Ako si dovoliť cestovanie po svete, keď nemám našetrené? 20


Túto otázku mi dala jedna holka na prednáške o cestovaní a vegánstve na festivale Cestou Necestou v Bratislave asi pred mesiacom. Dal som jej odpoveď, s ktorou som neskôr nebol úplne spokojný (väčšinou to takto býva, keď človek nemá čas si odpoveď premyslieť a musí odpovedať hneď). Bola to ale veľmi dobrá otázka, ktorá sa týka (myslím) veľa ľudí, ktorí čítajú moje články (alebo budú čítať). Takže to tu takto napravím a dám poriadnu odpoveď :).

Takže, si študent, čerstvý absolvent, alebo už pracuješ, ale našetrených máš asi tak 100 EUR na budúci víkend. Ale chceš cestovať a vyraziť do sveta po svojom.

V prvom rade si musíš určiť, ako budeš cestovať. Dá sa to veľmi lacno, ako spolucestovateľ Hogy, alebo za viac peňazí, ale s väčšou flexibilitou a pohodlím. Podľa toho si určíš svoj budget – rozpočet.

Pomôcť môže aj moja kniha o tom, ako dosiahnuť finančnú slobodu dlhodobo.

Také cestovanie stopom a prespávanie v stane ťa vyjde na niečo od 150 EUR (ako Hogy v tomto článku) do 300 EUR na mesiac, podľa toho, v akej krajine si. Stan si kúpiš za niekoľko desať EUR a viac, záleží na tebe – či chceš kvalitu a nízku váhu, alebo ti nevadí niečo ťažšie a základnejšie, za nižšiu cenu. Takisto záleží veľa na tom, či budeš letieť, alebo pôjdeš po zemi. Letecky napríklad do Ázie ťa to jedným smerom vyjde okolo 500 EUR. Po zemi ťa to vyjde o niečo menej, ale vlastne tá cesta bude sama o sebe výletom :).

Ja cestujem nie úplne najlacnejšie – hlavným dôvodom je to, že si počas cestovania zarábam cez internet, takže potrebujem prístup k nemu. A to pri stanovaní nemáš :). Stanujem skôr preto, že sa mi to páči, ale nie často. Takisto nerád kompromisujem svoje hodnoty, ako ochrana zvierat a vegánstvo, na úkor šetrenia. Alebo aj svoje zdravie. Takže namiesto jedenia lacného jedla na ulici, čo je väčšinou nezdravé spracované mäso, si radšej nájdem zdravšie rastlinné alternatívy, alebo si varím sám. Ak si chcem variť sám, potrebujem kuchyňu, čo tiež stojí viac, ako stanovanie zdarma :). A v neposlednom rade, prispôsobujem si štýl cestovania svojmu zárobku – keďže sa viem o seba postarať, nepotrebujem šetriť úplne všade.

praca na plazi

Na internete si nájdeš veľa webstránok, ktoré píšu o tom, koľko potrebuješ na prežitie jedného dňa v rôznych krajinách. Taký denný rozpočet. Na mojich stránkach sa dozvieš o rozpočte na Južnú Ameriku  a o chvíľu aj v Ázii (pri mojom štýle cestovania). Na týchto stránkach si nájdeš ostatné časti sveta:

http://alittleadrift.com/2009/10/rtw-budget-travel-around-the-world/

(hlavne tento súbor s tabuľkami a dennými rozpočtami na cestovanie)

http://backpackeri.sk/category/naklady/

http://expertvagabond.com/travel-budget/

Alebo hoď „budget to travel in [krajina]“  do Googlu

Ok, tak už vieš koľko zhruba budeš potrebovať. Dajme tomu, že 400 EUR na mesiac. Čo s tým, ako si našetriť? Tu prichádza realita – nič ti na hlavu len tak nepadne a nedám ti tajný spôsob, ako cestovať zdarma. Môžeš cestovať po svete za lacno, ale nikdy nie zadarmo. Aj keď budeš spať v stane a v kuse stopovať, musíš jesť. A potrebuješ peniaze na víza. A niekedy niečo nevyjde, tak potrebuješ niečo zaplatiť, rozletia sa ti topánky atď. V dnešnom svete sa zdarma dá cestovať len na krátke vzdialenosti. Takže si budeš musieť na plnenie svojho cestovateľského sna našetriť. Aspoň na začiatok, prvý mesiac alebo dva.

Neber ma zle, negatívne. Cestovanie nie je drahé a peniaze minuté na cestovanie ti obohatia život mnohokrát lepšie, ako keď budeš sedieť doma a chodiť z domu, do baru a spať.

Rada na koniec, ktorú by som chcel, aby mi niekto dal keď som mal ja 20 rokov – začni šetriť pravidelne, využi silu zloženého úročenia, aby si v 40ke mohol mať dôchodok z vlastných úsporov (pasívny príjem z investícií). Detailnejšie o tom v tomto článku o mojich 8+ ročných skúsenostiach z investovania. A kde investovať? Určite cez Finax.eu, čítaj nižšie prečo. Ja som začal takto len pár rokov dozadu a už mám pekných 80 EUR mesačne pasívneho príjmu, ktorý sa preinvestuje ďalej do dividendov. O 20 rokov to bude tiež pekný balík. Ak by som ale začal v 20ke, tak už dnes by to bolo asi 800 mesačne… Tak nečakaj, začni čo najskôr. Otvor si konto na FINAX.EU, vlož hoci aj 100 EUR a začni tam posielať hoci aj 20 EUR mesačne.

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania – veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.

Kde začať investovať?

Chceš trochu iný, férový a svieži prístup k financiám? Odporúčam

Finax.eu

Ich výhody:
  • 1% ročný poplatok za správu
  • Žiadne poplatky za obchodovanie, výber, výkonnosť a vedenie účtu
  • Investovanie do indexových fondov ETF s nulovými daňami z výnosu
  • V priemere o 4% vyšší ročný výnos oproti klasickým podielovým fondom
  • veľmi jednoduchá registrácia a skvelé ovládanie
  • Ty si určíš, koľko a ako investuješ
  • No zároveň je inteligentne riešené obmedzenie zásahov investora do portfólia a procesov (ľudská psychológia / povaha je najhorší problém pri investovaní…)
  • Nákup je automatizovaný – ak chceš vyberať, ktoré fondy a akcie nakúpiš ty, tak toto nie je pre teba

Už piaty rok cestujem s poistením od True Traveller, pretože pri mojom každoročnom prieskume stále vyhrajú :).

Ich výhody:
  • prispôsobené backpackerom
  • jednoduché vyhľadávanie a prehľad položiek
  • výborné hodnotenia a dobrý zákaznícky servis
  • nízka cena
  • postenie dali dokopy cestovatelia ako my – vedia, čo je potrebné a čo nie

Takže si urči svoj cieľ, napríklad našetriť 1000 EUR za neviemkoľko mesiacov, nájdi si nejaký príjem a začni šetriť. Stále sa dá ušetriť. Aj zo sociálky, chce to len pritiahnuť si opasok. Keď vieš našetriť len 20 EUR mesačne, tak ku svojmu cieľu dôjdeš, potrvá to len trochu dlhšie. Uskutočnenie tvojho sna vlastne nie je otázka peňazí, ale času. Ak máš dostatok času, tak si to, čo k splneniu sna potrebuješ, nájdeš (v tomto prípade peniaze). Len buď trpezlivý a pamätaj si, prečo šetríš, aby si za krátky čas nevedomky neprestal.

Takisto sa stále dá nájsť práca – len nesmieš byť lenivý a vyberavý. Chceš si splniť svoj sen zajtra? Tak buď pripravený pre to  niečo dnes obetovať. Ak máš nízky príjem, tak to šetrenie pôjde pomalšie, ale pôjde. Ak sa ti ten sen nesplní za pol roka, tak za rok, alebo dva. V mojom prípade to bolo 8 rokov. Dlhý čas, to hej, ale nejak som na tento sen počas toho času pozabudol, takže sa to natiahlo. Ale to takisto znamenalo, že som si našetril viac a to mi teraz umožnilo cestovať a zarábať si bez toho, aby som míňal tieto úspory.

Ak si to fakt chceš splniť, tak buď pripravený si na to počkať, našetriť, zamakať. Nemusí sa to stať hneď, ale aj keď stráviš niekoľko rokov v práci, ktorá je na prd, ak vieš, že to robíš s jasným cieľom a robíš to pre tento cieľ, tak to nevadí. Len makaj, ten čas rýchlo prejde a keď budeš žiť svoj sen, tak ti tento čas ani taký dlhý nepríde.

Nemusíš si šetriť na celú cestu alebo na roky cestovania. Stačí na začiatok a potom využi svoje skúsenosti a vedomosti na zarobenie si na cestách. Či už práca v hosteloch, učenie angličtine, práca v baroch, predávanie náramkov na ulici, hranie hudby na ulici, dobrovoľníctvo na farmách, možností je dosť. Chce to len trochu iniciatívy a nebáť sa skúsiť si hocičo.

Takže, ak chceš cestovať a je to tvoj sen, nemrhaj čas ďalším pýtaním sa otázok, ale začni pre to niečo robiť – začni šetriť, robiť si plány, zisťovať koľko potrebuješ, nájdi si prácu alebo dodatočný príjem.

Držím palce, verím, že s odhodlaním, sa ti tvoj sen určite splní ;).

…krátke prerušenie… dáva sa do pozornosti, nová séria článkov, kde zdieľam moje poznatky, chyby a ponaučenia z 10 rokov práce a zarábania si sám pre seba, online. K tomu pridám info z investovania a ako na pasívne príjmy. Prvý článok je už von, mrkni sem.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 myšlienky “Ako si dovoliť cestovanie po svete, keď nemám našetrené?