siet hammock na slnku

Kde sa flákam posledné mesiace… (+ malá kozmetická zmena) 7


Možno si sa čudoval, že som nejak za posledné mesiace stíchol. V tomto článku ti vysvetlím prečo, kde som sa flákal a kam mám namierené v najbližšej  budúcnosti. A takisto taká menšia realizácia ohľadom Slovenska.

Na Slovensku som už vyše 2 mesiacov, čo je najdlhšie od roku 2004…. Pred príchodom som netušil na ako dlho tu prídem, a čo budem robiť, no program sa mi nabil behom niekoľkých dní a ani neviem, kam sa ten čas podel. Čo je skvelé, pretože najhoršie, čo sa mi môže stať, je sedieť na zadku a nič nerobiť.

Predtým, ako ti rozpíšem, čo všetko som robil, chcem zhrnúť, čo som si uvedomil počas pobytu na Slovensku. Stále som sa na Slovensko pozeral ako na miesto, kam prídem a oddýchnem si od aktivít a cestovania a nebudem mať veľmi čo robiť. Neviem odkiaľ to siet hammock na slnku mám, ale takto som to cítil, až doteraz. Teraz som si uvedomil, že tu je plno aktivít, ktoré ma bavia, plno skvelých ľudí, plno koncertov, útulkov, krásna príroda. Stačí si to len nájsť. Náš život bude len taký plný, akým si ho spravíme.  O týchto aktivitách som nevedel, ale stačilo trochu pogooglovať, porozprávať sa s ľudmi, pozrieť na Facebook alebo Couchsurfing, a našiel som si všetko. Takže ak sa ti niekedy zdá, že nemáš čo robiť, že sa nudíš, tak si niečo pre zábavu nájdi – stále sa okolo teba niečo deje, chce to len nájsť si to. Ono to k tebe nepríde, na hlavu ti to nepadne. A keď sa rozhodneš nič si nenájsť, tak nemáš právo hučať, že sa nudíš ;).

V prvom rade, už si si to asi aj všimol ty hlava bystrá 😀 – prerobil som celú stránku. Snáď si si nemyslel, že pod „malou kozmetickou zmenou“ bolo oholenie mojej brady…. Nový dizajn to chcelo z viacerých dôvodov, tá stará vyzerala veľmi jednoducho, nemohol som používať interaktívne mapy a mal som iné obmedzenia (pretože som to mal cez free WordPress.com).

Hlavné novinky na webstránke:

  • Fotogaléria – veľa z vás ma požiadali o viac fotiek… tak, naj še pači.
  • Interaktívne mapy ciest – vyzerá to lepšie, a mne to veľmi uľahčí život
  • Sekcia „Biznis? Najmi si ma!“ – toľko skúseností, bola by škoda ich nezdieľať 🙂
  • Lepšia viditeľnosť pre moje knihy – momentálne 1 e-kniha a 2 návody, ale watch this space… niečo sa už kuchtí…
  • Rozšírené funkcie stránky, ktoré ty nevidíš, ale mne to neskutočne uľahčí život a rozviaže ruky, takže aj stránka bude fungovať lepšie
  • stránka vyzerá viac k svetu 🙂

Teraz to mám cez vlastný hosting (ktorý mi poskytli zdarma dobrí ľudia z www.websupport.sk, na výmenu im tu ja hodím banner.) a cez WordPress.org, ktorý mi dáva oveľa viac flexibility. Napríklad spraviť si interaktívnu mapu ciest, štatistiky a plán do budúcnosti, ako na stránke mapy mojich ciest alebo na konci tohto článku.

Ďalej som dostal príležitosť podeliť sa o svoje zážitky s ďalšími vo forme interview a prezentácií, ako napríklad toto  interview v Londýne:

Alebo pre KTV v Širokom. Takisto som vďačný za možnosť prednášať na školách, napríklad v Demjate alebo v Širokom. Prednášam o svojich cestách, o ochrane zvierat a vegánstve. O tom, ako mi cestovanie zmenilo život k lepšiemu, ako mi vegánstvo zmenilo zdravie a aké je dôležité ochraňovať zvieratá a nejesť ich.

lukas cech prednaska

 

Samozrejme, čas tu využívam na stretnutie sa s rodinou a priateľmi, keďže som tu už 9 rokov nebol na dlhšie ako mesiac v jednom kuse…

Ďalším projektom je učenie sa nového jazyka Esperanto. Za mesiac som si spravil dostatočnú slovnú zásobu na kecanie, teraz už len cvičiť to kecanie :). Saluton! Mi estas Lukas, mi logxas en la mondo kaj mi amas la bestoj :).

Prešiel som si tu tiež viacero metalových a iných koncertov, objavil som skvelý klub www.collosseum.sk v Košiciach, kde som si pozrel viacero skvelých kapiel. Alebo Wave club v Prešove, kde som si pozrel skvelú Zuzanu Mikulcovú a jej kapelu:

metal koncert

 Takisto som si prešiel zopár útulkov pre zvieratá, Prešovskí Havkáči v Prešove a Útulku v Haniske pri Košiciach. Pomôcť im (alebo útulkom v tvojom okolí) môžeš aj ty návštevou, počas ktorej zoberieš na prechádzku psíka, alebo im donesieš staré oblečenie, handry a deky, aby mali psíky na čom spať. Alebo im prispeješ finančne, donesieš žrádlo pre zvieratá a podobne.

utulok v presove

 

presovski havkaci

Z Prešovských Havkáčov som si odniesol aj Jesy, ktorá má teraz nový domov u mojich rodičov v Širokom :).

Zašiel som na 10 dní aj do Londýna, mám tam veľa dobrých priateľov a rodinu, dal som si spraviť tetovanie a takisto som jedno spravil ja :D….

lukas cech tetovanie

A veľa ďalších mini projektov a výletov.

Čo ďalej?

tattoo convention kosice

  • Popracujem na ďalších projektoch, o ktorých ti veľa ešte nepoviem, len toľko, že sa jedná o novú webstránku a o novú knihu….
  • 17ho novembra budem prezentovať v Sabinove: veganstvo prezentacia sabinov
  • 30ho novembra budem prezentovať v Bratislave na festivale Cestou Necestou:

plagát cestou necestou bratislava

Medzi tým ešte niekoľko prezentácií na školách.

A potom sa vydám zasa po svete po svojom! Do Ázie – mám kúpený jednosmerný lístok do Bangkoku, odtiaľ prejdem na juh Thajska, pretože ten ešte nepoznám, potom späť na sever, kde som si našiel záchranné centrum pre zvieratá, kde budem dobrovoľníčiť. Tam si dokončím tetovanie, ktoré sme nestihli v Londýne, a takisto si dám spraviť nové technikou s bambusom – kámoš tam niekoho pozná.

Odtiaľ potom niekedy koncom januára, sa pustím smerom do Nepálu, buď to cez Burmu alebo Tibet a cestu ukončím vIndii, niekedy na jar.

Počas ciest sa budem venovať veciam mne srdcu blízkym, teda – pomáhať zvieratám (záchranné centrá), učiť sa nové veci a predpokladám, že jazyk – Hindi, pracovať ďalej na mojich projektoch a učiť sa o živote a zdokonaľovať sa.

Takto nejako prstom po mape:

[nwm_map id=“2″]

 

Na cestovanie sa už teším, ale čo som nečakal, je, že mi na Slovensku bude takisto dobre a budem mať plné ruky práce na veciach, ktoré ma bavia, s ľudmi, ktorí ma inšpirujú. Život je krásny :).

Viac fotiek si pozri v novej Fotogalérii.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

7 myšlienky “Kde sa flákam posledné mesiace… (+ malá kozmetická zmena)