pazur pumy, bolivia

Prechádzky s pumou v Bolívii 15


Na cestách si človek nazbiera veľa nezvyčajných a jedinečných zážitkov, ale niektoré sa nad všetkými naozaj vynímajú. Čo tak stráviť 5 týždňov v dažďovom pralese, s dospelou pumou? To potlačí všetky ostatné zážitky, šplhanie sa na sopky alebo prácu s iným zvieratami, dole rebríčkom.

puma v bolivii, parque machia

Počas týchto 5 týždňov som si s pumou Sonkom zabehal, skočil na mňa niekoľkokrát – tak, že som sa mu pozeral do otvorenej tlamy, mal som jeho pazúry pevne zaťaté v mojej koži, pozeral som sa mu priamo do tváre keď na mňa ceril zuby a chrčal, mám dostatok škrabancov a jaziev (ktoré budú robiť problémy pri tetovaní, čo mám na pláne o mesiac….) ako pamiatku.

skrabance od pumy, park machia, puma v bolivii

Pamiatky na celý život…

Ale väčšinu času Sonko (jeho meno, v Quechua to znamená “Srdce”) bol prítulný, chcel sa hrať, spať, obtierať sa okolo mojich nôh a priaď si pod nos, ako také mačiatko.

Sonko je 10 ročná puma (v divočine žijú tak do 15 rokov), ktorú si nejaký tupec kúpil ako domáce zviera, a keď si uvedomil, že Sonko neostane malým mačiatkom, ale vyrastie na jednu z najrýchlejších šeliem na planéte, tak ho doniesol do centra Parque Machia, kde som pracoval. Sonko tu už je 9 rokov, nemôžu ho vypustiť, lebo je zvyknutý na ľudí a príblížil by sa k dedinám, kde by ho zasa chytili, alebo zabili.

Ale u nás je mu dobre – má svoju klietku asi 30 min do vnútra džungle, kde strávi noc. Cez deň s ním chodia dobrovoľníci po džungli, zhruba 6 hodín denne. To je preňho dostatočné, keby žil slobodne tak by išiel loviť a potom by celý deň prespal. Väčšinu času strávime presviedčaním ho, aby sa zdvihol a išiel ďalej…. A máme na to špeciálny prístup….. jediné, čo ho dostane na nohy, je zvuk prdenia, ktorý robíme ústami! 😀 Ukážka je v tomto videu.

Centro www.intiwarayassi.org má tri parky, jeden je len pre šelmy (kam Sonko pôjde asi o mesiac), zvyšné dva majú veľké množstvo zachránených zvierat – opice kapučín, spider monkeys, squirrel monkeys, medveďa, coatis, papagáje a mnoho ďalších. Je to najväčšie centrum, v ktorom som zatiaľ pracoval.

V tomto parku sme mali vodu a elektrinu, základnú kuchyňu, varili nám denne vegetariánske (a pre mňa vegánske :)) jedlá, 10 min peši bola Villa Tunari, dedinka s obchodmi a internetom, takže tu je život celkom dobrý. Obed, ktorý nám varili stál 1.20 EUR. Celkovo ma 5 týždňov vyšlo na 360 EUR (len ubytko a park) alebo 500 EUR celkovo, so stravou, internetom a drinkami. Je to stále menej ako človek minie u nás za mesiac, a tu za to žiješ v džungli, s pumou, a spoznáš veľké množstvo skvelých ľudí. Kontakty, ktoré som si našiel tu mi pomôžu ďalej na cestách.

Každý park má iné podmienky (niektoré nemajú elektrinu, prístup k internetu a obchodom a podobne), detaily si nájdete na ich stránkach. Platí sa nejakých 9 EUR na deň, normálne to nezahŕňa stravu (v jednom parku áno), a je to drina. Pracuje sa zhruba od 7:30 do 18:30, záleží na tom, s akými zvieratami človek pracuje. Väčšinu času stráviš zbieraním zvyškov jedla a opičích sračiek :D. Ale dostaneš aj vešľa času na hranie sa so zvieratmi. S pumou je to iné, celý deň stráviš v džungli, s ešte jednou osobou, žiadny kontakt s civilizáciou, čo je magické.

Je to jeden z najlepších zážitkov, ktoré si človek môže odniesť. Len si predstav, že stráviš celé dni v džungli s jedným z najnebezpečnejších, ale aj najelegantnejších a krásnych zvierat v Južnej Amerike. Sonko sa s tebou rozpráva, na každú náladu má iný zvuk, mňaučí, hundre, reve, zúri sa, pradie si, priateľsky ta švacne chvostom alebo ti hravo vyskočí až na krk….

Nebudem rozpisovať viac, obrázky a komentár to povedia lepšie. Takisto si pozrite video na Facebooku Po Svete Po Svojom.

puma bolivia, park machia,

trochu maznania so šelmou nikdy nezaškodí

puma bolivia, sonko, park machia

Nie je to krásny kukuč?

spider monkey bolivia

Spider monkey, ďalší obyvateľ parku.

puma v bolivii,

prítulná mačička? nie keď sa pozriem na tie zuby!

puma v bolivii, sonko, park machia

Sonko je veľký spachtoš. Toto je jeho najobľúbenejšia činnosť…

opice kapucin, bolivia

opičky kapučín – jedni z ďalších obyvateľov parku

dobrovoľnik v bolivii, puma bolivia

Tieto nohavice začali ako normalne kapsáče. Po 5 tyždňoch z nich boli kraťasy a viac dier ako nohavíc….

bolivia party, park machia

samozrejme že sme si našli aj čas na párty – liter rumu za 1 EUR? super.

park machia bolivia party

…a niektoré párty nedopadli tak skvele…pre niekoho…

puma v bolivii, dobrovolnik v bolivii

jeden z momentov, keď som sa naňho pozrel a uvedomil si – do riti, to je ozajstná puma!

krmenie pumy, bolivia

Sonko dostane každé ráno svoju porciu trávy, na trávenie… jeho obľúbená časť dňa

pazur pumy, bolivia

všetky pazúry (asi 3 cm a ostrá ako ihly) vie zatiahnuť, krem veľkého prstu… z toho mám najviac škrabancov…

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

15 myšlienky “Prechádzky s pumou v Bolívii