Zivot na volnej nohe – zacni od spravneho konca


Chces pracovat sam pre seba, od hocikial, byt svojim sefom? Cestovat a popri tom si zarabat? Super. Mas dobry ciel. Ale aby si ho dosiahol skor, musis zacat od toho spravneho konca. Na webe najdes velke mnozstvo vsetkych moznych clankov od A po Z cestovania, zivota na volnej nohe ci poslednu dobu novy marketingovy tah – digitalneho nomadstva. 

Je to stale dosiahnutelny zivotny styl, ale nemyslim, ze na dlho. Je to skor kratkodoby zivotny styl hlavne mladych a single jedincov, ktori chcu po sebe nieco zanechat. Ale casom sa ich priority upravia, po vyblazneni sa, po odfajknuti niekolkych poloziek zo svojho bucket listu. Ak navstivis svoju prvu exoticku krajinu, je to krasne. Ale ak navstivis uz 30. v poradi, tak uz ti toho tolko neda. A zistis, ze pracovat na volnej nohe mozes pod tienom palmy, ale este efektivnejsie a plnohodnotnejsie z jedneho miesta, ktore nazves domov. A zaroven si mozes usetrit neustale presuvanie sa a nespolahlivy internet. Nechap ma zle – stale to stoji za to skusit si to – zistis viac o sebe a svete, ako v akejkolvek skole, najdes svoje skryte talenty, donuti ta to naozaj osamostatnit sa a ziskas neskutocne zazitky. Ale uz ti to nebudem ospevovat ako ten najlepsi zivotny styl. Je to skor faza – namiesto vysokej skoly chod na niekolko rokov do sveta a ziskas ovela viac.

 

Prvy krok k uzemneniu tvojich ocakavani mame za sebou :). Ide sa dalej…

Zacni z toho spravneho konca

Aj ty si pozeras co si nakupit – aky batoh, laptop, solarnu nabijacku, hamaku, nepremokavu-vetru-odolnu-stvorsezonnu-zateplenu vetrovku s nabijackou pre iPhone a ine „nutne“ veci pre digitalnych nomadov? Citas knihy ako 4-hour work week a snazis sa kopirovat ich kroky a zivotny styl?

No zaroven netusis co budes robit, ako sa budes zivit a platit za zivobytie?

Zacinas od nespravneho konca. V clanku na reddit.com to dobre popisal jeden chlapik:

Divaj sa na to ako profesionalni pretekari. Na to, aby uspeli, nepotrebuju studovat a kopirovat zivot Schumachera, ale potrebuju poznat nastroj – auto, a ziskat skusenosti – triky na jeho efektivne riadenie.

Nesnaz sa preto kopirovat inych digitalnych nomadov. Inspiruj sa nimi, ale najdi si svoje nastroje na dosiahnutie uspechu a buduj na nich. Ini digitalni nomadi robia to, co ich bavi, co vedia predat. Nemusi to fungovat pre teba. Najdi v com si dobry a da sa to predat a buduj tieto skusenosti. Ak identifikujes niekolko sluzieb alebo produktov, ktore mozes ponuknut svetu, zacni na tom tvrdo pracovat a dosiahnes svoj ciel skor. Vsetko ostatne pride samo – je jedno, aky mas batoh a laptop, ak sa nevies uzivit. Cim skor najdes nieco, co vies svetu predat, tym lahsia bude cesta.

Samozrejme, da sa to aj opacne – vyraz do sveta a tam postupne najdes zivobytie. Tak to bolo aj v mojom pripade, no mal som vyhodu usporov a kapitalu z dobreho jobu predtym, takze prvy polrok na cestach som zil z toho. Potom som si nasiel znalosti a produkty, za ktore mi ludia radi zaplatia, ktore ma zivia dnes. No nie kazdy ma taketo uspory. Ak mam zajst este trochu dalej, tak mas vlastne 2 moznosti:

  • uc sa a buduj na schopnostiach, ktore ta bavia a ktore neskor predas, zacni dnes, aj popri praci
  • setri, setri, setri – nasetri si na pol roka ci rok zivota bez prace a to uvolni tvoju mysel od starosti z prace a potom hladaj, co svetu ponuknes

V oboch pripadoch ale musis makat, vzdelavat sa a makat este viac. 4-hodinovy pracovny tyzden je skvely nazov pre NY Times bestseller, ale nie je to realita drvivej vacsiny digitalnych nomadov. Vacsina z nich pracuje viac, ako v beznom zamestnani, len o tom nepisu. Pisu skor o zazitkoch a vyhodach, to ludia chcu citat viac. Asi by si nechcel citat o 12 hodinovych dnoch za laptopom, ktore tvoria vacsinu casu digitalneho nomada. Ide len o pomer – viac prace, ale vlastna sloboda, alebo menej prace, ale suciastka systemu, bez autonomie.

Z kaluze do mlaky?

Nemaj iluzie, ze vydanie sa do sveta a slobodny zivot, praca na volnej nohe ta zbavia problemov bezneho zivota. Mozno na zaciatku cesty, ked bezne problemy na chvilu vypnes a vymenis za zazitky, no dlhodobo budes musiet riesit aj bezne veci. Teda hlavne jednu vec – ak nemas v plane zit ako hermit niekde v horach, tak sa bez penazi a sposobov, ako ich ziskat, daleko nedostanes. Ani zivot v exotickej krajine to nezmeni – lacnejsi zivot mozno oddiali tvoje skrachovanie, ale nevymaze to vsetky problemy, navyse to prinesie dalsie, nove: viza, letenky, cestovne poistenie, ine dane, ockovania, nespolahlivy internet a pod.

Ked som ti trochu zmaril iluzie, tak je to dobre. Stale odporucam takyto zivotny styl, stale som za unik do sveta a najdenie si vlastnej cesty a sposobu obzivy, ale nie bezhlavo, s velkymi ocami. Chce to strategicky pristup, potrebujes k tomu premysleny biznis plan a aspon nejaky prehlad o svojich schopnostiach, na ktorych budes budovat. Potom zacni riesit ten batoh alebo ktora krajina je najlepsia pre digitalnych nomadov.

Nechcem ti kydat na tvoje sny a plany – stoj si za nimi a zi zivot po svojom. Ale divaj sa na to z toho spravneho konca. Necakaj, ze kupa skveleho batohu za 400 EUR, precitanie niekolkych knih a presunutie sa na miesto plne dalsich digitalnych nomadov hned vyriesi tvoje problemy a splni tvoje sny.

Je to makacka, ale o to lepsie sa budes citit, ked sa tam dostanes. Stastnu cestu! 😉

Odporucam si este precitat tento clanok, od uspesneho digitalneho nomada Sean Oggl – Preco vacsina digitalnych nomadov neuspeje, v ktorom opisuje podobne skusenosti a stretnutia so stovkami „wanterpreneurs“ (radobypodnikatelov), ktori ale neuspeli.

Preco je cely clanok bez diakritiky?

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *