Ako si užiť Buenos Aires lacno 2


Buenos Aires – grafitti, protesty, tango, krádeže, maté. To je Buenos Aires niekoľkými slovami… ale je tu oveľa viac, čítaj ďalej. Takisto to je jedno z najdrahších miest Južnej Ameriky. Strávil som tu skoro 3 mesiace, a veľa ma to nestálo – keď sa tu človek trochu poobzerá, tak si môže užiť pravé argentínske Buenos Aires, lacno.

V mojich mesačných štatistikách som uviedol koľko ma to presne stálo:

Marec bol drahší, pretože som si užil, a nešetril. Ale keď odrátam tetovanie a cenu bytu, ktorý som prenajal, tak to vyšlo zhruba na 1000 EUR)

Apríl – tu som už začal žiť ako pravý nomád, šetriť na ubytku, strave a iných veciach. Bez tetovania a novej kamery ma to vyšlo na 675 EUR.

Máj – mesiac ešte neskončil ale 22 dní v Buenos Aires ma stálo 560 EUR.

Nie sú to najlacnejšie mesiace, ale keď človek zoberie do úvahy, že Buenos Aires ceny sú asi také ako v Anglicku, Nemecku alebo Francúzsku, tak to nie je zlé.

Tak zopár tipov, ako ušetriť (ale stále si to užiť):

Doprava – používaj busy, metro a vlaky – sú skoro zdarma. Žiadne taxi, (len keď je to nutnéP1040191 (Small)  pre bezpečnosť – neskoro v noci, v tmavých uličkách…). Za cestu busom cez celé mesto zaplatíš zhruba 0.30 EUR, za vlak a metro 0.50 EUR. (Cesty von z mesta už su drahšie, toto sa vzťahuje len na cestovanie po Buenos Aires a okolitých distriktoch). Taxi na tú istú vzdialenosť ťa vyjde nejakých 15 EUR.

Na zistenie aký bus potrebuješ majú super mapu:

http://mapa.buenosaires.gob.ar/ – bez toho ani na krok, nájde ti to najkratšiu cestu busom, vlakom alebo metrom, alebo ti to povie, koľko minút to je peši. Funguje len na centrálne Buenos Aires, okolité distrikty nie.

DSC03719 (Small)

Človek by na strave nemal priveľmi šetriť – je to investícia do tvojho zdravia, takže takýto skvelý vegánsky chod (reštaurácia Buenos Aires Verde) sa oplatí!

Stravovanie – reštaurácie ťa výjdu zhruba 7 EUR (hlavné a drink). Vegánske reštaurácie okolo 10 EUR, takže to som si dovolil len sem tam. Väčšinu času som varil v hosteli, nakupoval som v miestnych supermarketoch. Tie takisto nie sú najlacnejšie. Ak tu budeš dlhšie, tak si zájdi do Mercado Central, kde sa dajú veci kúpiť na kilá a oveľa lacnejšie. Je to ale trochu von z centra – hodinu busom, takže sa oplatí, len keď si chceš nakúpiť tak na týždeň.

Takisto odporúčam tzv. „comedor libre“ – jedáleň, kde platíš za váhu. Je to väčšinou čínska kuchyňa, mixovaná s argentínskou (nejaké empanadas atď.). Za 5 EUR si naložíš veľkú misu, ktorá poslúži ako obed y večera 🙂

Párty život – bary sú drahé – najlacnejšie pivo ťa vyjde asi tak na 4.40 EUR, keď si potrpíš na nezvyčajné pivá, ako ja, tak si zaplatíš 7-8 EUR. Takže veľké výjazdy do barov tvojmu 644739_285422778258814_1703075750_nrozpočtu veľmi nevyhovejú. Ale neboj, keď si chceš povyraziť, tak to sprav, ako miestni – v obchode si kúpiš fľašu vína za 3 EUR, vypiješ ju s kámošmi v parku alebo u niekoho, a potom si môžeš vyraziť do barov a klubov. Takisto si musíš zvyknúť na argentínsky štýl chodenia von – tu sa ľudia len zohrievajú okolo polnoci, do barov sa ide okolo 2 v noci a domov o 7 ráno. To som robil keď som mal 15, tu to ale robia všetci…

Keď som ľuďom navrhol, aby sme sa niekde stretli o 22:00, tak som ich pekne pobavil – vtedy ešte len začnú variť večeru, alebo si zdriemnú, aby sa mohli potom blázniť do rána.

Najdi si akcie zdarma – na www.couchsurfing.org, na http://www.vuenosairez.com/ar/Argentina, na http://agendacultural.buenosaires.gob.ar/ – je tu plno koncertov, vystav, trhov zdarma.

Buenos Aires má veľa parkov, najväčšie sú Bosques de Palermo, kde je v slnečných dňoch plno ľudí, je to skvelé na prechádzku a pokecanie s miestnymi, ktorí tam popíjajú maté. Už keď som to spomenul – Maté je typický čaj pre Argentínu, Uruguay a Paraguay – je to časť ich kultúry, majú na to špeciálne poháre, prípravu, termosky a tašký na to všetko. Pije sa to všade a stále. Je to chutný ale silný čaj, symbol zdieľania – jedna osoba ho prípraví a celá skupina si podáva pohár dookola, až kým sa neminie.

Tango shows stoja veľa. Ale ísť busom do Boca (časť Buenos Aires) ťa stojí len nejakých 0.30 EUR, a zdarma tam uvidíš profesionálnych tanečníkov tango. Boca stojí za to sama o DSC03746 (Small)sebe – farebná architektúra, domy všetkých farieb sveta, veľmi umelecký nádych. Ale len centrum Boca. Akonáhle vykročíš z centra, tak si v jednej z chudobnejších častí Buenos Aires, kde turista je dobrým zdrojom peňazí…takže bacha na to. Samozrejme, fotku tengo tanečníkov nemám, lebo som vtedy ešte nemal nový foťák.

Ubytovanie – najlacnejšie čo sa mi podarilo nájsť je hostel za 7.50 EUR na noc. Býval som v hosteli Ideal Social, ktorý môžem len odporučiť – skvelá lokácia, úplne v centre, a je tam všetko čo potrebuješ – wifi, kuchyňa, bar, dobrá atmosféra, dobrí ľudia a personál. Takisto sa oplatí pozrieť na „Special deals“ na www.hostelworld.com, väčšina hostelov (aj tento) tam majú ponuky – ako 5 nocí za cenu 4.

Bezpečnosť – Buenos Aires je menej bezpečné, ako iné mestá Južnej Ameriky, kde som strávil určitý čas. Behom 3 mesiacov ma okradli raz – spravil som chybu, asi o 4 v noci som kráčal tmavou uličkou, (amatérska chyba!) tak ma o nejakých 40 EUR zbavili dvaja týpci, jeden s kuchynským nožom, ktorý priložil môjmu kámošovi pod rebrá.

Cez ďeň je to ok, ale v noci je lepšie sa tmavým uličkám vyhýbať a cestovať busom alebo taxi, nie peši.

Tak si to v Buenos Aires uži!

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 myšlienky “Ako si užiť Buenos Aires lacno

  • burtie

    z pohladu cestovatela, ktory sa v meste zdrzi zopar dni sa mi nezdalo o moc drahsie ako La paz ci Lima. taxikmi nejazdim nikde, do turistickych restik taktiez moc nechodim. a co sa tyka draheho alkoholu, ten je drahy snad vsade, pokial nemas zasoby domacej 😀

    • Lukas Cech

      haha, zasoby domacej by sa niekedy zisli!

      Mas pravdu, ja som tam zil dlhsie, tak to je trochu ine. Na par dni cloveka vyjde drahsie hlavne strava a bary, to je drahsie ako Peru alebo Bolivia, ale zasa je to len par dni, tak sa ten rozdiel strati.

      Vdaka za komentar! Dufam, ze si uzivas Aziu!