Ako si plánovať cestu – kamkoľvek 2


Častokrát odpovedám na otázky ohľadom plánovania ciest – či už kontakty cez Facebook, alebo emaily, mnohých z vás zaujíma, ako pristupujem k plánovaniu cesty. Čo si pozriem? Do akej miery plánujem a do akej miery tomu dám voľný priebeh? Čo sa oplatí pripraviť či pozrieť si dopredu a čo nie? V tomto článku nájdeš postup, ktorý ťa pripraví na akúkoľvek cestu – bez ohľadu na destináciu – a zadarmo.Ak pôjdeš podľa tohto postupu, budeš sa cítiť pripravenejšie a sebavedomejšie ohľadom cesty a destinácie, čo ti uľahčí život a odbremení myseľ, aby si sa mohol sústrediť na ozajstné e-kniha o cestovani lukas cech po svete po svojom alternativne cestovaniezážitky… Toto je rýchly prehľad najlepších zdrojov, ktoré používam. Ak potrebuješ rozsiahlejšie info ohľadom predprípravy, bezpečnosti, ubytovania atď, tak to všetko nájdeš v mojej eknihe Po Svete Po Svojom.

Nemusíš vedieť o danej destinácii všetko, ale tiež nie je dobré tam ísť úplne naslepo. V lepšom prípade ťa to privedie do hlúpych situácií, alebo ťa to bude stáť viac peňazí, v horšom prípade to môže viesť ku krádeži, zraneniu a pod. Preto odporúčam si nájsť info ohľadom týchto kategórií:

Základné info, zvyky, tradície a čomu sa vyhnúť

Nech ideš kdekoľvek, potrebuješ vedieť ako to v danej krajine chodí a hlavne čomu sa vyvarovať. Nie je až také zlé nevedieť povedať ďakujem v ich jazyku, ale ak nevieš, že u nich existuje nejaký špecifický chyták na turistov alebo forma okrádania, tak na to môžeš horšie doplatiť.

  • pozri si všetko info o danej oblasti na www.wikitravel.org. Často som čítal, že si mám pozrieť LonelyPlanet Thorn Tree fórum, či Tripadvisor, no najviac a najlepšie všeobecné info som našiel na WikiTravel. Je to stále zhruba v tom istom formáte / slede, takže časom už vieš kam pozerať, čo preskočiť. Je rozdelené do užitočných sekcií – niektoré viac užitočné ako iné – história je pre mňa menej podstatná, ako Do’s and Don’ts – čo robiť a čomu sa vyvarovať. Ďalej tam sú sekcie o preprave – ako sa dostať dnu a von, letiská, vlaky, autobusy. Výstrahy a turistické pasce.
  • nemusíš sa preklikávať z úvodnej stránky wikitravel, len hoď do googlu „wikitravel thailand“, „wikitravel Iquitos“ a nájde ti to priamo tú stránku ak existuje, alebo jej najbližšiu ak neexistuje presne tá.
  • LonelyPlanet alebo Tripadvisor sa zídu pri konkrétnych otázkach – tie hodím do Googlu, napríklad „how to get from X to Y“ a prvé výsledky sú častokrát tieto stránky.
  • Staré dobré pravidlo – „Opýtaj sa googla“ platí aj tu – pretože takmer zaručene sa niekto tvoju otázku už niekde pýtal. Po Slovensky možno nie, ale po anglicky určite. Tak ak si to nenašiel na wikitravel.org, hoď to do googlu, ako by si sa pýtal nejakej osoby, a on ti to nájde. Napríklad: „can I camp in a tent in Myanmar„. Ale pozor – odpovede nájdeš z rôznych zdrojov – ich kvalitu a spoľahlivosť si over viacerými zdrojmi a zdravým rozumom.

Počasie

  • dobrý súhrn monzúnov, teplotných grafov a období, priemerov, minimálnych a maximálnych teplôt som našiel na stránke www.climatetemps.com
  • čo nenájdeš tam, hoď do googlu – „best time to travel to XYZ“ alebo „weather in XYZ in july“

Doprava

  • vyššie spomenutá www.wikitravel.org a sekcia o tom, ako sa do danej oblasti dostať, ako sa v nej pohybovať a ako z nej odísť sú mojou prvou zastávkou
  • ak chcem ísť viac po svojom – stopom, mrknem sa na www.hitchwiki.org – všetko o stopovaní v rôznych častiach sveta
  • ak stále nenájdem čo hľadám na týchto stránkach, hodím to jednoducho do googlu, napr. „best way to travel from X to Y“ alebo „Train or bus from X to Y“

Čo si pozrieť

  • google map planing (Small)keďže sme už niekoľkokrát nazreli na www.wikitravel.org, tak si tu nájdeš aj atrakcie a aktivity
  • ďalej odporúčam Google Maps a možnosť zapnutia fotiek od užívateľov. Nazoomuješ na danú oblasť a ukážu sa ti fotky miest a vecí, ktoré ľudí zaujali. Takto môžeš nájsť aj veci, ktoré nie sú v knihách a návodoch.
  • ďalšou užitočnou vecičkou od Googlu je aplikácia na vytváranie vlastných máp MyMaps, kde si môžeš uložiť trasu, s atrakciami, rozlíšiť to podľa rôznych ikoniek pre iné atrakcie, natiahnuť tam poznámky ku každej atrakcii (text, obrázok, či odkaz na stránku s infom). Toto mi slúži na ukladanie miest, ktoré si chcem / môžem pozrieť a nechcem na nich zabudnúť.

Kde spať

  • stará dobrá wikitravel.org má dobré info o ubytovaní pre väčšinu aspoň trochu populárnych miest, a to ešte zoradené podľa ceny – od najlacnejších, po luxus
  • www.couchsurfing.org – ubytko zdarma pre cestovateľov, od cestovateľov. Vyhovuje ale len pri istom štýle cestovania, no je dobré aj na nájdenie akcií v danom mieste, na spojenie sa s ľuďmi a miestnymi, nemusíš tam hľadať len ubytovanie. Plný návod ako hľadať ubytovanie cez Couchsurfing, kedy a pre koho to je nájdeš v mojej eknihe.
  • www.hostelworld.com používam najčastejšie na hľadanie hostelov / ubytovní, má aj vyhľadávanie podľa mapy a dobré filtre, takže sa v tom ľahko orientuje. Taktiež neplatíš za ubytovanie im, ale až na mieste, za rezerváciu cez hostelworld.com platíš len 10% dopredu. To sa zíde, ak si chceš zaistiť miesto na spanie, no nevieš to na 100%, takže ak by si tam náhodou nedošiel / zmenil plán, tak 10% nie je veľa. Odporúčam rezervovať 1 noc a potom už na mieste doplatiť viac, podľa toho, či ti to vyhovuje.
  • www.airbnb.com využívam čoraz častejšie – pred niekoľkými rokmi to bolo skôr o B&B type, luxusnejšom ubytku, no dnes tam nájdeš všetko – ubytovne, hostely, kempovanie. A častokrát lacnejšie ako hostelworld.com. Aj keď to nie je lacnejšie – častokrát to je súkromná osoba, ktorá má k dispozícii izbu /  byt / chatu a pod., takže bývaš priamo s miestnymi a je to zasa iná skúsenosť, dozvieš sa veci z iného uhla.

Zdravie / očkovania

  • najčastejšie používam info na www.fitfortravel.nhs.uk, hlavne ich mapu malarických oblastí – ale beriem to s rezervou – vysoko riziková oblasť malárie neznamená, že sa jej máš vyhnúť, ale že máš byť opatrnejší – repelent, dlhý rukáv, moskytiéra, a ak ti to nevadí, tak antimalariká.
  • Ak zájdeš na miestnu cestovnú kliniku, tak ti tiež budú vedieť poradiť – no pozor, väčšinou mi odporučili viac, ako reálne potrebujem (z ich hľadiska to dáva zmysel – nemôžu ti niečo nedať, lebo je nízka pravdepodobnosť). Je to na tebe, či zoberieš všetko – očkovania, tabletky, krémy a čojaviem čo ešte. Alebo si dáš len tie najkritickejšie.

Víza

  • tu idem postupne takto – začnem na wikipedia.org – tam je častokrát najlepšie a neutrálne info
  • ak na wikipedia.org nenájdem, čo potrebujem, hodím to do googlu. Tam zväčša skončím na visa stránkach danej krajiny
  • až potom sa pozriem na visa stránky / ambasádu SR v danej krajine – pretože čuduj sa svete, sú často zaostalé a nemám s nimi dobré skúsenosti

Koľko peňazí potrebuješ

  • jednoduché vyhľadávanie na googli ti dá veľa priemerných nákladov na danú krajinu – stačí zadať „average cost of living XYZ“
  • najlepšie a najdetailnejšie info som ale našiel na stránke www.numbeo.com – cenové indexy, porovnanie krajín na mape (farebne odlíšené podľa ich „drahosti“), ceny za základné potraviny, ubytovanie, prepravu a veľa ďalšieho.

Nikdy necestujem s LonelyPlanet knihou v ruke alebo iným papierovým návodom, pretože dnes si všetko nájdeš na internete – fórach a komunitných stránkach, zadarmo. Ak viem, že nebudem dlhšie mať prístup na internet, tak si niečo vytlačím, alebo napíšem hlavné body, prípadne stiahnem ako PDF do laptopu či telefónu.

Pekný zoznam, čo povieš. Ak si prejdeš všetky kategórie a zapíšeš si dôležité fakty, určite pôjdeš na najbližšiu cestu s vyšším sebavedomím a ešte širším úsmevom od ucha k uchu :).

Poznáš iné dobré zdroje a postupy? Máš iné skúsenosti? Hoď to do komentára, nech to pomôže aj ostatným.

 

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 myšlienky “Ako si plánovať cestu – kamkoľvek