Mesiac na Malorke v zime takmer zadarmo: Auto za 0.80€, sedem psov a otužovanie 1


Cestovať lacno sa dá rôznymi sposobmi, no tie najlacnejšie často znamenajú cestovať na hipíka, často sa presúvať a prinášajú niekedy viac starostí, ako je to hodné. 

Čo tak cestovať lacno, alebo ešte lepšie – mať isté časti zadarmo a ešte pritom bývať vo vilách s bazénom 200m od pláže? Aj to sa dá, čítaj ďalej a dozvieš sa ako.

Obsah

Cestuj mimo sezónu

Viem, že tu som neobjavil Ameriku, no stojí za to si to občas pripomenúť. Trik je hlavne vo výbere destinácie – nie všade znamená „mimo sezónu“ to isté. Niekde to môže znamenať, že tam budeš čučať v daždi či snehu. Aj to môže mať svoje čaro, no ja preferujem slnko a sucho :).

Takto sme si zvolili za cieľ Malorku. Letenka bola z Viedne za 50€ tam a spiatočnú sme si kúpili až ku koncu, keď sme sa už rozhodli ísť späť – za 60€. Určite tu pomohlo ísť mimo sezónu – letenky boli lacnejšie ako niektoré vlaky.

To ale nebolo to najlepšie na cestovaní mimo sezónu. Na celú dobu sme si prenajali malé-veľké auto Fiat 500, prv za 7€ na deň a potom za…. drumroll…. 0,80€ na deň! Áno, osemdesiat centov. Netuším prečo, ale v januári boli prenájmy takmer zdarma. Musíš ale mať kreditnú kartu, na ktorej ti zablokujú okolo 1200€ zálohu – a keď auto poškodíš, tak ti ju zhabú. Takže má to svoje riziká… ale… šikovný cestovateľ s tým vydrbe. Mám poistenie za 70€ na rok, ktoré mi kryje tieto depozity za prenájom áut. Takže aj keby sa niečo stalo, vráti mi to iná poisťovňa (bude to stáť len čas na vybavenie.) To už je nižšie riziko, ktoré mi až tak nevadí.

Poistenie depozitu (excess) pre nájom auta mám od iCarHireInsurance.com.

V tomto aute sme spali asi týždeň, takže to aj tak ušetrilo náklady celkom šikovne. A keďže to bolo také lacné, tak som si chcel vyskúšať aj aké to bude spať vo VW Caravella, no žiaľ pri preberaní auta som dostal Toyotu Pro Ace, ktorá nie je určená na camping – takže sa nám vlastne spalo lepšie v malom Fiat 500 ako v 9 miestnej Toyote :D.

 Ale to stále nie je to najlepšie na cestovaní mimo sezónu… najlepšie je to, že sme mali pláže, prístavy či hory takmer len pre seba – občas nejaký človek, no stále sa dalo nájsť miesto bez ľudí a kúpanie na prírodno… 🙂

Nevýhody?

Aj tie sa nájdu – veľa podnikov a obchodov bude zatvorených. Ak cestuješ hore dole, je niekedy ťažšie nájsť miesto s jedlom, takže to chce sa pripraviť dopredu. 

Počasie nebude idálne – takže pomôže, ak nie si náročný prípadne ak si, ako ja, vlatne aj užívaš chladnejšie počasie a zimné slnečné lúče. A ešte viac pomôže, ak si fanúšik otužovania – to ale v sekcii nižšie.

Ubytovanie - TrustedHousesitters

TrustedHousesitters.com (affiliate link – ty dostaneš 25% zľavu a ja tiež) si už možno počula. Vytvoríš si konto, zaplatíš 89€ na rok a máš šancu sa ísť starať o domácich miláčikov všade vo svete. Takto sa vieš dostať aj na miesta, kam sa bežne nedostaneš (majú tam prístup len rezidenti), alebo miesta, ktoré by boli inokedy veľmi drahé (byt v centre, vila pri pláži a pod.). 

Samozrejme najdôležitejšie tu sú zvieratá, o ktoré sa staráš – takže je dôležité, aby si s nimi mal dobrý vzťah. Ak hľadáš len lacné ubytko a chceš sa presúvať kade tade, tak prestaň čítať, toto nie je pre teba. Je to pre milovníkov zvierat a cestovania zároveň, pre ľudí, ktorí chcú ostať 80% času v dome s týmito zvieratami a robiť im spoločnosť. Zvyšok času si môžeš vybehnúť po okolí – závisí to aj od toho, o aké zviera sa staráš. Napríklad mačky sú nenáročné, môžeš ísť preč aj na väčšiu časť dňa. Pri psíkoch to už je iné, tých zvyčajne majitelia nechcú nechávať samých dlhšie ako 4-5 hodín. A iné zvieratá som zatiaľ nemal, no nájdu sa aj papagáje, ryby, ovce, sliepky či kone…

Hlavnou odmenou sú potom takéto chlpaté osobnosti, ktoré ťa zaplavia ich láskou (a chlpami, občasným hovnom či zvratkami, alebo z vonku prinesú niečo smradľavé….):

Tak či onak – dá ti to možnosť spestriť si čas psíkom či mačkou alebo iným zvieraťom (napríklad ak nechceš vlastné, lebo veľa cestuješ), a zároveň bývať vo veľkých vilách na Malorke, s bazénom a len pár sto metrov od pláže… No neber to :).

Tri týždne v tejto vile - zdarma (vlastne sme ešte dostali 100 EUR vreckové!)

Ako postupovať na TrustedHousesitters

V skratke to funguje takto:

  • zaregistruj sa (cez tento link dostaneš 25% zľavu)
  • čo najlepšie si vyplň profil, daj tam obrázky so zvieratami
  • získaj si čo najviac levelov overenia – referencie od známych, overenie ID a adresy
  • najdi si housesity, ktoré sa ti pozdávajú a napíš im čo najlepšiu správu. Nezabúdaj, je to hlavne o nich a ich miláčikoch, nie o tebe

Ivana Grešlíková z Nomadisbeautiful.com napísala výborný a detailný článok, ako si vytvoriť čo najlepší profil na TrustedHousesitters  a pripravuje ebook – návod ako na housesitting, tak sa určite zaregistruj! Tiež si pozri jej praktické tipy a zhrnutie housesittingu.

A ďalších 5 dní v tejto skromnej vile.

Ak otužuješ, tak to je dovolenka ako v lete...

A keď neotužuješ, tak ti bude asi chladno. Počasie bolo pekné, väčšinu dní slnečno, no teploty zhruba okolo 15 stupňov cez deň a 8 v noci. Na slnku aj 20+. Niektoré noci, hlavne keď sme spali v aute, klesli na 4 stupne – to už sme museli na seba nahádzať takmer všetko oblečenie, ktoré sme mali… Spacáky sme nebrali, zabrali by veľa miesta.

Čiže ak ti nevadí chlad alebo ho priam vyhľadávaš, tak nebude problém si užívať toto ročné obdobie a aj si dobre zaplávať. 

Pláže sú takmer prázdne, niektoré sú úplne prázdne, takže ani plavky nepotrebuješ… Voda mala, odhadujem, asi 13 stupňov a v bazénoch aj menej. (Chodím otužovať tak už viem zhruba odhadnúť teplotu vody, porovnám ju s tou 2 stupňovou na jazere u nás…).

Pozdáva sa ti otužovanie? Na Slovensku ti určite odporúčam Tomáša z www.lobi.zone. Je to skvelý chlapík, motivátor a certifikovaný inštruktor Wim Hof Metódy na Slovensku. Maká na sebe a pomôže ti zamakať a zistiť, že toho zvládneš oveľa viac.

Zhrnutie

Malorka v zime je perfektná príležitosť, ako vypadnúť niekam blízko (je to zhruba 2 hodinový let z Viedne), užiť si pláže a prírodu za oveľa menej, ako počas sezóny. 

Nie je to ale pre každého – ubytovanie je limitované, je chladnejšie a potrebuješ si robiť oveľa viac na vlastnú päsť. Takže žiadne balíkové dovolenky, no keď rád cestuješ po svojom, na hipíka a trampa, tak toto určite odporúčam.

Náklady sme mali len minimálne – lacná letenka, lacný prenájom auta (čo nemusí každý) a bežné náklady na stravu (ktoré ani nerátam, boli by aj keby som sedel doma + jedlo v supermarketoch je tam lacnejšie, ako u nás). Ubytovanie sme neplatili, ani za zážitky :).

A takto to asi na Malorke v decembri/januári vyzerá – viď fotky nižšie. Je tam pekne zeleno, oveľa menej ľudí, krásne hory ale aj plno pláží s bielym pieskom, kde je tiež málokto. 

Dá sa tam ľahko nájsť miesto na parknutie auta či stanovanie. Určite príjemné prekvapenie, ktoré som od tak komerčného ostrova nečakal – no táto „komerčnosť“ bola založená v mojej hlave na nepresných a neúplných informáciách. Samozrejme, je tam plno drahých víl, v ktorých v tomto období nikto nebýva, samé yachty a drahé reštiky, no príroda je tam aj tak super.

Čo ďalej?

Moje ďalšie projekty: menejmasa.sk • nimble.help • veganstvo.org

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *