lukas cech vydavky cestovanie po svete

Kolko stoji zivot na ceste – vydavky a prijmy MAREC 2013 6


Marec bol mesiac výdavkov. Minul oveľa viac, ako som zarobil (alebo mohol zarobiť – vysvetlím ďalej). Ale takisto, marec bol mesiac užívania si vecí, ktoré som už dlho nemal. Spravil som si takú prestávku od cestovania v Buenos Aires :).

Ak to čítaš poprvýkrát, tak nech sa páči, krátke vysvetlenie, ako to funguje. Ak to už poznáš, tak preskoč rovno na tabuľku dole.

Keďže som poriadny šprt, tak mám na to všetko peknú tabuľku, všetko si zapisujem najprv do zápisníka a potom to hodím do tabuľky na Google Drive (takže to je dostupné všade, či mám svoj laptop alebo nie). Výdavky si rozdeľujem do týchto kategórií:

  1. Strava
  2. Transport
  3. Drinky, party a pod.
  4. Ubytovanie
  5. Aktivity
  6. Inkasá
  7. Ostatné

Takto dobre viem, kde míňam priveľa, či si mám pritiahnuť opasok, či robiť menej turistických aktivít alebo si dať menej pív. Toto je jedna z najdôležitejších vecí keď cestuješ dlhodobo – vedieť koľko míňaš, lebo toto nie je týždňová dovolenka, ale dlhodobý životný štýl. Toľko koľko minieš na týždňovej dovolenke nemôžeš míňať mesiace alebo roky.
lukas cech vydavky cestovanie po sveteTakže, čo tu máme – červené more! Radšej vysvetlím prečo, predtým než ťa tieto sumy vystrašia a nebudeš chcieť  už cestovať….

Celý marec som strávil v Buenos Aires, jednom z najdrahších miest v južnej amerike. Tu som si musel vybaviť nový pas, spravil som si pár tetovaní, prenajal som si byt na celý mesiac, aby som mohol poriadne zamakať, a spustiť nový biznis.

Do toho som si ešte hodil pár koncertov, novú a kvalitnú ústnu harmoniku a už sa toho nazbieralo… A navyše som nemohol pracovať s akciami na burze, takže som nemohol zarobiť späť to, čo som minul.

Takže pekne po jednom:

1. Byt v Buenos Aires za 500 EUR – najdrahšia vec tento mesiac, asi o 350 EUR viac, ako míňan na ubytko bežne. Ale povedal som si, že do toho investujem. Išiel som cez www.airbnb.com, povedal som si, že po 8 mesiacoch stanovania, hosteloch a stopovania, si trochu oddýchnem a budem mať svoj priestor. Takisto som potreboval kľud na prácu –  spravil a spustil som www.lacnatvorbawebstránok.com. Takisto som si povedal, že budem veľa cvičiť, tak som si kúpil činku za 70 EUR (15kg do ruky), a každý deň som makal. (činka a 400 klikov denne). Na to všetko, som si povedal, že takisto budem veľmi dobre jesť a veľa variť, pretože na cestách to nie je až také jednoduché. Takže som varil super vegánske jedlá, vlastný chlieb alebo pizzu, empanadas atď, skoro každý deň.

Toto som potreboval – po dlhom čase na cestách si trochu užiť vlastného priestoru, dobrej kuchyne a miesta na cvičenie.

2. Tetovania za 260 EUR – taká odmena pre mňa, odo mňa. Našiel som tu dobrých tatérov, ktorých je ťažké nájsť v menej rozvinutých krajinách, tak som si dal spraviť dva tetovania. (Na tretie, najväčšie čakám v apríli….).

3. Zvyšné výdavky, ktoré bežne na cestách nemám:

  • 50 EUR ústna harmonika
  • 50 EUR poplatok za nový pas
  • 60 EUR OneSimcard – pretože už ma nebaví kupovať novú kartu v každej krajine a každému posielať nové čísla
  • 70 EUR činka – chcel som si poriadne zamakať, rozhodol som sa neimprovizovať s bandaskami s vodou a podobne, ale kúpiť poriadnu činku

Takže tieto „one off“ vecičky ma stáli zhruba 840 EUR – peniaze, ktoré by som normálne na cestách neminul. Ďalej tu sú vyššie výdavky na stravu, drinky a podobne, pretože Buenos Aires je drahšie (alebo celkovo, Argentína). Marec som si užíval, chodil na večere do vegánskych reštaurácií, koncerty, párty, popíjal si Guinness.

Bohužiaľ (existuje slovenské slovo, ktoré vyjadrí bohužiaľ, bez náboženského podtónu?), Charles Schwab (s ktorými obchodujem na burze) niečo na mojom účte potrtkali, tak nemôžem obchodovať s akciami. Tento mesiac som mal príležitosť spraviť transakcie s profitom okolo 1000 EUR, čo by pekne pokrylo moje výdavky, ale mohol som sa len pozerať… Ešte stále čakám na odblokovanie účtu, dúfam, že to bude koncom apríla.

Áno, minul som veľa, ale to bolo plánované – povedal som si, že tento mesiac na šetrenie pozerať nebudem.

Apríl bude pravý opak – už nemám byt, ale som v najlacnejšom hosteli v Buenos Aires, jem menej, varím si v ich kuchyni, nechodím veľmi von a veľa pracujem. Dúfam, že budem môcť do konca mesiaca obchodovať na burze, aby som tie výdavky trochu dobehol… Čaká ma ešte pár mesiacov v Argentíne, čo nie je najlacnejšia krajina….

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

6 myšlienky “Kolko stoji zivot na ceste – vydavky a prijmy MAREC 2013