Užitočné vecičky (nielen) pre moderného nomáda 2


Človek môže dnes legálne na internete nájsť skoro všetko (a nelegálne všetko. Lepšie ale samozrejme legálne :)), čo potrebuje na prácu, organizáciu, plánovanie atď. A čo je dôležitejšie, všetko sa dá nájsť zdarma. Na moje cestovanie, plánovanie a prácu využívam veľa softvérov a nástrojov a všetky sú zdarma, tak sa s tebou s nimi podelím, možno sa ti nejaké zídu, možno ty používaš niečo, čo sa zíde mne. Len to hoď do komentára.

Google

Bez toho ani na krok – všetok môj prieskum, hľadanie informácií, email, dokumenty, zálohovanie, foto – všetko ide cez Google. Je to na jednej strane trochu desivá predstava, že všetky informácie, všetok môj „digitálny majetok“ vlastní jedna firma. Ale na druhej strane, keď sú dobrí, tak sú dobrí. A pre istotu mám dôležité veci zálohované aj si inými firmami.

Ponúkajú veľa rôznych služieb a všetky sú navzájom prepojené, takže sa stačí prihlásiť raz do jednej, a všetko sa to integruje. Toto veľmi uľahčí život, keď človek pracuje s 20 programami denne.

Takže, čo vlastne od nich používam, a prečo:

Google drive

Mám tu zálohované všetky dôležité dokumenty na cestovanie (kópie pasu, vodičáku, poistky atď). Takisto používam ich tabuľky (spreadsheets, ako v Excel) na sledovanie svojich výdavkov a prijmov, na sledovanie detailnejšich výdavkov a prijmov vecí, s ktorými podnikám, alebo na zdieľanie veľkých súborov. To, že to je všetko „v oblaku“, čiže na serveroch Google, nie na mojom PC, znamená, že nič nestratím, keby mi laptop ukradli, môžem to otvoriť z hocijakého PC, nie len môjho laptopu, a môžem to ľahko zdieľať.

Google Calendar

Mám tu uložené dôležité veci, ako narodky blízkych, pretože mám pamäť na prd, ale takisto to používam na organizáciu, keď sa mi dni naplnia.

Takisto to používam na biznis – obsadenosť môjho domu na Slovensku, ktorý prenajímam. Tento kalendár sa dá prepojiť s niektorými službami, ako napríklad AirBnB, takže je to celkom užitočné.

Google PhotosPicasa

Super vecička – keď máš konto s Google Plus (ich pokus konkurovať Facebooku, čo nevyšiel, registrácia ťa ale nestojí nič), tak ti dajú neobmedzený priestor na naťahovanie fotiek. K tomu si stiahni program Picasa, ktorý si prepojíš s týmto kontom a bude ti obrázky zálohovať automaticky, môžeš si vybrať, ktoré adresáre. Fotky sú jedna z najdôležitejších vecí na mojich cestách, takže mať ich zálohované s niekým ako Google je dôležité. Mať ich len na laptope aleb USBčku je riskantné.

Picasa má takisto zabudovaný skvelý editor fotiek a tvorbu koláží, ktoré používam pri tvorbe webstránok.

Gmail

Nepotrebuje veľa komentára – nie je to bohvie čo, čo sa formátu týka, ale keďže používam veľa iných služieb od Google, a Gmail je s nimi prepojený, tak mi to vyhovuje. Takisto tu máš virtuálne neobmedzený priestor na archiváciu emailov.

 

Google Translator

Či už na učenie sa nových jazykov, prekladanie stránok alebo len slov narýchlo, Google Translator je rýchly a má všetky jazyky, ktoré som zatiaľ potreboval. Prekladá slová, dlhé texty alebo celé stránky, má aj výslovnosť, takže čo sa týka online prekladačov, nepoznám lepší.

Google Maps

Na plánovanie ciest, odhadovanie vzdialeností a času je Google Maps nepostrádateľné. Takisto to je zaintegrované do ostatných služieb Google.

Google Chrome

Prehliadač od Google. Bol som veľkým fanúšikom Firefox, kým nevyšiel Chrome. Je rýchlejší, jednoduchší, má tie isté funkcie a veľa prídavkov (extensions). Jedna z najlepších vecí je, že tvoje bookmarks, história a nastavenia sú uložené na serveroch google, takže sa môžem prihlásiť na akomkoľvek PC a behom minúty mám všetky svoje odkazy a bookmarky na akomkoľvek PC. Potom si to bezpečne vymažem (keď som na verejnom PC).

Jediná vec, čo je proti, je, že žerie veľa RAM pamäte – takto beží veľmi rýchlo v popredí, ale v pozadí berie veľa RAM, takže ostatným programom neostáva veľa. Na bežnom PC to nevadí, tie majú RAM habadej, ale na takom cestovnom laptope s 2GB RAM to človek pocíti (Chrome žerie asi 50-60% z toho).

Iné programy a užitočné vecičky, nie od Google:

Libre Office

Niekedy nemám internet, tak potrebujem niečo na písanie dokumentov a prácu s tabuľkami na mojom laptope. Libre Office je zdarma, a jedna z najlepších alternatív k Microsoft Office.

Todoist

Toto je jednoduchý prídavok pre Chrome, alebo si to môžeš nainštalovať ako osobitný program. Slúži na zadávanie a kategorizáciu úloh, projektov a podobne. Na každý deň si tam zadávam, čo chcem spraviť, či už jednorázové úlohy (ako „napíš článok o užitočných vecičkách pre moderného nomáda“) alebo opakujúce sa („cvičenie“). Takto človek nezabudne, čo chce spraviť, a takisto má dobrý pocit, keď si vykonané úlohy odškrtáva.

Skúsil som si niekoľko programov na plánovanie, a tento sa mi páči najviac – hlavne kvôli jeho jednoduchosti – žiadne komplikované formuláre na vyplnenie, len pár klikov.

RescueTime

Ak si šprt ako ja, tak chceš vedieť, ako tráviš svoj čas. Tento program sleduje čo robíš, aké stránky a programy používaš, potom ich rozdelí do kategórií, a spraví ti denné, týždenné a mesačné grafy tvojej efektívnosti. Takto zistíš, koľko času premrháš na Facebooku, koľko času stráviš prácou na istých stránkach. Toto mi veľmi pomohlo zistiť, koľko času trávim napríklad tvorením webstránok, aby som vedel, či sa to oplatí (na výpočet koľko EUR zarobím na hodinu).

World Time Buddy

Super vecička na zistenie si, aký je čas v rôznych časových zónach, všetko na jednej strane.

Gimp a Paint.NET

Programy na grafický dizajn, zdarma. Alternatívy k programom ako Adobe Photoshop, majú skoro tie isté funkcie. A spomenul som už, že sú zdarma?

WordPress.com a WordPress.org

WordPress.com je alternatíva k Blogger – zdarma, ale má nejaké limity, obmedzené používanie vlastného HTML a scriptov, alebo žiadne videá. Ale je to jeden z najlepších rozhraní pre blogovanie a tvorenie stránok.

WordPress.org je pre pokročilejších, jedno z najlepších rozhraní na tvorbu webstránok, bez obmedzení. Potrebuješ len vlastnú doménu.

Paypal

Forma platby online, používam to už asi 8 rokov, na platbu alebo posielanie peňazí potrebuješ len email, prepojíš si to so svojím účtom alebo platobnou kartou a ide sa. Nemusíš zadávať platobné detaily zakaždým, len zadáš svoj email.

Tip – takisto je to dobré na presun peňazí medzi účtami v rôznych krajinách – niekedy sú poplatky nižšie, ako pri bankovom prevode. Mám dva paypal účty – jeden prepojený s mojim slovenským a druhý s anglickým účtom a peniaze si presúvam sám. Na menšie sumy to je lacnejšie, ako bankový prevod, pretože banky väčšinou účtujú 20 EUR za prevod akejkoľvek sumy, ale Paypal účtuje len nejaké % zo sumy. Takže pri nižších sumách to je menej ako 20 EUR.

mBank

Online banking – poľská banka, ktorá už je aj u nás, som s nimi veľmi spokojný, dobrý zákaznícky servis, online služby a ľahký prístup k všetkému.

 

Prey

Program na sledovanie a zablokovanie tvojho laptopu, keby ti ho náhodou ukradli. Keby mi laptop ukradli, tak ho môžem na diaľku zablokovať, keď sa im ho podarí zapnúť, tak mi to pošle jeho lokáciu a takisto spraví fotku zlodejíka prostredníctvom webkamery.

Amazon Kindle pre PC

Skvelý program na čítanie e-kníh. Amazon má najväčšiu knižnicu kníh na svete, s týmto programom si kúpim akúkoľvek knihu kdekoľvek, a potom si ju prečítam na svojom laptope.

Nemám Kindle, elektronickú čítačku, zatiaľ stačí laptop.

Ted.com

Stránka s video prezentáciami o všetkom možnom – ľudia so skvelými nápadmi, pohľadom na svet, filozofiami robia prezentácie, ktoré si tu môžeš pozrieť.

Travellers Point

Existuje veľa služieb pre cestovateľov, z tejto používam len ich mapy – je to dobré na plánovanie ciest, ktoré si chceš uložiť do budúcnosti (veci sa ukladajú ľahšie ako Google Maps), a takisto dobré na uloženie ciest z minulosti. Vypočítajú ti koľko si už prešiel, akým spôsobom, dajú ti dobré štatistiky ohľadom tvojich ciest, ktoré môžeš hodiť na svoj web.

Tuším, že to je všetko! Máš niečo, čo by sa mne alebo iným zišlo? Hoď to do komentárov.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 myšlienky “Užitočné vecičky (nielen) pre moderného nomáda