Peru – v Amazonskej džungli


V Ecuadore som väčšinu času strávil v horách alebo pri pláži, tak som si pri vstupe do Peru povedal, že je čas zašiť sa hlbšie do Amazonskej džungle. A stálo to za to.lagunas jungle peru

Rozhodol som sa spojiť užitočné s príjemným a stráviť týždeň alebo dva v záchrannom centre pre zvieratá Cerelias. Napísal som im email a o týždeň sme sa dohodli, tak som sa vydal z Chiclayo do Tarapoto, čo bolo blízko toho centra. Šiel som nočným autobusom (cesta je 15 hodín), ktoré tu sú veľmi pohodlné, s dobrým vybavením. Tie lepšie majú aj hostesku!! Pre mňa to je príliš, všetko čo potrebujem je pohodlné sedadlo, ale tu sú hostesky na busoch bežné.

Očakával som podobné centrum ako jedno, kde som pracoval v Ecuadore, ale na moje príjemné prekvapenie, toto centrum bolo lepšie. Menšie, základná
výbava (žiadna voda, len rieka na pitie, umývanie, kúpanie sa, žiadny signál alebo elektrina), ale v krásnom prostredí, v delte dvoch riek, asi hodinu a pol cesty peši, 13 krát cez rieku (s ktorou som si to tiež pekne užil).

centrum pre zachranu zvierat peru

centrum pre zachranu zvierat peru

V tomto centre som nakoniec ostal celý mesiac október, pretože tam bolo skvele – pomáhali sme zvieratám, ktoré ľudia chytili v džungli a zobrali si ich domov ako hračky (hlavne opice) a bol som v krásnom prostredí, kde som mohol meditovať, cvičiť, robiť yogu, kúpať sa v rieke a vodopáde, vydať sa na rôzne treky alebo si vyskúšať miestnu šamanskú medicínu.

Tieto fotky ti ilustrujú, čo som tam celý mesiac zhruba robil:

zachranne centrum pre zvierata peru

poopravovať, popratať, spraviť niečo nové – nič čo poriadny slovák nezvládne 🙂

kapucin opice peru

Trávil som veľa času v spoločnosti kapucínov – veľmi hravých a zvedavých opičiek. Títo sú Pablo a Chiquitino

DSC00805

navarilo sa niečo dobré (vegánske) v kuchyni

navarilo sa niečo dobré (vegánske) v kuchyni

potom bol čas aj na oddych

potom bol čas aj na oddych

a večer som sa vykúpal tu

a večer som sa vykúpal tu

Viac o tomto centre na mojej anglickej stránke www.lukascech.com, v článku  Animal rehabilitation – how it should be done!.

A navyše sa mi podarilo dostať sa do Peruánskeho týždenníka Correo Semanal, 4 strany reportáže – not bad!

Po mesiaci v tomto centre som strávil asi týždeň v Tarapoto, kde som im spravil novú webstránku (to, čo vidíte na www.cereliasperu.com). Tu som ešte stihol povyraziť si na jednu noc do Pamashto, malej farmárskej dedinky, kde ma jeden známy zaučil do magic mushrooms – kde ich nájsť, ako a kde rastú a podobne. Asi pol dňa sme strávili na poli, zbieraním húb z kravských hovien 😀

Po Tarapoto som sa vydal hlbšie do džungle, čo sa už dá len loďou z mesta Yurimaguas, kde končia cesty a začína sa bažinatá džungľa Amazon. Odtiaľ som sa hodil na loď, ktorá sa plaví medzi Yurimaguas a Iquitos, cesta trvá as 3 dni. Toto bol úplne nový zážitok – na lodi sa spí v hamakoch, ktoré si každý musí kúpiť sám. Potom si to zavesíš kdekoľvek nájdeš miesto a stráviš tam väčšinu času. Vyzeralo to asi takto:DSC01144 DSC01146 DSC01154

Väčšina turistov takto ide do mesta Iquitos, ale ja som sa rozhodol ísť do malej dediny Lagunas, ktorá je len 15 hodín cesty touto loďou. Dôvodom bolo, že Iquitos je veľmi turistický – ceny nie sú v Peruánskych soles, ale v dolároch, všetko stojí tri krát viac a veľa ľudí mi povedalo, že to tam je škaredé. Tak namiesto platenia veľa peňazí za niečo, čo sa mi nepáči, som si zaplatil oveľa menej a vydal sa na trojdňový výlet uprostred džungle pri dedinke Lagunas.

Lagunas je malá dedinka, kde život ide pomaly, ľudia sa nikam neponáhľajú, ich najvzrušujúcim bodom dňa je, keď príde loď z Iquitos.

DSC01373 DSC01374

Na tejto lodi som spoznal 3 francúzov, ktorí mali kontakt na miestnych vodcov po džungli, takže po vylodení sme šli rovno tam a pridal som sa k ich skupine.

Ráno sme sa vydali do džungle – v asi 8 metrovom kanoe z dreva:

kanoe amazon dzungla perukanoe v dzungli amazon Peru

Nasledujúce tri dni sme strávili chodením po džungli alebo pádlovaním v tomto kanoe cez bažiny a rieky džungle, v sprievode krokodílov, ktoré sem tam  bolo počuť skočiť do vody okolo nás, zo stromov na nás pozerali leňochody a opice a v trstinách v rieke sa niekedy ukázala menšia anakonda. Najlepšou časťou bolo plavenie sa cez „aguas negras“ (čierne vody), kde je voda úplne čierna, nič v nej nie je vidieť, ale kvôli tomu tam žije viac krokodílov, hadov a piraní. Dával som si poriadne bacha aby som náhodou nestrčil ruku do vody…

Takisto bolo skvelé vydať sa na nočný lov krokodílov (lov foťákom, nie zbraňami samozrejme!) – v malom kanoe, uprostred rieky v Amazonskej džungli, kde nevidíš vôbec nič – noc je čierno čierna. Len náš vodca mal jednu baterku, takže to bolo ako scéna z hororového filmu! Keďže mi ukradli môj dobrý foťák a teraz mám taký základný, tak som v noci žiadne fotky spraviť nemohol.

Tu je ale pár fotiek z celého výletu:

DSC01296 DSC01298 DSC01303 DSC01353 DSC01362 DSC01367

A počas celej cesty ma žrali všelijaké mušky, komáre a podobne. Bral som tablety proti malárii, ale tie mi dali peknú sračku a bolo tam veľa ľudí, ktorí ich nebrali – je to ten prípad, kde si myslíš, že je lepšie ich nebrať, až kým maláriu nechytíš… Radšej hnačku na týždeň ako maláriu!

Bolo veľmi zaujímavé vidieť život ľudí v džungli, bez ciest, divé zvieratá nablízku a takisto to bolo veľmi relaxujúce – každý tu má čas na všetko, nikam sa neplaší, ležíš si v hamaku na lodi a pomaly sa valíš dole riekou Amazon. Nie zlý život!

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *