Tip na skvelý únik – dobrovoľníctvo v sanktuáriu pre zvieratá v Španielsku 11


Dôležitá aktualizácia september 2017: Toto záchranné centrum prešlo zmenami a už si nie som istý či funguje tak, ako to popisujem nižšie. Tento článok je už niekoľko rokov starý, takže si poriadne prever, či je situácia taká istá, ako ju popisujem tu.

Nemám rád vianoce, všetok ten zhon, konzumerizmus a kupovanie zbytočností s nimi spojené, tak som si (aj tento rok) povedal, že ujdem niekam inam. Tentokrát bližšie ako zvyknem – „len“ do Španielska. A nie len hociaký výlet, ale niečo, čo ma obohatí novými skúsenosťami a pomôže dobrej veci – dobrovoľníctvo v sanktuáriu pre zvieratá. V tomto článku sa s tebou podelím o zážitky a všetky detaily ohľadom ako na to.

O čom to je?

Jedná sa o sanktuárium pre zvieratá El Hogar Pro Vegan. Žijú tu rôzne zachránené zvieratá – kravy, prasatá, psíky, DSC08947mačky, sliepky, husi, kačky, ovce, kozy, holuby, morky, zajace, jedna guinejská sliepka, potkan a myška :). Žije sa tu vegánskou filozofiou – to znamená, že zvieratá sa nevyužívajú na nič (či už práca alebo jedlo), ale je im daný priestor a životná úroveň, ktorý si zaslúžia a potrebujú na žitie plnohodnotného života. Cieľom tohto miesta je ukázať, že každé zviera je individuum, takisto ako každý človek, že majú svoje potreby a radosti, že vedia ukázať lásku a radosť tak, ako my – teda že nie sú o nič menej hodnotní, ako my, len preto, že sú iného druhu. Je bežné, že sa na zvieratá pozerá ako na nemé, tupé stvorenia, pretože ich zväčša vidíme utláčané vo veľkochovoch a uväznené v klietkach. Tam sa ich potreby a charakteristiky utláčajú a nemôžu ich prejaviť do plnej miery. Takže aj taký skreslený o nich máme obraz. Ale akonáhle dostanú priestor, tak sa ich ozajstné osobnosti ukážu – vedia sa tešiť, hrať, prejaviť lásku a náklonnosť a je to jedno, či je to psík alebo prasiatko, na druhu nezáleží. A ešte viac, ak sú tieto zvieratá zachránené z hrozných podmienok alebo ťažkých osudov, tak ako v tomto sanktuáriu.

Čo sa tam robí?

Je to zdieľaný domov ľudí a zvierat. Takže každý má svoj domček / priestor, ale všetko sa tu zdieľa – je normálne, že si večer ľaháš spať a vedľa teba na posteli spí psík, 4 mačky a k nim si sadne sliepočka… Alebo že sa po dvore naháňa malé prasiatko s dogou a uhýba sa im kohút s jednou nohou. Pozeraj sa na to ako taký hospic alebo azyl pre zvieratá zachránené z veľkochovov, cirkusov a iných miest, kde ich vykorisťujú.

10896323_10206225713390324_7782593062449470687_oŽijú tu zakladatelia – Jonas a Elena, ktorí začali pri Madride a po 6 rokoch sa presťahovali do tohto, oveľa väčšieho priestoru na juhu Španielska, pri mestečku Tarragona. S nimi ešte Maria, veterinárka, a potom sa tu striedajú kadejakí dobrovoľníci. Zväčša sú zo Španielska, no bola tu aj nemka a jeden slováčisko… ja :).

Náplň dňa spočíva v rôznych prácach od domácnosti (všetci chceme jesť a mať čisto), cez kŕmenie, upratovanie (výmena slamy, vyhadzovanie hovien a iné očarujúce práce :D), konštrukcia a údržba – vyhotovovanie nových príbytkov pre zvieratá, alebo vecí na ich ochranu, spestrenie ich dňa alebo zábavu. Každý robí to, v čom je dobrý, takže nič sa neboj, ak nie si veľmi do konštrukcie, ale vieš dobre pomôcť veterinárke s jej prácami, alebo ti vyhovuje kŕmenie a upratovanie.DSC08906

Nie je to žiadna dovolenka ako taká – je to tvrdá práca, začína sa o 7:30 ráno a pracuje sa do zotmenia. V lete je prestávka zhruba od 13:00 do 16:00 – pri alebo v bazéne, s pivom a nafukovačkou, pretože je príliš horúco na prácu. V zime je obed tak od 14:00 do 15:30 a pracuje sa do 18:00. Náročnosť práce závisí od toho, čo robíš – kŕmenie alebo venčenie psíkov je ľahšie, ako vozenie hliny alebo kopanie nového jazierka pre husi. A raz do týždňa si môžeš vybrať voľný deň, a robiť si čo chceš – spať celý deň, zájsť si do priľahlého lesíka, hrať sa so zvieratami alebo ísť na pláž, ktorá je asi tak hoďku vzdialená.

Čo z toho budeš mať ty?

Nie je to len ťažká práca :). Juh Španielska má skvelé podnebie – bol som tu v decembri – januári a väčšinu dní 967968_10155077723895084_1918095990_nsom pracoval v tričku (cez deň, ale v noci teplota klesne na 10 alebo 5 stupňov). Takže pekný únik od našich mrazov, snehu alebo blata v zime. Takisto je to mimo všetkého, v krásnej prírode, hneď za pozemkom je veľký kopec a les, do ktorého je radosť si zájsť a zrelaxovať. Taktiež pracuješ celý deň so zvieratkami, ktoré sa ťa neboja, sliepky za tebou pribehnú, pozrieť sa čo robíš, všade sú spokojné zvuky, ako si užívajú slobodu a bezstarostný život, aj vďaka tvojej pomoci. Večer si dáš  čajík pri kozube (v zime) alebo v lete už ten spomínaný bazén. Takisto tu skvele varia – tak dobre (a veľa!) som ešte nikdy nejedol. A samozrejme spoznáš skvelých ľudí – či už zakladateľov, alebo ďalších dobrovoľníkov.  V neposlednom rade sa veľa naučíš – rôzne práce, či už konštrukcia, údržba, alebo o zvieratách a ich živote a potrebách, o vegánstve a právach zvierat. A naučíš / priučíš sa španielsky.

Čo z toho majú oni?

Tvoja práca im veľmi pomôže – bez dobrovoľníkov by nemohli zlepšovať podmienky zvierat, nemohli by robiť osvetu právam zvierat a vegánstvu, pretože by mali plné ruky práce starania sa o nich. S dobrovoľníkmi sa to všetko rozdelí a môžu spraviť viac.

Taktiež im pomôžeš finančne – platí sa 5 EUR na deň. To pokryje náklady na stravu a inkasá. Na Španielsko je to nízka cena – máš v tom všetko jedlo a lakocinky, ktoré len vládzeš zjesť, pivo alebo víno alebo čo si zaželáš, pohodlnú posteľ a ubytko v krásnom prostredí. Na porovnanie – najlacnejší hostel napríklad v Barcelone, kde zdieľaš izbu so 14 ďalšími, ťa vyjde tak na 7 EUR, bez stravy a všetkého ostatného.

Ako na to?

– spiatočná letenka cez Ryanair z Bratislavy do Girony (GRO) – 50 EUR (december 2014 – január 2015, môže sa to zmeniť)

– autobus z Girony do Barcelony – 15 EUR (Majú to zosynchronizované s príchodmi Ryanair letov, no odporúčam si poriadne overiť časy a pozrieť si na PDF odchody autobusov na danú sezónu, pretože v zime sa to mení, keď je menej turistov, je aj menej busov).

– vlak z Barcelony do Falset (kde je sanktuárium) – 12 EUR

Čiže za menej ako 80 EUR sa dostaneš zo Slovenska až do sanktuária El Hogar. Tam potom 5 EUR denne, čo je asi koľko platíš za denný nájom bytu na Slovensku (a to bez stravy).

Mesiac tu ma vyšiel lacnejšie, ako mesiac života na Slovensku.

Ich požiadavky:

– znalosť angličtiny

– znalosť španielčiny je veľké plus (ale nemusí)

– napíš im cez webstránku alebo Facebook, spravia s tebou rozhovor cez skype, aby si boli istí, že bude spolupráca vzájomne fungovať

– prídeš na vlakovú stanicu Marca-Falset, odkiaľ ťa vyzdvihnú oni. Busy a vlaky z Girony > Barcelony > Falset sú dosť pravidelné a ľahko ich nájdeš cez Google.

– konštrukčné a iné stavebné schopnosti sú tiež veľký bonus – najma práca s drevom, stavanie prístreškov, striech, murovanie

Ďalej už myslím len chýba trochu ti to zvizualizovať:

 

 

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

11 myšlienky “Tip na skvelý únik – dobrovoľníctvo v sanktuáriu pre zvieratá v Španielsku