Správny prístup k biznisu – ako uspieť


Jednou z mojich ponúkaných služieb sú konzultácie v oblasti marketingu, získavania zákazníkov a efektívneho predaja. Pri rozhovoroch na túto tému, o tom, ako uspieť a ako pracovať sám pre seba, sa častokrát stretávam s nesprávnym prístupom začínajúcich podnikavcov, ktorý ich v koncovom výsledku pripraví o čas,  dobré meno a požadovaný výsledok.

Každý by rád pracoval sám pre seba, takto si zarábal na vlastné živobitie a je to aj možné. Ale je veľmi dôležité mať správne základy. Ak nezačneš správne hneď od začiatku, bude ťa dosiahnutie tvojho cieľa stáť oveľa viac úsilia, ak ho vôbec dosiahneš.  Ako hlavné piliere a dobrý základ úspešného biznisu vidím:

  • správny produkt / služba – ktorá naozaj ľuďom pridá hodnotu, pomôže, uľahčí život. Žiadne mačky vo vreci
  • tvoje skúsenosti a znalosti – ak ich nemáš, tak si len sprostredkovateľ. Najlepšie je predávať svoje dobré znalosti či schopnosti, takto je medzi tebou a zákazníkom lepší vzťah
  • správna motivácia – dôvod, prečo ideš podnikať

Samozrejme v realite je to oveľa komplexnejšie, ale tieto kategórie sú základom.

„Ok tak k veci, čo si myslel tým nepsrávny prístupom?“

Dobre, máš pravdu, poďme k veci – tým nesprávnym prístupom som mal na mysli tretí bod – správnu motiváciu – dôvod, prečo ľudia podnikajú. Častejšie sa stretávam s tým nesprávnym vo forme:

  • Chcem zarobiť, preto musím ľuďom niečo predať. Hocičo, len nech mi za to platia a ja zarábam.

Alebo nejaká verzia tohto zmýšľania.

Správny prístup ale je:

  • Aké mám schopnosti, ktoré ľudia budú vedieť oceniť, ktoré im pomôžu a radi mi za nich zaplatia?
  • Čo ľudia potrebujú a zatiaľ nemôžu na trhu nájsť, viem im s tým pomôcť?
  • Chcem a môžem svojim produktom / službami ľuďom naozaj úprimne pomôcť?

V oboch prípadoch je samozrejmé, že tvoja motivácia je zárobok – ináč by si nepodnikal ale založil charitu a robil to zdarma. Ale v prvom, nesprávnom pohľade začínaš od seba a tvojich potriebV druhom začínaš zákazníkom a tým čo potrebuje onpeniaze sú len výsledkom tejto výmeny.

Už možno vidíš rozdiel v týchto dvoch prístupoch, ak si to premietneš do ďalšieho vývoja biznisu. Povedzme, že Jožo zmýšľa nesprávnym prvým spôsobom. Začne predávať niečo, čo vidí, že predávajú úspešne iní okolo neho, pretože v tom vidí rýchly zárobok. Nevie o tom veľa, nemá pre to vášeň, len vidí, že iným to zarába a chce zarobiť aj on. Začne podnikať, investuje do toho čas a peniaze, no nevie sa odraziť ďalej. Ľudia od neho niečo kúpia, no už sa nevracajú, pretože im Jožo nič špeciálne neponúka. Niečo predá, niečo zarobí, ale nie dosť na to, aby sa osamostatnil.

Na druhej strane plota je Jana, ktorá o biznise uvažuje tým druhým – správnym spôsobom. Je dobrá v niečom, nájde si cieľových zákazníkov, ktorí to naozaj potrebujú a s vášňou každému z nich pomôže. Pretože jej na tom úprimne záleží, tak pomôže každému trochu viac, ako to od nej čakajú. Za zaplatenú cenu spraví trochu viac, zákazníci to ocenia odporúčaním ďalej a radi sa k nej vracajú. Časom už má Jana viac zákazníkov ako stíha sama obslúžiť. To jej dá príležitosť zdvihnúť ceny, alebo rozšíriť biznis o ďalších zamestnancov.

Prvý príklad Joža vidíme okolo nás často. Ale nie na dlho. Druhý príklad Jany nevidíme tak často, ale vidíme

zdroj: blog.paulawattsphotography.com

zdroj: blog.paulawattsphotography.com

to v častejšie biznisoch, ktoré tu sú dlho.

Zákazník je náš najdôležitejší návštevník. Nie je závislý od nás. My sme závislí od neho. Neruší nás pri práci – je dôvodom, že túto prácu máme. My nerobíme láskavosť jemu, ale zákazník robí láskavosť nám tým, že nám dáva možnosť slúžiť mu.

zdroj: Možno Gandhi, možno iní

Bez zákazníkov nemáš komu predávať, nech si v tom akokoľvek dobrý. Preto ak začínaš uvažovať o predaji niečoho, začni od zákazníkov. Čo potrebujú? Ako sa k nim správať? Prečo sa sťažujú u iných? Ako to môžem zlepšiť?

Áno, niekedy vedia byť zákazníci zákerní a nie všetci si zaslúžia našu ochotu. Platí tu vzájomný rešpekt. Kým ty rešpektuješ zákazníka, tak by mal aj on teba. Akonáhle prestane jedna strana rešpektovať druhú, tak tá druhá nech neváha a odstúpi. To platí ako pre teba, tak pre zákazníka. Ale vo väčšine prípadov sa stretneš s dobrými zákazníkmi.

Ak teda uvažuješ nad podnikaním ako spôsobom žitia života po svojom, zabrzdi a porozmýšľaj – je to ten správny dôvod začať podnikať? Spýtaj sa sám seba:

  • Viem ľuďom ponúknuť niečo užitočné?
  • Viem im to ponúknuť s vášňou a úprimne?

Ak vieš odpovedať áno, tak sa do toho pusť a onedlho sa tým možno budeš živiť a žiť po svojom. Ak nevieš odpovedať áno, tak pouvažuj o svojich prioritách, schopnostiach a motivácii, aby si nestrácal zbytočne čas. Viac o tom, ako uspieť (konkrétnejšie v kariére, ale rady sa hodia aj na biznis) nájdeš aj v mojej eknihe „Ako si vybudovať úspešnú kariéru„.

Steve Jobs (alebo Jeff Bezos) ti to rád potvrdí 🙂

Start With The Customer Experience and Work Backwards.

Začni od zákazníka a pracuj spätne.

Steve Jobs (Jeff Bezos?)

foto zdroj: http://blog.paulawattsphotography.com/tag/street-photographer/

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *