Ako v Grécku ušetriť a vidieť viac 7


Tento rok som v zime neušiel nikam do teplých krajín, tak ma už aj s priateľkou začínali svrbieť nohy. Povedali sme si, že v apríli niekam pôjdeme, aby sme trochu utíšili smäd po cestovaní. Nakoniec sme si zvolili Grécko – pomohlo aj to, že sme našli spiatočnú letenku za 50 EUR. Rozhodovali sme sa napríklad medzi Sri Lankou, Gréckom, Indiou. Každá cesta mala nejaké nevýhody a nevýhody – víza v Indii, drahé letenky na Sri Lanku, no zároveň lacnejší život tam. Vyhralo ale Grécko – mali sme 3 týždne a povedal som si, že letieť na Sri Lanku či Indiu na tri týždne sa neoplatí.

Spravil som ale amatérsku chybu – pozrel som si zhruba ceny života v Grécku cez numbeo.com, no nepozrel som si iné blogy a konkrétne ceny za ubytovanie či stravu. Myslel som si aj, že kvôli kríze bude Grécko o ateny grecko ubytovanie6trochu lacnejšie (čo som kdesi aj čítal), no nebolo to tak. Pristáli sme v Aténach, ubytko sme si našli cez AirBnB, jedno z najlacnejších (25 EUR v centre – časť Plaka), lacnejšie ako hostely v okolí. Dobrý začiatok, aj keď sme sa až na mieste dozvedeli, že naša izba je v podzemí a kúpeľňa je robená pre hobitov.

Ale nevadí, boli sme v centre diania, za menej :). No Atény samy o sebe sú veľmi drahé, takže sa nám začali náklady na osobu na deň pekne navyšovať. Hoci som tomu nepomáhal tým, že som akosi pozabudol na cestovateľský spôsob života, a správal som sa ako turista – svedčí o tom 5 EURové pivo (ktoré ani nebolo nijako špeciálne, len obyčajná 12ka…), ktoré som si dal.

K tomu ešte večera v reštaurácii a už sme boli niekde nad 50 EUR na osobu na deň. Priateľka Gabča si to uvedomila skôr ako ja a volala na poplach – ďalších 19 dní pri takýchto nákladoch nedáme. Tak sme začali uvažovať o alternatívach. Ubytovanie sme museli platiť, stan a výbavu na spanie vonku sme nezobrali. Mali sme so sebou len malé ruksaky na ľahké výlety. Kde sa ešte dá šetriť? Na cestovnom, na jedle a alkohole. Tam to nebol problém – prestali sme jesť v reštauráciách, nakúpili si jedlo v obchode a zjedli ho vonku na lavičke. Skvelá „fazolakia“ v konzerve za 2 EUR nasýti dvoch :). Alebo miestne vínko, liter a pol za 3 EUR. Čo sa cestovného týka, tak sme si vyskúšali stopovanie kde sa dalo – prešli sme asi 300 km bez problémov (z Pantaleimonas na severo-východnom pobreží, cez Meteoru, až do Ioanniny na severo-západe).

No tam nastal ďalší problém – Ioannina a jej okolie, celá oblasť Epiros je hornatá, počasie je tam chladnejšie (boli sme v Apríli, kedy sú dni teplé, ale noci ešte chladné – najchladnejšia bola niekde medzi 5-7 stupňov). A hromadná doprava tam je veľmi sporadická. Takisto aj počet áut. Stopovanie teda nedávalo až taký zmysel, hlavne bez stanu a výbavy, ak by nás prekvapilo zlé počasie.

Takže dilema – ako stále šetriť, no zároveň vidieť viac, ako len obmedzené trasy autobusom? Hmmm… čo tak vyriešiť hneď obidva problémy naraz?

Ako v Grécku vidieť čo najviac a zároveň ušetriť? Prenajmi si auto, v ktorom budeš zároveň aj spať.

prenajom auta v greckuPrenájom malého auta nájdeš za 20 EUR na deň. Pre dve osoby to je teda 10 EUR na deň za ubytovanie a prepravu, a to nielen hociakú prepravu – ideš kam chceš, kedy chceš, zastavíš kde chceš, prespíš kde chceš. Keď si to porovnáme s predošlými nákladmi – minimálne 20 EUR/deň na ubytovanie + nespoľahlivá a drahá preprava (asi 10 EUR na 100 km autobusom, no je ťažké sa dopátrať kedy aký autobus ide kam a nechodia na miesta, ktoré chceš vidieť).

Samozrejme do toho sme si započítali ešte benzín, no ten stojí asi toľko, ako u nás. A taký Fiat Panda toho nezožerie veľa…

Akonáhle sme zasadli do nášho tátoša a spravili niekoľko kilometrov, uvedomili sme si, aká to je výhra – sme úplne slobodní – ukážeme prstom na mape a ideme tam. Nájdeme niečo lepšie po ceste? Zastavíme tam. Nakúpili sme si viac jedla dopredu, konzervy, ovocie, zeleninu, orechy, alobal (zemiaky v pahrebe, živánska na pláži…) a boli sme pripravení. Takto sme objavovali západné pobrežie Grécka 7 dní, potom ešte 3 dni juh, pod Aténami. Náklady na osobu sa nám znížili niekam na 25 EUR na osobu, priemerne za celé Grécko, aj s prehnanými Aténami to bolo 33 EUR na osobu/deň. Nie je to najlacnejšie, ale videli sme toho toľko, že to naozaj stálo za to.

Našli sme odľahlé skryté pláže, kde sme boli len my, piesok a západ slnka, prešli sme nejakých 1000km cez hory, pobrežia, pláže, odľahlé dedinky a mestečká. Z navštívených oblastí odporúčame Pantaleimonas na severo-východe – tradičná dedinka pod Olympom, hoci turistická, ale mimo sezónu tam je prázdno a máš to viac pre seba. Meteora je určite najvyššie na rebríčku miest, ktoré musíš navštíviť, takisto ako aj jazdenie autom cez hory Epiros, objavovanie starých mostov a zaspatých dedín. Najviac nás ale bavilo objavovanie pobrežia – malých pláží, ktoré niekedy ani nemali meno, no práve preto sme ich mali len pre nás.

Cestovanie prenajatým autom s tým, že v ňom aj prespávaš môžem len odporučiť – hlavne ak ste dvaja (pre jedného to nie je až také lacné, viacerí sa v ňom vyspia ťažko).

Ale hlavne, je to skvelý spôsob ako vidieť viac a zároveň ušetriť. Len si pred cestou ešte pozri, či náhodou niekde nebolo zemetrasenie a neprepadla sa časť ostrova aj s cestami, aby si na to neprišiel náhlym pribrzdením 3 m od priepaste, ako my :).

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

7 myšlienky “Ako v Grécku ušetriť a vidieť viac

  • travelbox

    Veľmi zaujímavé riešenie, také alternatívne. No podľa jokuja to asi ide aj lacnejšie. Ja som teda moc pohodlný na to aby som išiel na taký bláznivý výlet, ale musí to byť úžasný pocit voľnosti.

  • jokuja

    no dobrodruha moc pohodlne 😀
    mne sa clanky pisat nechce ale napr. Grecko bolo z mojej skusenosti super uplne nalahko
    spacak a tricko na vymenu, doprava stopom – da sa dostat vsade (pripadne velmi lacny vlak), ist stale popri pobrezi, spanie na plazach, sprchy na plazach, jedlo supermarket…
    na den 10EUR

    • Lukas Cech

      Nazdar Jozef, dik za komentar!

      Jasne, nie kazda cesta je dobrodruzna. Sli sme v aprili, noci boli este chladne, sli sme nalahko, bez vybavy na spanie vonku – stan, spacaky, takze tento clanok popisuje ako usetrit v ramci moznosti. Jasne ze sa da spat vonku a stopovat a vyjde to este lacnejsie, no to sa nedalo.
      Na severo-zapadnom pobrezi a v Epiros vlaky skratka nenajdes, autobusy su na prd, stopovat sme nechceli kvoli casu.

      A pre chlapa je spanie a kupanie sa na plazi jednoduchsie, ako pre zenu, tam musi clovek zohladnit dalsie faktory.

      Ale 10 EUR na den je dobra statistika na Grecko! 🙂

  • Vojtech

    tiez som si uplne oblubil cestovat autom,a to az tak ze rozmyslam nad kupou tereniaku na cestu cez strednu aziu 😀 a to sme zacali tak ze sme si na gran canarii pozicali opel corsu na tyzden a robili sme presne to co vy,a zrazu som uz lenivy na chodenie s ruksakom,ked s autom to ma tolko vyhod. len sa vzdy bojim aby som si ho nenasiel niekde vykradnute,alebo ukradnute,najma ked sme tam mali vzdy vsetky veci

    • Lukas Cech

      Nazdar Vojtech, no ma to aj svoje nevyhody, ale tie mas aj ked nemas auto – veci zasa nechavas v stane, mas stale pri sebe, aj ked sa pohybujes po miestach, kde ta mozu skor okradnut alebo nechavas v nie velmi doveryhodnom lacnom ubytovani.

      Kradez auta je poistena, ked si poistis aj svoje veci, tak to trochu odoberie zo stresu. Ale myslim, ze za tu slobodu to stoji.

      Mne este viac pasoval Fiat Panda – bol starsi a nebal som sa jazdit volnejsie, ako potom na juhu ked nam dali novucicky VW Polo. bol sice skvely, ale bal som sa ze ho niekde skrabnem 😀