tiger temple, chained tiger

Pravá tvár turistiky v Thajsku – prečo sa vyhnúť jazde na slonoch, a tigrím kláštorom 13


Väčšina turistov v Thajsku raz navštívi nejaký tiger temple alebo sa dá na jazdu na slonovi. Aj ja som to spravil 2.5 roka dozadu. Teraz na to nie som hrdý, ale to už nezmením. Aspoň som videl na vlastnú kožu, aká je realita týchto zvierat, a po rozhovore s ďalšími ľuďmi a prieskume ti môžem povedať, prečo sa tomuto krutému biznisu vyhnúť.

Jazdy na slonoch

 Elephant trekking, alebo jazdy na slonoch sú v Thajsku všade, či si na severe alebo na juhu. Je to skvelá príležitosť na nezvyčajné fotky, a iný zážitok. Musíš ale takisto vedieť, že platením za túto jazdu, platíš niekomu, aby zobral malého slona a doslova mučením a bitím ho vydrezúroval tak, aby ťa nakoniec pokorne zobral na prechádzku po džungli.

palica na slony krute zaobchadzanie thajsko

 Aké mučenie? Ak si tu už bol, určite si si všimol palice, ktoré takzvaní mahoot (osoby, ktorým je pričlenený slon od malička), stále majú so sebou. Na konci tej palice je veľký hák, viac ako 10cm. Tieto palice na verejnosti používajú len na mierne potlačenie slona. Ale za zákulisím ho používajú na bitie – hlavne nôh, hlavy a uší. A to pekne do krvi, aby to toho slona bolelo, ináč sa nenaučí ich počúvať. Na veľa slonoch si môžeš všimnúť hlboké jazvy na týchto miestach, tie sú presne z toho.

 Pozri si krutú realitu v tomto videu od Animal Activist Aliance Thailand.

Ďalej sa zamyslime nad typickým životom slonov – v džungli, v kruhu rodiny, v stáde. Slobodné, prejdu veľké množstvo kilometrov denne a hľadajú si potravu a vodu.

Už piaty rok cestujem s poistením od True Traveller, pretože pri mojom každoročnom prieskume stále vyhrajú :).

Ich výhody:
  • prispôsobené backpackerom
  • jednoduché vyhľadávanie a prehľad položiek
  • výborné hodnotenia a dobrý zákaznícky servis
  • nízka cena
  • postenie dali dokopy cestovatelia ako my – vedia, čo je potrebné a čo nie

 Teraz si zober taký elephant camp (miesto, kde ich držia pre turistov a výcvik). Na nohách majú hrubé reťaze. Keď ich nebijú a necvičia, tak sú priviazané a nemajú žiadny výbeh. To má na svedomí mentálne poruchy a demonštráciu zvykov, ako u mentálne postihnutých alebo týraných pacientov: opakované pohyby hlavy zo strany na stranu, nervózne „tiky“ a chodenie zo strany na stranu, ako som to videl vo viacerých miestach. A triky, ktoré predvádzajú pre turistov nerobia, lebo sa im to páči a teší ich to… Nie. Robia ich zo strachu pred lynčovaním a bitkou do krvi. Toto video som natočil v Ayutthaya a ukazuje známky stresu u jedného slona a takisto, ako používajú spomínanú palicu na druhého slona. Všimnite si jeho oko – ako prižmuruje pri každom pohybe palice… Takto prižmurujeme my, keď máme strach a niekto nás ohrozuje…:

 Najhoršie na tom je, že keď tieto slony už nie sú vhodné na nosenie turistov, tak ich predajú na ťažbu dreva, kde ich upracujú a zničia na smrť.

 Slony neboli stvorené (a žiadne iné zviera) na to, aby nás zabávali a nosili na chrbtoch. Boli stvorené, tak ako my, na to, aby žili slobodný život tak, ako ich príroda stvorila, aby si plnili svoje potreby bez obmedzení.

 Môžeš pomôcť ukončiť alebo obmedziť toto trápenie tým, že na jazdu na slonoch nepôjdeš. Je to priemysel a ten funguje len vtedy, ak tam je dopyt. Čím menej ľudí bude platiť za jazdy, tým menej slonov budú potrebovať zotročiť a násilne donútiť, aby počúvali.

 Takisto môžeš pomôcť podporením iniciatívy ako táto od kámošky Alex.

 Tigrie kláštory (Tiger Temples)

tiger temple, chained tiger

 Týchto je v Thajsku tuším ešte viac ako jázd na slonoch. Tigre sa držia v klietkach a množia sa, s odôvodnením, že ich chránia a udržujú pri živote. Popri tom ich ale od malička cvičia na to, aby boli zvyknuté na styk s ľuďmi, na ťahanie chvosta a hladkanie. A potom pozvú turistov, aby zaplatili pekné peniaze za pár fotiek pri takomto tigrovi.

Neznie to až tak zle, veď ich netrápia, čo, pokiaľ viem, je pravda. Ale je to zasa len priemysel na ťahanie peňazí z turistov, na úkor zvierat. Tie tigre nemajú veľkú rezerváciu, len malý priestor a klietky. Vlastne je to ako taká ZOO – celý život v klietke a ľudia za to platia.

 Väčšina kláštorov tigrom do žrádla ešte dávajú tablety na spanie. Takže sú celé dni nadrogované a napoly spia, kým sa po nich váľajú turisti a fotia sa. Ja som sa tomuto typu kláštora vyhol, ale aj keď som bol v inom, kde tigre neboli uspaté, aj tak boli v klietkach a nemali skoro žiadny život. Vtedy som pochyboval o celom systéme tigrov v kláštoroch, ale nevedel som o tom toľko, ako teraz. Ty už vieš viac ako ja, tak nesprav tú istú chybu.

 Takisto, aká je to forma prezervácie druhu, keď to už nie sú tigre, ako ich príroda stvorila, ale sú to skrotené šelmy, ktoré už nemajú svoje inštinkty a nevedia, čo je to žiť v džungli. A navyše slúžia ako otroci na obohacovanie ľudí.

 Takže tu platí – ak používajú zvieratá na parádu a na zarábanie, tak ich cieľom určite nie je záchrana druhu. A tak či onak, zachraňovať musíme tých zvyšných 3200 tigrov v divočine, nie množiť zdomácnených tigrov v klietkach, a popri tom maskovať skutočný problém ubúdajúcich tigrov v divočine.

Hovoríme si, že sme najinteligentnejší tvor na zemi, tak by sme sa mali takto aj začať správať – ochraňovať ostatné tvory a žiť s nimi, ako inteligentné bytosti, nie na ich úkor, ako takí neandertálci.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

13 myšlienky “Pravá tvár turistiky v Thajsku – prečo sa vyhnúť jazde na slonoch, a tigrím kláštorom

  • olja

    ahojte.davam za pravdu tomuto clanku aj ked som nebola v Indii,ale verim tomu,ako je so zvieratami zaobchadzane.je to smutne,lenze bohuzial,je to smutne len pre tych,co vedia sucitit s tymi,co to trpko znasaju.

  • Džanka

    :((( hmmm napísané perfektne, tiež som sa vozila na slonovi v Indii a mala som z toho veľmi zvláštny pocit koniec koncov. Tvoje články sú super a si pre mňa inšpiráciou. 🙂

    • Lukas Cech

      Nazdar, ano, kym nevieme s tymito zvieratami zaobchadzat ludsky a neotrocit ich, tak by sme s tym mali prestat. Hospodarske zvierata – samozrejme, na to nemame ziadne pravo (ci uz na pracu alebo na jedenie) a takisto to nemusime. Najhorsie je vyuzivanie zvierat na zabavu, ako o tom pisem tu.

      Ekoterorista? To fakt nechapem, ako ludia mozu oznacit niekoho, kto chce sposobit co najmenej utrpenia na svete a pri tom zapriet niektore svoje luxusy a chute, ako teroristu. Ekoterorista je dalsie vymyvanie mozgu od korporacii, ktore nechcu, aby ludia zili menej ako konzumenti a viac so sucitom, pretoze by ich to stalo peniaze.

      Zamysli sa nad tym – aky teror sposobujem? Sucit, lasku a tuzbu zlepsit zivot na planete pre vsetkych? Pojem ekoterorista pouziju ludia, ktori sa nad vecami nezamyslia dostatocne hlboko ci uz z hladiska inteligencneho alebo sebeckeho. Prosim nebud jednym z nich, pouvazuj o role, ktoru hrame na tejto planete.

      Ja by som to skor nazval „clovek, ktory je pripraveny spravit dalsi krok v evolucii“ – z vykoristovatela, na ochrancu tejto planety a tvorov, ktori ju s nami zdielaju.