Koľko stojí cestovanie? Štatistiky mojich ciest 2


Jedným z najčítanejších článkov tohto blogu je „Ako si dovoliť cestovanie po svete, keď nemám našetrené?„. Niečo mi hovorí, že vás táto téma zaujíma :). Tak vám k nej dám viac. Oveľa viac vlastne, no poďme pekne postupne. Rozdeľme si túto otázku na 2 časti. V prvej si povieme niečo bližšie o „Ako si dovoliť cestovanie po svete“ – inými slovami koľko to stojí a ako znížiť náklady? A potom si povieme viac o druhej časti „keď nemám našetrené“ – alebo všeobecnejšie – ako to financovať? K tejto časti pre vás mám niečo extra…

Koľko stojí cestovanie?

Na túto otázku som už odpovedal veľakrát na prednáškach a pri bežných rozhovoroch. Veľa informácií a odpovede na ňu nájdeš v článkoch v kategórii „Koľko to stojí?„, kde som zo začiatku uvádzal mesačné náklady, a zverejnil rôzne články na túto tému. Ale ušetrím ti čas – nižšie nájdeš tabuľku mojich ciest a koľko to tam priemerne stálo. Sú to náklady na cestovanie a život v danej krajine. Nie sú v tom náklady na irelevantné veci – náklady, ktoré mi vznikli počas ciest, ktoré sa ale na tieto cesty nevzťahujú (napríklad tetovanie v Buenos Aires).

vydavky na vsetky cesty podla krajiny

Sú tu moje cesty, na ktorých som bol sám a nezdieľal financie, aby to bolo čisté a ukázalo náklady na jednu osobu. Niekedy vedia byť zdieľané náklady nižšie, inokedy vyššie, ale nechcel som týmto skresliť štatistiky. Pokrývajú Južnú Ameriku a Áziu (ale nie všetky krajiny týchto kontinentov), takže sa môžu líšiť od ľudí, ktorí si prešli iné krajiny týchto častí sveta.

Ako vidíš v priemere, minul som zhruba 24 EUR denne, vrátane leteniek či kúpy motorky v Indii. Nájdeš mesiace, kde som žil za 10 EUR denne či aj 2 EUR denne – líši sa to nielen podľa krajiny, ale aj podľa toho, čo robíš. V Brazílii som napríklad žil v hosteli, kde som mal takmer všetko zdarma – teda výmenou za pomoc s každodennými prácami. V Indii, kde som minul len 2 EUR na deň som pracoval ako dobrovoľník na budovaní Eko-edukačného centra. V Argentíne v marci 2013 som si priplatil 500 EUR viac za ubytko cez AirBnB – vlastný byt, aby som mohol pracovať v kľude na projektoch.

Môj priemer – 24 EUR denne neodskakuje ďaleko od priemerných čísel, ktoré nájdeš na iných blogoch ohľadom cestovania po svete a nákladov s tým spojených. Je to priemer celkom pohodlného cestovania, no nie luxusného. Nie je to priemer najlacnejšieho cestovania, takto už dlho necestujem. Na to si pozri moje články a výdavky na začiatku ciest v 2012.

Toto by ti malo pomôcť spraviť si rozpočet na svoju cestu. Zohľadni hlavne koľko bude stáť preprava na dlhé vzdialenosti – hlavne letenky, a koľkokrát ich budeš kupovať. Ďalej štýl, akým plánuješ cestovať – či stopom a budeš spať v stane, alebo autobusy a hostely, alebo luxusnejšie – hotely alebo iné, drahšie ubytovanie či spôsob prepravy. Takisto aké aktivity asi budeš robiť – ja som si skúsil hocičo – práca so zvieratami v záchranných centrách, paragliding, šplhanie sa na sopky, veľa trekov a iných výletov a expedícií do vzdialenejších častí krajín. Takže môj priemer by mal dobre pokryť typického cestovateľa. Ale ak si niekto, kto sa chce vyšplhať na všetky sopky, chce tráviť oveľa viac času na extrémnych (a preto aj drahších) aktivitách, či miestach – tak si to patrične navýš.

Koľko míňaš dnes / doma?

Možno sa ti tieto čísla zdajú vysoké. Môžeš ich znížiť a každý mesiac cestovať tak, ako ja v najlacnejších mesiacoch. Ale predtým ako sa pustíš do extrémneho sporenia na cestách a začneš jesť len Vifon, tak si sprav prehľad výdavkov dnes – koľko minieš na život na Slovensku? Alebo kdekoľvek bývaš ak necestuješ? Ak ma moja pamäť a štatistický úrad SR neklamú, tak to nebude príliš odlišné od 24 EUR na deň. Samozrejme, ak žiješ s rodičmi, alebo ti niekto platí ubytko či stravu, tak to bude nižšie – tu hľadíme na bežné náklady ak žiješ samostatne.

Tak už vieme asi koľko ťa to bude stáť, a že to v priemere nie je príliš odlišné od života doma. A teraz na ďalšiu dôležitú časť:

Ako financovať cestovanie?

Ak nemáš super bohatých rodičov alebo si nezdedil majland, či vyhral lotériu, tak patríš do jednej z týchto kategórií ľudí:

  • nezamestnaný, študent, krátko po štúdiu alebo medzi štúdiami, našetreného toho nemáš veľa (žeby nič?)
  • zamestnaný – job tak akurát pokryje náklady – nie preto, že žiješ hýrivo, ale preto, že job ti veľa neplatí. Bez jobu nemáš žiadny príjem
  • zamestnaný – zarobíš pekne, aj si ušetríš, no job ťa nepustí cestovať. A bez jobu nemáš žiadny príjem
  • samostatný – pracuješ sám pre seba, máš viac slobody, niečo našetrené
  • samostatný – pracuješ sám pre seba, máš našetrené veľa a si za vodou

Ak si v poslednej kategórii, tak si zbaľ batoh a zajtra choď presne tam, kam chceš, čo tu ešte do riti robíš. 🙂 Ak na teba nesedí žiadna kategória, tak sorry, trochu som zovšeobecnil – heuristická analýza a tak… nájdi si najbližšiu kategóriu a nemudruj.

Ak v nej ale nie si, tak nech je definícia kategórie akákoľvek, koncový výsledok je zhruba ten istý – ešte nemáš našetrené dosť na to, aby si cestoval a žil na cestách. Alebo máš našetrené, no nechceš to minúť a vrátiť sa plný zážitkov, no bez peňazí – teda riskovať príliš.

Čo teraz? Začni týmito krokmi:

DSC01476 (Small)

Aj hinduistickí bôžikovia odporúčajú tieto kroky.

  1. Či sa ti to páči alebo nie, začni šetriť. Tvoja vysnívaná cesta ti nepadne na hlavu, nečakaj, že sa ti z ničoho nič zmení príjem, či drasticky znížia náklady. Začni šetriť na miestach, kde to vieš okresať – pi menej, nefajč, nekupuj tie drahé handry, šperky či technológiu. Vyber si – cesta alebo tie materiálne luxusy. Nie oboje. Plus šetrenie a nadobudnutie návyku šetriť je jeden z najdôležitejších finančných návykov, ktoré ti zlepšia budúcnosť a celý život. Automatizuj šetrenie – zober preč element rozhodovania a manuálny faktor – aby sa to dialo automaticky, bez tvojho zasiahnutia. Využi funkcie online bankingu, kde môžeš pravidelne k istému dátumu odložiť stanovenú sumu či percento. Takto na to rýchlo zabudneš a bude sa šetriť samo.
  2. Nájdi čo ťa baví, čo vieš naozaj dobre – a čo zároveň ľuďom pomôže (do takej miery, aby ti za to platili). A začni to robiť kedykoľvek si nájdeš čas. Rob to zadarmo, aby si sa to naučil lepšie a aby si rozhodil siete a nazbieral klientelu. Potom to rob za nízku cenu, aby si bol pre klientov zaujímavejší. S nárastom dopytu narastie aj tvoja cena, takže sa neboj začať nižšie. Vzdelávaj sa v tejto oblasti – čím lepší si, tým rýchlejšie to spravíš – čo znamená lepší zárobok za menej času.
  3. Rozpredaj drahé veci, ktoré nepotrebuješ. Máš telefón za 800 EUR? To je letenka do Južnej Ameriky. Predaj ho a kúp si lacnejší. Nepáči sa to? Tak ti je asi mobil dôležitejší, ako tvoja vysnívaná cesta – bez kompromisov v jednej oblasti, si nesplníš sny v inej.
  4. Nájdi si prácu popri hlavnej práci. Brigády, výpomoc, čokoľvek ti pomôže ušetriť viac.
  5. Teraz to začína byť zaujímavé – pozri si svoje finančné možnosti – dalo by sa do niečoho investovať? Hovoríš, že nemáš hotovosť? Nevadí – dá sa investovať pôžička s nízkym úrokom. Ako? Kúp byt, v ktorom nebudeš bývať, ale prenajmeš ho lukratívne – aby ti pokryl pôžičku a navyše ešte zarobil. Nevieš ako na to? Čítaj ďalej…

Týchto krokov, ako sa finančne oslobodiť, je veľa. Priveľa na takýto článok. Preto už pol roka pracujem na knihe – Ako dosiahnuť finančnú slobodu. V tejto knihe ti pomôžem zistiť tvoju momentálnu finančnú pozíciu, dám ti nástroje a postupy ako efektívne šetriť a narábať s financiami, ako si merať štatistiky a progres, a hlavne – z hľadiska tohto článku – ako si začať budovať finančnú slobodu. Nedám ti návod ako rýchlo zbohatnúť – to sa reálne (či legálne) ani nedá. Ale dám ti skratku k nadobudnutiu veľkého množstva užitočných informácií z oblasti financií, plánovania a budovania kapitálu. Je určená hlavne pre mladých, nezávislých a ľudí bez záväzkov, ktorí nezdieľajú svoje financie s ďalšími členmi rodiny.

Nájdeš v nej kompletný a praktický manuál a kroky k lepšej finančnej budúcnosti, nielen príbehy či odporúčania zamerané len na isté časti finančného manažmentu či investovania. Od nástrojov a zistenia tvojej dnešnej situácie, cez stanovenie cieľov a nástrojov na ich meranie a dosahovanie, až po hodnotnú zbierku skúseností, ponaučení a vedomostí z praxe a desiatok prečítaných kníh o financiách – šetrení, investovaní, pasívnom a aktívnom zarábaní, sebazdokonaľovaní, efektivite alebo dosahovaní cieľov. A to všetko v zrozumiteľnej forme, ktorú nebudeš musieť lúštiť so slovníkom.

Verím, že ti môj blog a aj tento článok už pomohol spraviť si lepší prehľad o živote na cestách a takto plánovať efektívnejšie. Moja najnovšia kniha, ktorú zverejním čoskoro, sleduje ten istý koncept – dať ti veľa užitočných informácií a nástrojov v kompaktnej forme, ktoré ťa posunú ďalej. Bez zbytočných omáčok.

A to najlepšie na mojej knihe je – že nie je určená len pre zabezpečenie financií na cestovanie. Ale na zabezpečenie finančnej slobody, na celý tvoj život.

Ak je to niečo, čo ti v živote môže pomôcť – sleduj môj blog a Facebook v nasledujúcich týždňoch a dozvieš sa, keď knihu zverejním. Hoď svoj email do formulára nižšie, ak máš záujem o knihu a chceš dostať zľavu pre skorých záujemcov:

[wp_email_capture_form]

 

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 myšlienky “Koľko stojí cestovanie? Štatistiky mojich ciest