Ako naozaj nájsť svoj potenciál a schopnosti 2


Chceš byť samostatným človekom a robiť niečo, čo ťa baví, zároveň si tým zarábať, no nevieš kde začať? Nevieš čo vlastne môžeš ponúknuť svetu, za čo by ti platili? Poznám tú situáciu. Tiež som v nej bol. Pomohol mi jeden dôležitý krok.

Pracoval som dlhé hodiny, niekedy aj z domu. Bol to skvelý job, dobre platený, kariéra, na ktorej mi záležalo. A patrične som jej aj obetoval väčšinu svojho času a energie. Po práci mi už ale neostávalo veľa času a energie na uvažovanie a slobodné zmýšľanie nad životom a kam chcem, aby smeroval. Bol som na koľajniciach, z ktorých sa ťažko schádza, pretože nebolo kedy nájsť alternatívne štreky.

Takisto som mal zabehnutú rutinu a problémy bežného života, ktoré mi ďalej odoberali energiu. Aj keby som po práci ešte mal trochu šťavy na uvažovanie, tú som minul na riešenie každodenných problémov – hľadanie lacnejšej ale lepšej telky, lacnejšieho ale lepšieho internetu, lacnejšieho plynu či elektriny, platenie inkás a hypoték a riešenie finančných otázok a systémov, hľadanie tej najlepšej kombinácie káblovky s internetom. Hľadanie a nakupovanie doplnkov do domácnosti, ktoré nepotrebujem, ale sú pekné.

Po všetkých týchto činnostiach mi už naozaj neostalo veľa energie na nič iné. Vyvalil som sa na gauč a bol som rád, že môžem vypnúť hlavu a pozerať telku v kľude.

Potom ale prišla veľká zmena.

Dal som výpoveď, rozdal a rozpredal väčšinu svojho majetku, zbalil si batoh a vydal sa do sveta. Táto zmena neprišla prirodzene, naštartoval ju u mňa rozchod z vtedajšou dlhodobou priateľkou. Odrazu som bol slobodný a koľajnice už neboli také zrejmé a jednosmerné, naskytli sa nové, alternatívne štreky, z ktorých som si vybral.

Ty už to zmýšľanie máš, keďže čítaš môj blog a tento článok, takže nepotrebuješ nejakú životnú udalosť ako rozchod či chorobu a pod. Si tu, uvažuješ o tom, že chceš niečo v živote zmeniť, no nevieš ako na to.

Ale samotná zmena zmýšľania nie je postačujúca. Je veľmi dôležité si uvedomiť: „Tento životný štýl nie je to, čo chcem, chcem to zmeniť“. Ale toto rozhodnutie samo o sebe ti nedá čas a energiu potrebnú na uvoľnenie mysle a nájdenie nových riešení.

Čo ti naozaj pomôže nájsť nové schopnosti a spôsoby, ako fungovať a uživiť sa v dnešnom svete, čo pomohlonajdi-svoj-potencial-po-svete-po-svojom aj mne, je eliminácia každodenných rušivých faktorov. Eliminácia všetkého, čo ťa vyšťavuje a odoberá energiu potrebnú na čerstvé zmýšľanie. Eliminácia všetkého, čomu dnes venuješ väčšinu svojho času a energie. Získaš takto nadhľad a voľnú myseľ pre kreatívne zmýšľanie.

Vyber sa von zo svojej rutiny a naozaj odhalíš svoje schopnosti a potenciál.

Teda eliminácia / zníženie stresu a povinnosti z práce a každodenných starostí.

Akonáhle som odišiel z dennej rutiny, zanechal za sebou pracovné povinnosti a zredukoval bežné starosti, začal som voľne uvažovať a dostávať nápady. Stretol som ľudí, ktorí ma inšpirovali z úplne iného smeru, ako ľudia v práci, ktorí majú zhruba rovnaký cieľ. Moju myseľ už nezaťažovali pracovné povinnosti od 7:00 do 18:00, z ničoho nič som mal aj celé dni na filozofovanie, bádanie, objavovanie, inšpirovanie sa, čítanie a skúšanie nových vecí.

Niektoré starosti nevieš eliminovať – ako nákupy jedla, alebo ti na cestách pribudnú nové – ako rozhodovanie kam budeš cestovať, ako a kde budeš bývať. To ale bude stále menej, ako každodenné starosti v zabehnutej rutine doma. Na cestách nebudeš musieť upratovať, starať sa o inkaso, nebude ťa trápiť koľko programov má káblovka. Postaráš sa o základné veci – strava, bývanie, preprava, a zvyšok času máš na seba.

Čas, slobodný / voľný čas je oveľa cennejšie, ako istá výplata každý mesiac. (Ak teda uvažuješ o zmene. Ak je pre teba priorita práve tá výplata, tak čítaš zlý článok a blog ;). S časom vieš nájsť svoje možno ešte neobjavené talenty, vieš sa vzdelávať oveľa hlbšie a rýchlejšie, vieš tieto vedomosti hneď otestovať v praxi a vieš skúšať a robiť chyby – a posúvať sa takto ďalej.

Bez tohto času to skrátka nespravíš.

Preto ak naozaj chceš zmeniť svoj život, skús tento krok:

Prestaň robiť to, čo ti dnes zaberá najviac času a energie a zmeň svoje prostredie.

Čo to znamená v praxi? Je to na tebe, napríklad:

  • ak to práca povoľuje, zober si neplatené voľno na niekoľko mesiacov

  • ak to práca nepovoľuje, tak sa na tú prácu vyser – daj výpoveď a nájdi si potrebný čas. Prinajhoršom sa vrátiš o niečo múdrejší a nájdeš si podobnú prácu.

  • našetri si na niekoľko mesiacov alebo rok života v lacnej krajine a choď tam

  • alebo tieto úspory zober na nejakú chatku v lese, ktorú si prenajmeš za lacno na dlhšiu dobu – taký mesiac sám so sebou a inšpiračnými knihami ti naozaj otvorí oči

  • nemáš toľko úsporov? Skús ísť niekam ako dobrovoľník a získaj ubytovanie a stravu za niekoľko hodín práce, zvyšok ostane pre teba

Možností je veľa – dôležité je urobiť tento dôležitý krok.

Nemôžeš predsa od života čakať veľké zmeny, ak ty nespravíš tú prvú.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 myšlienky “Ako naozaj nájsť svoj potenciál a schopnosti

  • Daniel Lehotský

    Cau, len sa chcem opytat (lebo predpokladam, ze si nad tym premyslal), ze raz sa asi urcite usadis. Ako riesit potom byvanie? Setris si na byt/dom/hypoteku, alebo to este nemas celkom ujasnene? Celkom by ma zaujimalo ako nad tymto premyslaju aj ostatni dig-nomadi ak si sa s niekym o tom bavil. 🙂 Chapem ze clovek okolo 20ky este asi nad tym nepremysla, ale ludia okolo 30ky uz asi aj casom premyslaju ze potrebuju svoje sukromie aj v buducnosti. Dik.

    • Lukas Cech

      Nazdar Daniel, jasne, aj to patri k tomu. Byvanie na SK uz mam, ak by som nemal, tak to asi riesim hypotekou / pozickou, ktoru splacam popri cestovani a byt prenajmem napr. cez AirBnB. Takto mozes cestovat, pozicka / hypoteka sa ti preplati a neprides o nic. A o niekolko rokov bude byt tvoj. Ako som pisal v clanku https://posveteposvojom.com/2016/05/09/slovensko-je-tu-lepsie-ako-si-myslis/, na Slovensku je celkom dobre a ceny nehnutelnosti tiez nie su najhorsie.

      Su aj ine moznosti – zobrat pozicku u nas a kupit nehnutelnost niekde v lacnej a exotickej krajine, ta sa prenajme lahsie a bude stat menej.

      Samozrejme chce to strategicky pristup – kupit si nieco mensie co najlepsie prenajatelne, nie zacat stavat velky dom na periferii, ktory ta financne vystavi a nikdy sa neprenajme.