svati muzi v indii, babovia

India – svätá zem alebo pasca pre turistov? 13


Taký trošku kontroverznejší dnes. Je to niečo okolo 3 mesiacov, čo som v Indii. Prešiel som vyše 3000 kilometrov, žil v posvätných miestach, na plážach, niekde úplne v riti na dedinách, vo veľkých mestách. A jedna vec mi trochu vŕta hlavou, tak o tom niečo napíšem…

India je zďaleka tá najspirituálnejšia krajina, akú som mal to šťastie navštíviť. Takisto tu je asi najviac svätých miest, kláštorov a svätých ľudí – yogíni, bábovia, guruovia a čo ja viem ako sa ešte volajú. Ľudia tu chodia s túžbou nájsť zmysel života, pokoj, osvietenie, vyčistiť svoje čakry, energie, zlepšiť svoju karmu a veľa ďalších dôvodov.

Čo je pekné, stretol som sa s veľkým množstvom vnútorne krásnych ľudí, ktorí tu to, čo hľadajú, aj našli. Boli pozitívni, plní elánu a šťastie sálali na všetkých okolo seba. Takže India má na ľudí dobré účinky a hoci si v tomto článku do nej trochu rýpnem, stále je to jedna z najkrajších krajín, ktoré som navštívil. Ale všade čítam len samé pozitíva, tak to trochu vyvážim triezvym pohľadom…

svati muzi v indii, babovia

Napriek téme článku, títo si to zaslúžia. Popri ceste vyhrávali na bubnoch a spievali, takže pre to aspoň niečo robia. Lepší obrázok som nenašiel…. (na hanbu, po 3 mesiacoch v Indi!)

Na jednej strane je spirituality a oslobodenie sa od pozemských majetkov a na druhej strane, takmer všetko tu funguje na peniazoch. Ulice vo svätých mestách sú plné bábov – mužov, ktorí sa rozhodli žiť bez akýchkoľvek svetských majetkov, peňazí a vymožeností. Čo je pekné, no oni nežijú bez peňazí. Žijú bez svojich peňazí, teda žijú z peňazí iných. U nás sú to skrátka žobráci. A toto mi nejak nesedí. Radšej dám peniaze niekomu, kto preto niečo robí – hudba, umenie a pod. Ale ak sa niekto rozhodne dobrovoľne nezarábať nič a potom sedí na ulici a naťahuje ruku za každým, kto prejde dookola, na ktorého spraví nejaké gesto požehnania, s tým, že za to očakáva peniaze, tak to nevidím ako veľmi ušľachtilý život.

Možno to bolo ináč pred rokmi, no dnes, všade kam prídem, všetky sväté mestá a miesta sú plné ľudí, ktorí od vás chcú peniaze. Požehnajú vás bez opýtania, alebo len nahodia úbohú tvár a čakajú, že im niečo dáte. No zaslúžia si to? Je to ich voľba nemať peniaze. Je to to isté, ako keby som sa ja teraz rozhodol, že nebudem už zarábať, sadnem si na ulicu, začnem sa modliť a meditovať a od teba budem čakať peniaze, aby som prežil.

Dnes sa vlastne nedá žiť bez peňazí. Ak niekto hovorí, že žije bez peňazí, tak to je blbosť. Žije z peňazí iných. Či už vo forme ozajstných peňazí, ktoré si vyžobre, alebo vo forme stravy, ktorú mu niekto kúpi, alebo vo forme ubytovania, ktoré mu niekto ponúkne. On za to neplatí, ale tá druhá osoba áno. (akurát že žije niekde v lese, v jaskyni, z korienkov).

Z tohto hľadiska tých svätých mužov nevidím veľmi ako svätých. Ak ma chce požehnať, pomôcť mi v mojej ceste za osvietením, tak nech to robí z presvedčenia, pre karmu, z dobrého srdca, nie za peniaze. Ak to robí za peniaze, tak to je len biznis, stráca to na integrite a platnosti.

Stretol som sa aj s dobrými svätými mužmi, ktorí si nič nepýtali, dali mi svoj úsmev a pozitívnu energiu a obaja sme mali lepší deň. Ale tých je menej. Väčšina natiahne ruku a niečo si vypýtajú.

Nie je to ale ich vina. Je to taký prirodzený vývoj. So záplavou turistov, ktorým nie je problém dať niekomu 50 rupees alebo viac (50 centov), sa im vytvorila možnosť ľahko prežiť. Za 50 rupees si kúpi raňajky a obed. Ak sedí na ulici celý deň, na turistmi frekventovanom mieste, tak si možno denne zarobí aj 500-1000 rupees, ak nie viac. Dosť veľká komercia či nie?

Alebo mám skreslený pohľad preto, že hoci ma to zaujíma, nie som veľmi spirituálny a neverím v klaňanie sa osobám a sochám, nech sú akokoľvek osvietení?

Potom sa ešte nájdu experti, ktorí sa za svätých mužov len vydávajú a za poplatok požehnajú celú tvoju rodinu, hárem aj so stodolou. Na tých je ale vidieť, že sú to len podvodníci, hoci musím sa priznať, že aj tak ma nachytali…

Ale to len tak, na zamyslenie. India je stále krásna krajina, plná prekvapení a výziev pre naše „západné zmýšľanie“, plná nečakaných zážitkov a pozitívne naladených ľudí, ktorí ti zmenia život a môžem ju len odporučiť.

Niektorí z vás v Indii už boli, tak čo vy na to?

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

13 myšlienky “India – svätá zem alebo pasca pre turistov?

  • Alžbeta

    Dobrý deň, na túto stránku som prišla ohľadom veganstva, na ktoré sa pripravujem a rada by som s ním začala. Mojou veľkou túžbou je navštíviť Indiu. Podľa mňa má neobyčajné kúzlo. Ďakujem za kvalitný článok o tejto jedinečnej krajine, ale aj za inšpirujuce slová o veganstve.

  • despi

    no ja som bol v Indii pred rokom a mal som tam len same pozitivne skusenosti, ako je pravdou ze je tam tiez chudoba aj rozsypane smeti popri vacsich mestach alebo medzi dedinkami v zatackach, ale najviac ma zarazilo ze vsetci boli taki ustretovi a bolo im vidiet na ociach ze ked ste sa ich nieco pytali, na cestu alebo dobre jedlo poblizku vzdy s radostou alebo nadsenim vas naviedli tym spravnym smerom 🙂 aj tiez k nam prisiel taky 17 rocny chalan sa zohol na zem a zdvihol zo zeme 500 rupee a povedal ze nam vypadli. neviem ci by sa daco take stalo aj tu na slovensku, ale dufam ze raz sa to aj tu zmeni k lepsiemu 🙂

  • kaktusovahlava

    Ak ides v linii Lonely Planet, alebo inych cestovatelskych priruciek, nemas sancu sa vyhnut tymto komercnym aktivitam. Akonahle sme vybocili z turistickych tras, nielenze sme odrazu boli siroko-daleko jedini bieli muzi, ale aj ich usmev bol uveritelnejsi, rozhovory srdecnejsie, zaujem ozajstny, nie len financny.
    Nehovoriac o tom, ze odrazu aj ceny boli polovicne az stvrtinove. 😀 MIestni ludia zili z nicoho (2-3 USD/mesiac), teda dopestovali si. Ale nevahali nam ako hostom pripravit uzasne jedla (nieco pre teba Lukas… cista zelenina) a so zaujmom sa s nami az do noci rozpravali nielen o nasej krajine, ale aj o tom, ako vyzera Taj Mahal, kedze sa dostali za svoj zivot najdalej cca 60 km od domu.

    India je obrovska, s obrovskym mnozstvom vlastnych ludi a obrovskym mnozstvom turistov. Kedze je tam chudoba velmi vyznamna a ludia chcu zit, zarabanie na turistoch je legitimne. Stretol som tam mnozstvo Europanov, ktori prisli na 2 tyzdne a zili tam uz druhy rok. Krajina a ludia tam proste cloveka pohltia. 🙂

    A ako si pisal, je to krajina jednoznacne najspiritualnejsia. Sice som tam bol iba mesiac, ale tolko energie mi nedala ziadna cesta. Po skonceni som bol fyzicky unaveny, lebo sme precestovali 4800 km, dusevne vsak vyrovnany a jednoznacne mam odvtedy odlisny pohlad na svet.

    • Lukas Cech

      Nazdar!

      nejdem podla priruciek, len kam ma nos zavedie :). No vacsina svatych miest je znamych pre vsetkych – miestnych a turistov, takze o com tu pisem plati vsade, kde som bol, ci to bolo plne turistov, ci viacej miestnych (vlastne miestnych turistov). Ty pises o niecom inom, zivot na vidieku a ludia tam. Ja pisem o svatych muzoch, ktorych na dedinach nenajdes – zdrziavaju sa len v okoli svatych miest.

      Ale zasa nemozem rozpravat za vsetko, mas pravdu, India je obrovska a nevidel som z nej ani prd, ked sa nad tym zamyslim 😀

      • kaktusovahlava

        Ahoj,
        som si vsimol, ze som zvolil zlu formluaciu. Ta druha osoba jedn.c. bola nestastne zvolena… nemyslel som to tak, ze ked konkretne ty ides podla Lonely Planet atd…. ale vseobecne, ak niekto ide podla sprievodcu, tak komercia v Indii fici. U teba by bola skor asi rarita, keby si siel podla niektoreho sprievodcu. 😉 😀
        Cize… India vie velmi jednoducho zlakat stredne skuseneho cestovatela na komerciu… t.j. povies riska-manovi, ze chces na vlakovu stanicu a chlapik zavezie do 2-3 cestoviek, kde turistovi budu ponukat kadejake vylety a dopravu prenajatym autom, do vybranych lokalit. Potom je aj celkom problem zist z turistickych cesticiek… vsade je to krasne. Akurat tam ozaj stretavas tych „svatych muzov“, ktori uplnou nahodou prevadzaju svoje modlitby pred vstupom do pevnosti, chramov, ci rezervacii. A uplne „nahodne“ a „nezistne“ ti pozehnaju za baksis. 😀
        Ale napr. v Pushkare pri jazere, kde prebiehaju rozne nabozenske obrady nam naozaj pozehnal jeden stary bradaty muzik. Sedel na brehu na schodoch, rozjimal, po cca 20 minutach prisiel ku nam, nieco nam povedal, dal ruky na hlavy a supol na celo cervenu ciarku, usmial sa a odisiel.
        Mlada baba opodial nam potom povedala, ze sme sa mu asi pacili. Nejaky miestny svaty a dal na pozehnanie na cestach.

        Kazdoapdne, ako som pisal… ak sa clovek dostane mimo hlavnych turistickych tras, len tam zacina byt taka ta ozajstna India. Doporucujem…

        • Lukas Cech

          tak to mas pravdu.

          Dobre, ze spominas Pushkar a to jazero, pretoze prave tam ma omrdali (alebo som sa nechal omrdat, somar 😀 ) a po debate s inymi som zistil, ze je to pekne organizovana mafia na oblbovanie turistov. Celkovo Pushkar mi pride veeeelmi komercny. Cele mesto je jeden obchod pre turistov na druhom. Ale ako hovoris, ked clovek vylezie prec od miest, kam chodia vsetci, tak vtedy zazije ozajstnu a pravu Indiu.

          • kaktusovahlava

            Pushkar je dolezity pre Indov asi 40 dni v roku na 4-5 akciach. Zvysne dni cista turisticka atrakcia. Ako svate mesto ma status bez policie a vojska. Vdaka tomu tam v case mojej navstevy prekvitala travicka a has. A prave preto je tam mnozstvo turistov. Kopa izraelcov, britov aj amikov tam skysne na 2-3 mesiace. Vkuse zhuleni… v restauraciach v jedalnom listku Bang Lassi alebo choco-cake s hasom.
            Mnozstvo priekupnikov s takymto materialomna ulici. Jednoducho, ak sa da niekde skysnut a premarnit par mesiacov, tak prave v Pushkare.
            Nas to zdrzalo 2 noci.

          • Lukas Cech

            este ze tu som mimo sezony, len niekolko zapadniarov tu je :). Lacne ubytko, na pocudovanie, tak som sa zdrzal 3 noci ale uz padam dalej, mimo turisticky chodnicek.

          • Lukas Cech

            bolo, v Udaipure, ale bez mlieka pre mna 🙂 A fungovalo fajne 🙂 Haluz je, ze fajcit to nemozes, ale ked z toho spravis smoothie, tak to uz je legalne a mozes pit kolko chces 😀