2 mesiace v Kolumbii – koľko peňazí potrebuješ? 2


Je to už síce dlhšie odkedy som sa vrátil z Kolumbie, no keď je človek busy, tak je busy! Ale čo sa sľúbi, to sa plní – v tomto článku ti zhrniem náklady na cestovanie v Kolumbii. 

Letenka

Boli sme tam dvaja na dva mesiace – čo odporúčam a čo nie si pozri v článku o radách a tipoch pre Kolumbiu. Šli sme tam vlastne náhodne – keď priateľka Gabča náhodou našla spiatočnú letenku do Bogoty z Budapešti za 370 EUR. No nechoď :D. Prvý nález bol dokonca ešte nižší – 350 EUR, no kým sme nad tým podumali (= zopár dní), tak sa to zdvihlo. Našli sme to cez skyscanner.net kde sa mi doposiaľ najviac darí nájsť lacné letenky.

Cestovné poistenie

Ďalej sme si našli dobré a lacné cestovné poistenie cez truetraveller.com (affiliate link) – čo používam už niekoľko rokov. Stále si robím nový prieskum – pri každej ceste, keďže ponuky sa menia. Oni sú zatiaľ stále najlepší a majú aj novú webstránku, čo ešte uľahčí život. Poistenie nás vyšlo na 115 EUR na osobu.

Nevieš sa rozhodnúť či poistenie potrebuješ alebo nie? Alebo čo si poistiť a čo nie? Pozri si môj článok o cestovnom poistení.

Náklady na život v Kolumbii

Kolumbia ma trochu nepríjemne prekvapila čo sa týka priemerných nákladov na život. Keď som predtým žil v Ekvádore, Peru či Bolívii, náklady boli nízke a o Kolumbii mi ľudia hovorili to isté. Keď sme tam došli teraz a ako je vidieť z tabuľky nižšie, nie je to tak. Samozrejme v okolitých krajinách som žil už 5 rokov dozadu, takže sa to určite odvtedy zdvihlo, no ceny ovplyvňuje asi aj rastúci záujem o Kolumbiu v posledných rokoch plynúci zo zlepšenej politickej a bezpečnostnej situácie.

2 osoby1 osoba1 osoba/den
Ubytovanie€1,040€520€8.0
Preprava€498€249€3.8
Jedlo€881€441€6.8
Aktivity€520€260€4.0
Drinky€298€149€2.3
Sprepitne€76€38€0.6
Ine nakupy€77€39€0.6
Oblecenie€11€5€0.1
Darceky€38€19€0.3
Bezne naklady celkom€3,440€1,720€26.5
Letenka740.00 €370.00 €€5.7
Poistenie231.00 €115.50 €€1.8
Naklady SPOLU€4,411€2,205€33.9

Celkovo ma vyšli 2 mesiace (65 dní) v Kolumbii na 2205 EUR alebo 1100 EUR na mesiac vrátane letenky a poistenia. Je to už vyššia suma ako som zvykol vynaložiť na život na cestách predtým – niekde okolo 700-800 EUR mesačne. Kolumbia je drahšia krajina a tu som už cestoval trochu ináč – nemal som stan, nestopoval som, nepracoval som v záchranných centrách, takže sa to ukázalo na celkovej cene. (BTW – žiadne dobré záchranné centrá som v Kolumbii nenašiel!!! Celkovo som tam dokopy videl asi 3,5 divokých zvierat a to hlavne iguánov… :(. No 27 EUR na bežné náklady/deň je na drahsiu krajinu celkom dobrý výsledok. V iných článokch som našiel denné rozpočty od 33 USD do 55 USD.

Čo je na tom aj tak najlepšie? Že aj s poistením a letenkami sme v Kolumbii minuli len o zopár EUR viac, ako keby sme podobne cestovali po Slovensku :D. Koľko stojí vlastne bežný život na Slovensku? Ak minieš niekde okolo 700 EUR, tak to je asi 23,30 EUR na deň – a v tom nie sú takmer žiadne výlety, zážitky a poznanie sveta.

Náš štýl cestovania nie je úplne najlacnejší – nešlo nám o čo najlacnejšie cestovanie, ale o čo najlepšie zážitky v rámci nášho rozpočtu. Hľadali sme napr. príjemné ubytovanie za rozumné ceny – taký kompromis medzi cenou, miestom a pocitom z daného miesta. Podarilo sa nám bývať vo veľmi dobrých miestach alebo príjemných izbách a priestoroch za priemerne 8 EUR na noc na osobu, čo vôbec nie je zlé – niektoré z našich úlovkov:

V Kolumbii je oveľa drahšia preprava v porovnaní so susedným Ekvádorom. Chodili sme prevažne autobusom + dvakrát vnútroštátny let – z Medellin na sever do Cartagena a potom z Guajira do Bogoty. Letenka bola lacnejšia ako cesta autobusom – 30 EUR na osobu tam (asi preto, že sme leteli 31.12.2016) a nejakých 60  EUR späť. A namiesto 35 hodín v autobuse sme to dali za necelé 2 hoďky.

Zašli sme aj na nejaké platené túry ale zašli sme si do hôr aj na vlastnú päsť zadarmo. Prenajali sme si motorku, bicykle, skúsili si paragliding, prešli celú severnú púšť Guajira na jeepe. Bývali sme v džungli, kúpali sa každý deň v inom vodopáde, žrali nás mušky, bývali sme na krásnych plážach asi 30m od mora – v hamakách alebo prenajatom stane. Ušetrili sme veľa hlavne na severe – kde sme sa vyhli drahým plážam a našli sme si menej známe (a ešte lepšie! – pozri Taganga alebo Los Angeles) a šli sme tam miestnou dopravou, nie prepravou pre turistov, ktorú ponúka každý hostel (a stojí niekedy aj 5x toľko – inokedy len o trochu viac a oplatí sa – spravi si poriadny prieskum všetkých možností).

Na jedle sa samozrejme dala ušetriť možno aj polovica – ale za nejakých 200 EUR si nebudem kaziť zdravie jedením junk foodu (ktorého je v Kolumbii hojne – hnusný biely sladký chlieb a koláče a pollo asado – grilované kura na každom kroku).

Po tejto ceste som sa utvrdil v tom, že mi je najlepšie v Ázii. Aj z hľadiska cien, ale aj z hľadiska kvality jedla či všetkého, čo tam človek vie zažiť. Kolombia bola najlepšia na severe, tam to bolo aj lacnejšie.

Máš nejaké skúsenosti z Kolumbie alebo si tam minul iné sumy? Daj mi vedieť v komentároch.

 

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 myšlienky “2 mesiace v Kolumbii – koľko peňazí potrebuješ?