hocico, tak preco by sme mali vrazdit, ked nemusime. Hovoris o bylinozravcoch a potom nas prirovnavas k prezuvavcom… to je ina kategoria. My sme evoluciou vsezravce, no staci nam len rastlinna strava. Nepotrebujeme to, co prezuvavce, pretoze nejeme travu. A nie sme vtaky, ktore si nevedia rozzut semena, my vieme a vieme ich stravit. Takisto, ako nemame nic spolocne s traviacim traktom kravy, takisto nemame nic spolocne s traviacim traktom masozravcov. Takze zbytocne nas prirovnavat k psovi alebo levovi. Oni na vyber nemaju, maso musia. My nie. Oni si ho poctivo ulovia. My nie.

      Na vsetko najdes odpovede na hore uvedenych strankach, pozri si to, rad budem pocut tvoj nazor po ich precitani. Veganstvo je filozofia zalozena na moralnych hodnotach a sucite s inymi tvormi. Nie je to dieta, zalozena na tom, ci sme masozravci alebo nie. Je to hlbsie, ide tu o branie ohladu a zodpovednosti voci tvorom, ktorym sposobujeme utrpenie svojou marnotratnostou a chamtivostou. Ked uz sme sa korunovali ako najinteligentnejsi tvor na zemi, tak by sme takto mali aj konat…

      Vdaka 🙂
      Lukas

  • Crazy Sexy Fun Traveler

    Skvely clanok. Uz dlho rozmyslam o veganstve, ale sem tam mam chut na rybu, alebo tak. Mlieko nepijem uz dlho a ani cervene maso nejem uz niekolko rokov. Ale ist do takeho “extremu“ to este neviem, hlavne preto, ze neznasam varenie a pri cestovani je to tazke.

    • Lukas Cech

      dik za pochvalu a koment!

      hm s tym varenim to je potom tazsie, ked to nemas rada… extremom by som to nenazyval, je to lahsie ako sa zda…

      Zalezi ale aj od toho, kde sa zdrzujes – ked to su hotely a miesta s restauraciami, s dobrym servisom a kuchynou, tak ti stale vedia pripravit nieco veganske.

      Co tak vyskusat si to na 30 dni a potom uvidis ako to pojde. Takisto to moze byt dobry clanok na blog 🙂

      A samozrejme, kazdy by mal robit to, co je schopny, alebo do akej miery je schopny. Veganstvo ako take je zivot kompletne bez zivocisnych produktov a zabijania. Ale ked nemozes zit kompletne takto, tak je lepsie spravit to do istej miery, ako to zavesit na klinec. Takze ak sa das na veganstvo, a sem tam zjes nejaky ten syr alebo rybu, to je lepsie, ako na to zabudnut :).

  • Eva (@mnoupovedane)

    o tej zvieracej karme som už tiež počula…jednoducho prišli na tento svet nám ľudským bytostiam pomáhať, dokonca aj čo sa jedla týka (či to tak však skutočne je nemôže nikto tvrdiť na 100%)..ja som taký polovičatý vegetarián. Mäso jem len veľmi sporadicky (po troch rokoch som občas začala, pretože mám zdravotné problémy a skúšam či nie je pôvod práve v tomto), raz dvakrát do mesiaca. Žiadne však nekupujem. Moji rodičia chovajú hydinu (morky) a kozy. Jem len mäso morčacie. Občas si ho telo akosi žiada a nie som zástanca filozofie, že radšej nech mi bok vyvalí akoby som dala mäso do úst..Všetko s mierou a na čo sa človek cíti a na čo dozrel. Ako vravím, mäso nejem, len sem – tam a aj to len ak viem, že to zviera malo pekný život. Zrejme mi je filozofia, že zvieratá nám na svete pomáhajú prežiť blízka už len preto, že som to tak videla od malička. Ale nikdy naše zvieratá neboli týrané, dokonca pavúkov v dome nezabíjame, ale pekne vynášame. Pravdou však je, že keby sme kvôli potrave nezabili tie zvieratá čo sme mali, dopriali by sme v skutočnosti pekný život, len asi stotine z tých, ktoré u nás žili. Neviem, to čo mne sa nepáči sú veľkochovy a fakt, že zvieratá celý život trpia, aby ich ľudia nakoniec zjedli…ale tak ako aj mäsožravce jedia mäso a nedržia túto svoju potravu od narodenia v klietkach, nemnožia ju len pre mäso, ale nechávajú jej volnosť (inak to veď ani v divokej prírode nejde), by to malo fungovať aj medzi ľuďmi. A to je už len krôčik k tomu, aby sme mäso prestali jesť úplne…nesúdim však tých, ktorí sa o zvieratá starajú radi a vlastne im doprajú život, hoci ich nakoniec zjedia. Nesúhlasím však s biznisom, ktorý sa okolo mäsa vytvoril. my sme celý život jedávali mäso tak 2krát do týždňa (dokonca aj môj otec, veľký chlap). Niektorí ľudia si bez neho nevedia predstaviť deň a to akosi nechápem.

    • Lukas Cech

      Ahoj Eva, vdaka za prispevok.

      Ano, masova produkcia je to najhorsie. Kolko ludi by jedlo maso, keby si ho mali sami ulovit? Postavili sme prirodu na hlavu tym, ze „vyrabame“ zvierata, geneticky upravene, aby rastli rychlejsie, tucnejsie atd.

      Vsetky komentare su ohladom jedenia masa, nezabudajme ale aj na ine stranky veganstva – nie je to len o jedeni, ale o zivotnom style – nekupovat produkty od velkych firiem, ktore testuju na zvieratach, ziadne kozene vyrobky, kozuchy, zit skromne, nemrhat zbytocne prostriedkami, energiou, nekupovat vela zbytocnosti, ktore potom vyhodime..

    • Katka

      Evka, svojimi názormi mi pripomínaš mňa, tesne pred prechodom na vegetariánstvo a neskôr vegánstvo. Tiež som zdieľala tento názor. Je to skutočne asi už len krôčik k vegetariánstvu. Vychovali ma k úcte k chovným zvieratám. Dokonca sme zviera pred zabitím poprosili o odpustenie a poďakovali mu. Vtedy som to považovala za ľudské. Súcit sa nakoniec vykryštalizoval až do súčasnej podoby. Dnes už viem, že mám na výber a že mi mäso vlastne nechýba. To, že si telo žiada mäso je omyl. Žiada si nejaké minerály, alebo vitamíny. Časom, keď som už na tejto strave bola asi pol roka a mala som za sebou aj 6 týždňový šťavový pôst…som zistila, že chuť na mäso sa úplne stratila. Dokonca dnes už neznesiem ani pohľad naň. Telo si zvykne na inú potravu a to čo pred tým milovalo a po čom bažilo mu je teraz protivné.

  • vsezravec

    Tieto bytosti sa zrodili v risi zvierat, je to ich karma byt zjedeny kvoli potrave niekoho kto je v retazci vyssie (ci uz je to clovek alebo zviera).
    Na vyrobu caju zomru miliony malinkych bytosti, to nepijete ani ten? Nejazdite ani autom/autobusom? (pozri prednu masku v lete)? Ako sa zda, pri existencii v ludskom tele sa neda vyhnut ublizovaniu inym bytostiam, takze musi existovat nieco ine ako tymto bytostiam pomoc.
    Co takto robit priania za ich znovuzrodenie vo vyssich sferach bytia? To by im asi pomohlo viac ako to, ze ich zozere niekto iny, kto za nich tie priania ani nespavi…

    • Lukas Cech

      Ahoj vsezravec, zaujimavy nazor. Tusim ze ma korene v budhizme. Ked clovek veri v znovuzrodenie, tak je to trochu ine, ale podla mna, to stale nedava nikomu pravo to zviera surovo a kruto zabit, predtym mu zobrat zivot, dat ho do klietky a zaobchadzat s nim ako s predmetom.

      Co sa potravinoveho retazca tyka – to je vymysel ludi, tak jasne ze sme sa hodili rovno na vrch. Ale ked ta vysadim uprostred jungle niekde bez zbrani, alebo dam do teritoria leva, tak neviem, ci budes stale na vrchu potravinoveho retazca. Sme na vrchu retazca, ktory sme vytvorili my, zotrocovanim a umelou produkciou zvierat. To nemoze byt dobre z akehokolvek pohladu, milovnika zvierat, budhistu, krestana.

      Co sa tyka hmyzu, tak ano, mas pravdu, nemozeme zabranit ublizovaniu vsetkym tvorom kompletne. Ale len ked ty ublizujes menej tvorom ako ja, mi to mozes vycitat.

    • Katka

      Kde je skutočná pravda, tak to vie len BOH. Je mi jedno kto bol kde stvorený. Jedno mi nie je len to, že by kvôli uspokojovaniu mojich chutí mali trpieť cítiace bytosti. Zámerne píšem kvôli uspokojovaniu chutí a nie potrieb, lebo je už x-krát dokázané, že mäso nie je potrava. Nedáva naším telám nič potrebné, dokonca opak je pravdou. Inak používaš zopár alibi, ktoré všežravce tak radi a neustále pertraktujú. To, že udupem nechtiac nejakého mravčeka svojou chôdzou je čin neúmyselný. Ale kúpiť si na obed kurča či rezeň je akt súhlasu so zabíjaním. Tým, že jedinec prestane jesť mäso je na jednej strane žalostne málo v porovnaní s množstvom, tých ktorí tak nespravia, na strane druhej je to viac ako dosť na zmenu. Aj veľká cesta sa predsa začína prvým krokom ako raz povedal Lao-c.

  • Katka

    Nesúhlasím len s jednou vecou, že B12 je problém vegánov. Raz som dostala veľmi dobré vysvetlenie prečo. Keď urobíte krvné testy človeku a zistíte, že má nedostatok B12 a tento človek prestane prijmať akúkoľvek potravu…inak povedané bude držať pôst ( toto je mimochodom pôst a nie to čo cirkev nazýva pôstom ), tak po detoxikácii organizmu sa hodnoty B12 dostanú do normálu. Ako je to možné, keď ten človek nič neprimal, teda ani vitamín B12. Choroby a nedostatok potrebných látok pre život sú len následkom nadmerného príjmu hlavne nezdravej potravy. To je paradox…Inak vďaka za článok. Každá osveta v tomto smere je viac než potrebná.

    • Lukas Cech

      nedavno som precital clanok, ktory objasni viac o B12. Tento vitamin netvoria zvierata, ale bakterie (v ich zaludku). Ale tvori sa aj v prirode, vsade kde su bakterie – aj na povrchu zeleniny. Takze ked svoju zeleninu neostruhas, a neumyjes ako keby bola radioaktivna, len oplachnes od hliny, tak na nej bude B12.

      B12 je takisto v nasej stolici (a stolici zvierat). Zajace jedia svoje bobky, opice takisto. Preco? Mozno si takto doplnaju B12.

      Tak svoje „bobky“ sa jest nechystam, ale to o prehnanom umyvani stravy je dobre vediet!

      • Katka

        máš pravdu o tom umývaní stravy som už tiež čítala. Tiež to robím podobne. Zeleninu a ovocie si pestujem sama, bez postrekov a umelých hnojív. Často jem svoje produkty bez umytia priamo na záhrade. Proste len očistím rukou od hliny ak to bolo v zemi a hotovo. V zime sa samozrejme uchyľujem aj ja ku kúpe toho čo už záhradka nemôže ponúknuť, ale tam už nie som taká benevolentná voči umývaniu.