1 krok k samostatnosti – začni blogovať 4


Toto je jedna z najlepších rád, ktorú som dostal, a ktorú môže dať tebe. Ak ťa zaujíma sebestačnosť, pracovať pre samého seba, zistiť svoje skryté talenty, tak začať svoj vlastný blog je prvým krokom k uskutočneniu týchto vecí. Znie to príliš dobre? Čítaj ďalej…Blogging Keď som začal cestovať v máji 2012, tak som každému hovoril, že blogovanie nie je pre mňa, že to robí každý, že to nespravím. Dnes mám 3 blogy, 2 webstránky, 3 facebook stránky, jednu e-knihu a dva e-návody. Nepíšem to tu, aby som sa pochválil, ale aby som ti uviedol dobrý príklad toho, že aj keď sa ti niečo na začiatku nezdá, skús si to. Nikdy nevieš, o rok alebo dva možno budeš písať knihy, možno budeš mať jeden z najčítanejších blogov na Slovensku. Veľa z toho, čo teraz viem, a čo mi pomáha zarobiť si na živobytie sa zrodilo z môjho prvého blogu www.lukascech.com. Tento som teraz zavesil na klinec, a sústredím sa na blog, ktorý práve čítaš.

Prečo práve začať blog?

Existuje veľa dôvodov. Tie najdôležitejšie (alebo tie, na ktoré som si spomenul…) sú tieto:

Spraví ťa to zodpovednejším – ak sa k niečomu zaviažeš na nete, tak to vyžaduje viacej zodpovednosti, ako si to len tak predsavzať, pre seba. Takisto rozmýšľaš hlbšie nad vecami, o ktorých píšeš, takže ich máš lepšie premyslené a usporiadané v hlave, vieš čo a prečo robíš.

Spraví ťa to sebavedomejším – budeš písať o veciach, na ktorých ti záleží. Naštuduješ si fakty, spravíš si viac prieskumu, budeš odpovedať na otázky a kritiku. To všetko ťa uistí v tvojich názoroch a precvičí tvoje rečnícke schopnosti.

Otvorí to dvere novým názorom a ľuďom, dostaneš lepší prístup k ľuďom a komunitám, ktoré robia podobné čo ty, zdieľajú tvoje názory a myšlienky.

Online expert – spraví ťa to expertom ohľadom internetu, marketingu a získavania čitateľov. Naučíš sa, ako fungujú webstránky, ako funguje reklama na nete, SEO, Adwords, Facebook Ads. To všetko je veľmi užitočné pre akýkoľvek biznis.

Nové poznatky – zistíš, o čom rád píšeš, ale takisto, čo chcú tvoji čitatelia. Keď to je to isté, tak super, máš to v suchu :). Dostaneš sa k veciam a témam, ktoré ťa vôbec nenapadli predtým, nájdeš nové záujmy a poznatky.

Pocit zadosťučinenia – tvoje názory pomôžu iným a tvoj blog tu ostane aj keď na ňom prestaneš pracovať (ak ho sám nevymažeš), takže budú pomáhať aj v budúcnosti, bez ďalšieho tvojho úsilia.

Nechaj sa počuť!  Tvoje názory budú čítať desiatky, stovky, alebo tisícky ľudí… to nie je zlé čo? Kde inde získaš také obecenstvo zdarma?

Noví priatelia a kontakty – nájdeš si priateľov a kontakty po celom svete – čo tak mať ubytovanie zdarma, alebo pomoc na cestách, alebo mať niekoho v napríklad južnej Amerike, s kým si skočíš na pivo? 🙂

Lepšie ako študovať – vylepšíš si svoje kreatívne schopnosti  (dizajn loga, stránky, jednotlivých článkov, editácia fotiek atď) a technické schopnosti (editovanie blogu, testovanie, aká formácia najlepšie funguje, kde ľudia klikajú najviac…). A to priamo v akcii, nie podľa nejakej zastaralej knihy. (Akonáhle sa kniha vytlačí, už je zastaralá…) Pretože internet tu bude ešte dlho, a čím ďalej, tým viac vecí fachčí len na ňom. Takto si vyskúšaš všetky možné vecičky ohľadom internetu, ktoré sa ti určite zídu.

Ži život naplno – donúti ťa to žiť plnší život, skúšať nové veci, robiť neobvyklé veci, testovať svoje hranice – pretože ak budeš písať o nudnom živote, kto to bude čítať….

Najlepší životopis – tvoj blog bude ako tvoj životopis. A nie je lepší životopis, ako úspešný blog.

Skrytý bonus – keď niekto zagoogluje tvoje meno, tak tvoj blog bude celkom isto ten prvý výsledok. (Keď samozrejme nepoužiješ pseudonym). Takže budeš mať oficiálnu presenciu na internete :).

Staň sa expertom – keď nájdeš svoju vášeň, o ktorej budeš písať (nemusí to byť hneď na začiatku – časy a ľudia sa menia, možno začneš niečím a potom objavíš novú vášeň), tak sa v tej oblasti postupne staneš expertom, pretože o tom budeš toľko písať, čítať, odpovedať na komentáre a hľadať nové fakty na internete.

„Ale blogovanie je len pre isté typy ľudí!“

Moja odpoveď – konina. Blogovanie je pre každého, kto vie ťukať do klávesnice. Každý má názor na niečo, má svoje hobby, pasie, vášne. A zaručujem sa, že vo svete sú ľudia, ktorí ich s tebou zdieľajú. Tvoj blog vás spojí.

Ako začať taký blog?

Najlepšie rozhranie na blogovanie je WordPress.com. Tento blog je takisto na tom. Je to zdarma – ak si to chceš len otestovať, tak si spravíš blog behom pár hodín, s doménou ako www.nejakynazov.wordpress.com, úplne zdarma. Žiadne technické veci – nepotrebuješ vedieť HTML alebo iné programovacie jazyky. (Ale pri blogovaní sa ich isto časom naučíš, čo je ďalší bonus). blogovanie cez wordpress  

Aby som ti pomohol rozbehnúť sa, pripravil som pre teba návod, ako spraviť blog cez WordPress, stiahni si ho tu. (klikni pravým tlačítkom na tento odkaz alebo obrázok a vyber uložiť)

Takže nečakaj už za ničím – skús si to. Začatie blogu nič nestojí, naučíš sa niečo nové. Keď si myslíš, že to nie je pre teba, aj tak to skús. Najhoršie čo sa môže stať, je, že si potvrdíš, že to nie je pre teba, a pri tom sa naučíš niečo o blogovaní. Ale lepšie, čo ak zistíš, že to je super a toto bude začiatok veľmi úspešného blogu? Nedozvieš sa, kým si to nevyskúšaš….

Edit 2016 – jeden z najpopulárnejších bloggerov www.markmanson.net spísal rady pre začínajúcich bloggerov. Nie sú to tie typické rady, naozaj odporúčam prečítať. Pridalo sa k nemu aj veľa ďalších úspešných bloggerov a dopísali svoje rady, tak nečakaj a čítaj.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 myšlienky “1 krok k samostatnosti – začni blogovať