Nie je dôležité čo je tvoj sen, ale či si ho dokážeš splniť 9


Je dôležité mať sny a vysoké ciele, ktoré nás tlačia robiť viac, posúvajú nás dopredu. Je tiež dôležité vedieť, že máme právo tieto sny meniť a nebáť sa ísť si za svojím, aj keď to nie je presne to, čo to bolo rok dozadu. Ale hlavne, nesmieme zabúdať, že najdôležitejšie je to, či si tieto sny plníme.

Nad touto témou som sa do istej miery zamyslel v mojom poslednom článku, ale z trochu viac subjektívneho hľadiska. Teraz sa nad tým chcem zamyslieť objektívnejšie.

Ľudská povaha je si na veci rýchlo zvykať. Čo raz bolo naším snom, zajtra môže byť rutina. Keď dosiahneme niečo, po čom sme túžili, už to pre nás nemá takú cenu. Veľa ľudí, ktorí skončia školu snívajú o tom, ako budú mať dobrú prácu a stály zárobok ako si budú môcť dovoliť kúpiť čo chcú. To aj o pár rokov dosiahnu. Pozri sa dookola – každý má nejakú prácu a vie si čo to kúpiť, čo si predtým, ako študent, nemohol. Ale nikto sa netvári tak, akoby žil svoj sen. Pretože to už nie je sen, je to už normálna vec – mám prácu, zárobok, kúpim si nejaké vecičky, a zajtra zasa to isté.

Tak začneme snívať o niečom inom. Veľa ľudí potom sedí v práci (o ktorej predtým snívali – možno nie konkrétne o tejto práci, ale o zarábaní vlastných peňazí), a snívajú o lepšej práci. Alebo o úteku z tejto práce, niekam na pláž, k palmám. Niekedy si to aj dožičia, raz do roka sa vyberú na dovolenku. To ale túto túžbu neuhasí.

Niektorí zájdu ďalej a naozaj sa vydajú do sveta. Zanechajú prácu, nájdu si krásnu pláž a tam strávia istý čas. Možno mesiac, možno rok. Možno 5 rokov. No aj to ich prejde. Bývate dlhšie na pláži a už na vás nepôsobí tak exoticky, už vám vadí piesok v klávesnici alebo predražené ceny. Začnete uvažovať o inom – čo tak žiť niekde v opustenej chatke niekde v džungli? To by už bolo fakt niečo…

Aj to by väčšinu ľudí časom prešlo. Viem to podľa seba a podľa života ďalších cestovateľov. Či cestujú 3 roky alebo 7 rokov, nevydržia to robiť celý život. A netýka sa to len cestovania. Ide tu o všetky vysnívané veci a štýly života, kariéry, dokonca aj vo vzťahu – po istom čase nás ten prvotný entuziazmus prejde, dostaneme chuť na niečo iné.

Pri takomto zamyslení sa nad svojím životom ma napadlo, že nie je dôležité čo je tvoj sen, ale či si ho dokážeš splniť – splníš si jeden, DSC01218 (Custom) (Custom)príde ďalší, po ňom ďalší. Kým si vieš život zariadiť tak, aby si nebol zaseknutý pri plnení snov niekoho iného (napríklad trávením všetkého svojho času v práci, ktorá ťa nebaví a nenechá ti voľný priestor na nič iné), a vieš si nájsť čas na plnenie si svojich snov, tak si vyhral.

Nie je nič zlé na zmene názoru. Ani na zmene svojich životných cieľov a snov. Učíme sa stále, nové vedomosti nám menia pohľad na svet a s ním aj túžby. Dôležité je ich vedieť dosiahnuť – nájsť si čas na ich uskutočnenie. Ak žiješ život, v ktorom len snívaš, tak ani zmena tvojich snov ti nepomôže ku šťastiu, kým si jeden z nich neuskutočníš. Ale keď si vieš hoci len niektoré veľké sny splniť (no nebola by to utópia, keby sme si splnili všetky…), tak budeš oveľa šťastnejší. Sústreď sa ale na tie veľké ;).

Je jedno, či chceš cestovať, či chceš lepšiu kariéru, či chceš napísať román, postaviť dom, spustiť úspešný biznis alebo si založiť krásnu rodinnú idylku. A či sa to postupom času zmení. Dôležité je, či si vieš tento sen splniť a každý deň na jeho plnení aktívne pracovať. Pod aktívne myslím robiť niečo denne, čo ťa posunie bližšie k tomuto snu. Uč sa jazyk popri práci, šetri si na letenku, vo voľnom čase začni pracovať na tvojom veľkom nápade na biznis – neostaň len pri snívaní.

Tak povedz mi, čo si spravil dnes na uskutočnenie si svojho sna?

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

9 myšlienky “Nie je dôležité čo je tvoj sen, ale či si ho dokážeš splniť

  • Vlado

    Dik za fajn clanok Lukas. Velmi poucne a uzitocne zamyslenie pre posuvanie sa stale vpred… beriem si z neho motivaciu do buducna 🙂 Urcite by bolo dobre, keby sa k takymto clankom dostalo a precitalo si ich co najvacsie mnozstvo ludi 🙂
    Drzim palce, nech sa dari!

  • Vojtech

    Uplne suhlasim,a myslim ze by suhlasil kazdy jeden cestovatel. Aj ked v ociach kazdodenne pracujucich ludi mam zivot zo sna(co aj mam),ale zivot na plazi ci neprestajne cestovanie neznamena spokojnost. Pre mna je najvacsia spokojnost sloboda, moznost hocikedy hocico zmenit,toto bol moj najvacsi sen,aby som nebol odkazany na jedno miesto,jednu vec,jedno prostredie,bez moznosti.
    Vzdy posuvam latku vyssie,vzdy mam vacsie a vacsie sny,a naplna ma plnit si ich.

  • Lubo

    Velmi pekny clanok, s ktorym do bodky suhlasim. Po niekolkych mesiacoch na tych najkrajsich plazach Thajska ma to uz tiez nebavi tak, ako ma to bavilo na zaciatku. Nefotim kazdu jednu plaz a kazde jedno jedlo a nie som zo scenerii tak namako ako ludia, ktori cestovat iba zacali. Nacase zmenit lokalitu 🙂

  • Lenka

    Dakujem ,všetko čo som potrebovala vedieť som sa tu dozvedela a trošku zmenila aj svoje dogmatické zmýšľanie 🙂 nieje chyba ak ta už niečo nenaplna ..chyba je ak máš myšlienky na niečo nové čo ti dá energiu a ty sa nato vykašleš pretože už si pri niečom inom začal a tlačíš sa do niečoho čo už pre teba nema ani zmysel a nerobí ta štastným len sa to proste stalo rutinou 🙂 ..jasné 🙂 Dakujeem 🙂