Útržky – August 2018


Zdravím z talianskeho vidieku! Áno, ešte žijem a fungujem, aj keď som tento blog posledný rok akosi zanedbal. Dôvod? Jednoduchý – ak nemám pocit, že s tebou môžem pozdieľať niečo, čo naozaj stojí za to (a nepíše o tom ďalších 30 blogov), tak radšej nič nepíšem a počkám si, kým ten nápad príde. 

Taktiež som sa sústredil na iné projekty – väčšina energie šla do nich, tak na písanie a hľadanie nápadov pre tento blog už toľko nezvýšilo. 

Posledný týždeň som ale trochu zvoľnil a múza prichádza späť – pomáha aj príjemné prostredie talianskeho vidieku.

pri takýchto západoch slnka na verande sa energia ľahko vráti späť 🙂

Aj keď nie je to len prostredím – je to aj tým, že som si zámerne naplánoval menej práce, aby som stále len nesedel za laptopom. Zarobiť treba, ale takisto aj relaxovať či cvičiť a hýbať sa alebo tráviť viac času von.

Nebudem to nijako tématicky rozdeľovať do rôznych článkov – takto to prišlo do hlavy – takto to podávam ďalej tu – vo forme útržkov, ktoré sa verím, že aspoň niekoľkým z vás zídu:

Odporúčané knihy

Barking up the wrong tree – kniha plná tvrdých právd, ktoré sú osviežujúce. Žiadne klišé, self-help žvásty „musíš si to jasne predstaviť, a stane sa to“, ale postupy a rady pre rôzne typy osobností či spôsoby ako dosiahnuť svoj cieľ. Jeden postup nemusí platiť pre každého, jeden je viac introvert, druhý extrovert, niekto je sebavedomejší ako druhý. Autor rozoberá rôzne charakterové črty a ako tieto pomáhajú či zabraňujú dosiahnutiu úspechu podľa rôznych prieskumov. 

Poznatky a uvedomenia

Nájdi si tzv. mentorov, ale prispôsob si ich rady na tvoju osobnosť a preferencie. To, čo poháňa vopred ich nemusí byť tvojím cieľom – skôr aplikuj ich postupy na dosiahnutie toho, čo ty uznáš za vhodné. 

Bavil som sa so známym, úspešným podnikateľom o tom, ako môžem ďalej rozvinúť webdizajn a s ním spojené služby. Jeho hlavným cieľom je byť úspešným podnikateľom, vytvárať rôzne firmy, ktoré budú potom buď sebestačné alebo ich predá. Dlho som sa nad tým zamýšľal, sadol som si k tomu a začal písať, sám pre seba – ako viem rozbehnúť firmy ja, v akom smere a pod. No dospel som k názoru, že byť podnikateľom nie je mojím hlavným cieľom. 

Čo ma napĺňa oveľa viac je rozširovanie mojich schopností a s ním spojený rast hodnoty môjho času (hodinovej sadzby), ktorý mi dáva oveľa väčšiu slobodu. Keď makám, zarobím si dobre. Keď ale nechcem makať, zavesím veci na klinec a mám úplný pokoj. Nemusím byť stále na telefóne a spravovať firmu na diaľku, riešiť rôzne problémy, ktoré prináša bežné fungovanie firmy (fluktuácia zamestnancov, ich výpadky – choroby, sťažnosti klientov, úrady atď.). 

Sloboda vs. exponenciálny rast

Aj keď vybudovanie úspešnej firmy zvýši hornú hranicu potenciálnych príjmov exponenciálne, jej budovanie si vyžaduje A, viac času, energie a nervov alebo B, väčší kapitál pre outsourcovanie väčšiny nudných úloh a byrokracie. Keďže nedisponujem B, veľkým free cash flow, tak mi ostáva na tom makať niekoľko rokov a možno sa to odrazí od zeme. Pre tento neistý cieľ ale obetujem dnešok, čas, ktorý chcem teraz využiť tak alebo onak.

Ako freelancer mám väčšiu flexibilitu a slobodu. Ak mám chuť makať, makám. Ak nemám, tak to viem posunúť. Firma nepočká, no projekty sa dajú naplánovať flexibilnejšie. 

Nechcem samozrejme aj o 15 rokov pracovať ako freelancer – či chcem alebo nie, nachádzam spôsoby, ako pracovať efektívnejšie a za lepšiu odmenu. Ako outsourcovať prácu, ktorá ma už nenapĺňa, ako budovať niečo do budúcnosti. Rozdiel je ale v tom, že toto (budovanie firmy) nie je mojím hlavným cieľom, len sa to prirodzene deje popri slobodnejšom živote. A takto to je presne správne, pre mňa :).

Aký je ten správny prístup k budovaniu niečoho do budúcnosti pre teba?

O motivácii

Nájdi si vzory, ktoré ťa motivujú k produktívnejšiemu životu. Ale nezabúdaj, že na internete stále nájdeš niekoho, kto je v niečom lepší (možno len zdanlivo, nie naozaj, no to z jeho / jej FB a webu nezistíš). Preto nesleduj celý svet a neporovnávaj sa s ľuďmi z celého sveta. Oni majú iné prostriedky, kapitál, príležitosti či známosti. Inšpiruj sa nimi, urč si svoje ciele, no potom prestaň čítať o ďalších a ďalších a namiesto toho sa sústreď na uskutočnenie tvojich cieľov, podľa tvojich možností a situácie.

Vyhneš sa takto vyhoreniu e neustálej nespokojnosti, zabrániš takto tomu, aby sa z toho systému, ktorý ťa motivoval, nestal systém, ktorý ti tú motiváciu odoberá.

Sám to poznám dobre – sledoval som dosť široké spektrum bloggerov, cestovateľov a ináč (podľa mňa) úspešných ľudí. Zvýšilo mi to laťku úspechu a tlačím sa vyššie, dosahujem viac, no nedá sa tú laťku zvyšovať do nekonečna a hlavne nie podľa príbehov viacerých ľudí. Ja som predsa len 1 človek a mám vlastné, špecifické prostredie, možnosti, preferencie a ciele.

„Keď to funguje pre nich, musí aj pre mňa.“ – nie je úplne zlý prístup, no pozor na analysis paralysis – nie všetko čo funguje pre chlapíka v Silicon Valley sa dá uplatniť v mojom prostredí. Nie všetky možnosti, ktoré má niekto na opačnom konci sveta mám ja. A nie všetko, o čom ľudia píšu na blogoch je ozajstný úspech… 80% je to marketing a realita je iná. A hlavne – ked to funguje pre 10+ nijako nespojených ľudí vo svete, tak to nemusí všetko spolu fungovať pre mňa, 1 osobu.

Ako to vidíš ty? Podľa čoho si stanovuješ svoje ciele / laťku úspechu? Prispôsobuješ to sebe a tvojím podmienkam?

Teším sa na komentáre a ďalšie poznatky od vás 🙂

Bona sera!

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *