Ako dlho vydržíš? 15


Je po polnoci, ležím v posteli v rodnej dedinke Širokom a cez hlavu mi chodí milión vecí, ako každú noc. Nejako som sa v tom prúde myšlienok chytil toho, že sa moje priority za posledný pol rok pekne poprehadzovali. Uvažujem nad tým, ako som sa na veci pozeral pred niečo vyše 2.5 rokmi, keď som zanechal kariéru v Londýne a vydal sa do sveta na vlastnú päsť. Dnes sa na svoj život a priority pozerám o dosť rozdielne ako vtedy. Je to dobré? Či nie som verný svojim záväzkom spred 2.5 roka? Alebo sa vyvíjam s novými vedomosťami a skúsenosťami?

Pustím si Xavier Rudd, uvažujem nad tým a zároveň píšem tento článok. A napadá ma otázka:

Ako dlho vydržíš?

Ako dlho vydržíš robiť jednu vec? Ako dlho vydržíš v jednej práci, ubytovaní, krajine, ako dlho vydržíš chodiť do telocvične? Ako dlho vydrží iskra vo vzťahu? Ako dlho vydržíš cestovať?

Každý má svoju odpoveď. Niekto vydrží dlho, je tvrdohlavejší, zotrvalejší, menej flexibilný a preto nemá rád zmenu (alebo viac flexibilný a preto sa prispôsobí a nemusí nič meniť…).

Už necestujem tak, ako prvý pol rok v Južnej Amerike. Našiel som si svoj štýl, svoj rytmus, svoje priority a to, čím chcem napĺňať moje dni. Tak si cestovanie prispôsobujem tomu. Taktiež neplánujem cestovať toľko ako predtým. Mám iné priority, ktoré spravím lepšie, keď ostanem na jednom mieste dlhšie. Potrebujem spoľahlivý prístup na internet. Potrebujem viac času na laptope, viac spolupráce s ľuďmi osobne a tu. Cestovanie je nižšie na rebríčku.

Myslím, že je to prirodzený vývoj. Po 8 rokoch v práci a 4 vo vzťahu sa mi žiadalo cestovať a rebelovať. Teraz som sa „vyrebeloval“ (do istej miery 🙂 ) a počas toho som si vytvoril zoznam životných hodnôt, na ktorých chcem teraz zapracovať. Je to pokrok. Posunul som sa zasa ďalej, mám plno nových skúseností, a s nimi viem, že dosiahnem viac, keď budem cestovať menej. Momentálne.

Prečo nad tým uvažujem? Pretože mi to prešlo hlavou, keď som tu dlho nič nenapísal. Je to predsa len blog o cestovaní. A vy očakávate nejaké tie články o tom. Alebo je to blog o cestovaní? Je to blog o živote vo svete po svojom… Teda všade kde chcem a po svojom. Takže to nemusí byť len o cestovaní :). Ale odbočujem. Na mysli mi chvíľu ležalo toto – ľudia, ktorí ma sledujú na Facebooku a tomto blogu ku mne prišli ako k cestovateľovi, takže by som im niečo na túto nôtu aj mal dať. Cítil som sa trochu previnilo, akoby som sa na teba vykašľal.

Ale potom mi hlavou prešla spomínaná otázka:

Ako dlho vydržíš?

Moja odpoveď je, že tak dlho, kým ma daná činnosť / vec / miesto atď., napĺňa. Na začiatku ma blogovanie napĺňalo oveľa viac. Teraz menej. Cestovanie mi dávalo veľa. Teraz menej. Je to cyklus. Máš jedno, zvykneš si na to, chceš iné. Neskôr, keď chvíľu popracujem na nových projektoch ma určite zasa chytí niečo nové. A nebudem sa báť sa do toho vrhnúť s elánom :). Alebo sa zasa pustím na dlhú cestu po svete, kto vie.

Je to tak vo všetkom – práca, vzťah, šport, hobby, jedlo. Všetko stratí svoju prvotnú iskru. Niečo má taký prirodzený priebeh (taký vzťah – stratenie iskry môže, ale nemusí znamenať, že ten vzťah je zlý. Len to nemusí mať všetko, čo to malo na začiatku. Ale niektoré veci, aj vzťahy sú aj také – stratia nielen prvotnú iskru, ale viac. A ostane ti menej, ako je daná vec hodná.)

Veľa ľudí cíti pocit viny, keď o sebe v okolí vytvoria istú mienku, istú personu (ten čo cestuje, tá čo chodí denne behať, tí zaľúbení, ktorí sa stále objímajú), ich život sa postupne vyvinie do niečoho nového, no boja sa užiť si to nové, aby nesklamali tú vytvorenú mienku.

Je to zlý prístup. Máš právo na zmenu názoru, máš právo otočiť sa na päte a ísť opačným smerom, máš právo sa zastaviť a robiť to, čo ťa práve teraz baví, motivuje, napĺňa. Je to oveľa lepšie, ako pokračovať v niečom, čo ťa napĺňa menej, na úkor toho, kde by si sa cítil šťastnejší.

Nepíšem tento článok ako ospravedlnenie za to, že som tu už mesiace nič nenapísal (a asi nebudem tak často ani v nasledujúcich). Nemusím sa ospravedlňovať. Ale cítil som, že je to dobrá téma a konečne som mal ten chtíč sa s touto myšlienkou (skôr takou mozgovou bľuvanicou… všetko čo sa tam namiešalo som tu hodil… 😀 ) s tebou podeliť. Už dlhšie nič nepíšem, lebo som necítil, že ti mám čo povedať. Nič chytľavé, užitočné. No toto mi prišlo práve také.

Ako dlho vydržíš ty? Držíš sa vecí pridlho, na úkor toho, čo naozaj chceš, aby si nesklamal okolie? Si vo vzťahu, ktorý stratil iskru a nemá budúcnosť, len zo zotrvačnosti a pohodlnosti? Alebo v práci? Neboj sa s tým hodiť o zem, ak ťa to spraví šťastnejším a umožní ti to pracovať na svojich ozajstných prioritách. Kým sa posúvaš dopredu, tak to je dobré pre teba a tvoje okolie.

Neboj sa začať niečo nové. Ten nový, neznámy chodníček ťa naučí viac, ako stará, zaužívaná a známa cesta…

DSC08106 (Medium)

nedá mi nespomenúť jednu z mojich veľkých momentálnych priorít – tá najiminentnejšia – Celoslovenský pochod na podporu návrhu Zákona o ochrane zvierat. Verím, že chceš zlepšiť životné podmienky zvierat na Slovensku. Prečítaj si ako nás môžeš podporiť tu.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

15 myšlienky “Ako dlho vydržíš?

  • Alex

    Tak zase si pekne vystihol čo sa aj mne mota hlavou 😀 dôležité je naozaj robiť to, čo každému v danom momente vyhovuje najviac bez ohľadu na mienku okolia. Ale to už dobre vieme 🙂

  • Darina

    Ahoj Lukáš. Dnes som objavila tvoju stránku, tvoj blog, teba. V prvom rade ťa obdivujem za to, ako si dokázal zanechať všetko, čo si mal a začať niečo nové. Nie každému sa to dá. Ja som tiež rozmýšľala nad takým rebelstvom 🙂 a vlastne, aj preto som dnes začala googliť a hľadať… ale.. človek si začne rátať dve a dve. že má vzťah, na ktorom mu fakt záleží a možno ten druhý vo vzťahu to celkom tak necíti a možno by o ten vzťah prišiel… že má na krku hypotéku, lebo konečne, po rokoch na privátoch, to už chcelo zmenu a posun. že má veľmi dobrú prácu, ktorú má rád, má v nej slobodu ako málokto v dnešnej dobe a takmer žiadne stresy… a tak sa zatiaľ neodhodlám zbaliť si kufre na polroka, rok či dva roky aj keď by som to urobila rada. cestovať sa dá zatiaľ aj tak 🙂
    páči sa mi tvoja stránka, myšlienka, podeliť sa s inými o vzácne skúsenosti. pozerala som si krajiny, ktoré si precestoval v južnej amerike. ja momentálne plánujem cestu do strednej ameriky. panama, nikaragua, guatamala, salvador. máš skúsenosti s týmito krajinami? a čo z južnej ameriky si vážiš najviac, ktoré miesta v tebe zanechali najsilnejšie dojmy? ďakujem za odpoveď a veľmi ti držím palce. vo všetkom. ahoj 😉

    • Lukas Cech

      Ahoj Darina,

      dakujem za pekny komentar! Mas pravdu, nie kazdy chce alebo moze cestovat. Viac som o tom napisal v mojom poslednom clanku – https://posveteposvojom.com/2014/12/02/nie-je-dolezite-co-je-tvoj-sen-ale-ci-si-ho-dokazes-splnit/

      Tento blog zacal ako cestovatelsky, no teraz je hlavne o ziti slobodneho zivota a plneni si snov 🙂

      V Strednej Amerike som este nebol. Z Juznej si vazim najviac zachranne centra pre zvierata – Peru, Bolivia, o ktorych som pisal aj tu. Tiez odporucam vylety do dzungle, ci uz Ecuador, Peru alebo Bolivia. A samozrejme nenechat si ujst vystup na nejaku tu 6000cku 🙂 V Peru je tiez krasna oblast na treking Huaraz. V Ecuadore je tych vrchov plno, staci ostat chvilu v mestecku Banos a najdes vela ponuk.

      Nech sa ti dari!
      Lukas

  • Lubo Jurik

    Serus Lukas. Super clanok! Pekne si vystihol, co sa ti mota hlavou. A chapem tomu. Ludia sa vyvijaju, kazdy jeden z nas. A nase priority sa menia. A to je v poriadku.

    Tiez verim, ze tvoji citatelia na teba pockaju a vzdy budu radi, ked nieco nove publikujes. Silit to sa neoplati.

    Nech sa dari s tym, comu sa venujes teraz!

  • Lukáš B.

    Pravda je. Ja som za posledny rok musel zmenit niektore priority a v mojom kludnom svete sa menia veci dost rychlo co sa mi nie vzdy paci. V dalsom roku ma cakaju vazne rozhodnutia (zalozenie rodiny atd.). Hlavne mam pocit ze v poslednej dobe nic nestiham a netesi ma uz to pre co som bol kedysi zapaleny. Vela hodin za pc budem chciet vymenit za pobyty v prirode :D…Tak hodne zdaru Lukas, hadam sa stretneme niekde na feste. Inak hudba paradna 😀

    • Lukas Cech

      Nazdar Lukas, dik za komentar a precitanie! No to mas pekne vazne rozhodnutia… drzim palce 🙂

      Na festiku niekde nieco urcite vyjde, ak nie nieco teraz, tak urcite dalsie kolo Gothoom!

      nech sa dari,
      Lukas

  • drobecek

    Ahoj ditko.. ja som sa ti ozyvala ked som riesila ci ist do pariza.. uz som tyzden v nom.. bez toho aby som to oznamila rodine..este 11 ostava..a 2mesiace pred odchodom zacali u mna velke zdrav.probkemy s rukami.. som v parizi..aj ked mam pocit ze som v japonsku- 97% spoluziakov z jazykaca..
    riesis ako dlho vydrzis..ja v jednej robote 21 rokov..ale nie preto ze som spokojna..aj preto toto neplatene volno..a asi zi vsetkych stresov a problemov co nastali okolo mojho odchodu mam velmi zmiesane pocity..dufam ze je to iba dan za prvy tyzden a vsetko sa zmeni.. V suvislosti s Tvojimi uvahami ci a co sa u Teba meni, mam jedno heslo, ktore si vzdy, ked hrozi nejaky problem, hovorim – ze som len clovek a mam narok na zmeny svojich rozhodnuti, ako aj na chyby a omyly.. takze tedim sa zasa na tvoje riadky ktore maju vzdy hlavu aj patu.. a dokonca aj brucho.. 😉 au revoir