vydavky na cestovanie myanmar rozpocet

Koľko stojí život na ceste – výdavky JANUÁR 2014 / Koľko ma stálo 27 dní v Myanmare (Barme)


Práve sedím na letisku v Yangon, Myanmar (Barma), mám ešte niekoľko hodín do letu do Bangkoku, kde si chcem vybaviť víza do Indie. Tak prečo nenapísať nejaký ten článok. Akurát sa skončil január a takisto mojich 27 dní v Myanmare, tak to spojím všetko do jedného článku o tom, koľko som v tejto krajine a tento mesiac minul. Pravdupovediac, trochu viac, ako som čakal, vysvetlím prečo ďalej…


Ak to čítaš poprvýkrát, tak nech sa páči, krátke vysvetlenie, ako to funguje. Ak to už poznáš, tak preskoč rovno na tabuľku dole. Môj štýl života na cestách sa v posledných mesiacoch zmenil – mojím cieľom už nie je ušetriť za každú cenu, ale žiť plnohodnotný a slobodný život, bez zbytočných vymožeností, kdekoľvek chcem. Niekedy to znamená aj lacno (napríklad s opicami v džungli), ale niekedy to znamená priplatiť si. Viac o tom v tomto článku. Keďže som poriadny šprt, tak mám na to všetko peknú tabuľku, všetko si zapisujem najprv do zápisníka a potom to hodím do tabuľky na Google Drive (takže to je dostupné všade, či mám svoj laptop alebo nie). Výdavky si rozdeľujem do týchto kategórií:

  1. Strava
  2. Transport
  3. Drinky, party a pod.
  4. Ubytovanie
  5. Aktivity
  6. Inkasá
  7. Donácie (dary)
  8. Ostatné

Takto dobre viem, kde míňam priveľa, či si mám pritiahnuť opasok, či robiť menej turistických aktivít alebo si dať menej pív. Toto je jedna z najdôležitejších vecí keď cestuješ dlhodobo – vedieť koľko míňaš, lebo toto nie je týždňová dovolenka, ale dlhodobý životný štýl. Toľko koľko minieš na týždňovej dovolenke nemôžeš míňať mesiace alebo roky. Prečo sa to oplatí som popísal tu. Sekcia „Len Cestovanie“ ti ukazuje, že keď sa vieš poobracať, tak ťa život v inej krajine môže stáť oveľa menej, ako doma. Samozrejme, ja mám ďalšie výdavky, ale tie sa netýkajú priamo cestovania v Brazílii. Napríklad kúpa nového foťáka, tetovania alebo koncerty, takisto moje inkasá s tým nemajú nič spoločné (ale sú potrebné na dlhodobý život takto). Takže čítaj to aj takto – ak sa chystáš žiť takto ako ja na dlho, tak ber do úvahy celé výdavky. Ale ak sa len chceš zbaliť a na pol roka alebo rok vypadnúť niekam, tak čítaj len výdavky na cestovanie.


 

vydavky na cestovanie myanmar rozpocet

Myanmar je krajina úsmevov, milých ľudí a pagôd, ale takisto kontrastov. Môžeš tu nakúpiť jedlo za veľmi lacno, takisto si za lacno dať drink, ale veci ako ubytovanie a doprava sú viac komercializované. Vláda tu v istých oblastiach nepovoľuje turistom bývať v lacných miestnych ubytovniach, len v drahších hosťovských alebo hoteloch. Podobne je to s prepravou – ceny autobusov nie sú primerané lacnému životu v Myanmare, sú trochu nadvihnuté pre turistov. Dá sa tu stopovať, čo som ale nerobil, úprimne povedané z lenivosti… cestovné predsa len nie je také drahé…

Stretol som ale holku, ktorá tu stopuje a pochvaľuje si to, tak ma inšpirovala na viac stopovania v nasledujúcej krajine (India alebo Nepál, uvidí sa). Nechcem predsa spohodlnieť priveľmi!

Takže podľa toho táto tabuľka aj vyzerá – ušetrené na strave, drinkoch (aj preto, že som prešiel na svoj štýl cestovania a netrávil toľko času v baroch, ako predtým v Thajsku…), minuté viac na prepravu (v decembri som sa veľa nepohyboval, teraz som bol skoro každý tretí deň na inom mieste), ubytovanie predsa len lacnejšie, pretože v Thajsku som si zaplatil za domček pri pláži. Aktivity sú vyššie tento mesiac, Myanmar tu má veľa príležitostí, ako z turistov dostať peniaze. Takisto je to tu viac obmedzené na robenie si vecí po svojom – je tu veľa zakázaných oblastí, niekam sa dá ísť len s vodcom, nie je tu značenie a mapy sú nespoľahlivé.

V sekcii „Ostatne“ to je všetko ešte za posledné tetovanie :).

Čo sa donácií týka:

  • 37 EUR – mesačná donácia pre PETA, najväčšiu organizáciu za práva zvierat na svete s veľmi dobrými kampaňami, výsledkami a históriou.
  • zapísal som to omylom do sekcie „Inkasá“, nechce sa mi už teraz obrázok meniť, ale 7 EUR išlo na propagovanie môjho najaktuálnejšieho projektu www.veganstvo.org, konkrétne cez Facebook Adverts. Beriem to ako donáciu, pretože ja z toho nič nemám a ide to na pomoc zvieratám.

Ak si moje články z januára náhodou prešvihol, tak nech sa páči:

Alebo si pozri moje najčítanejšie články:

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *