Ser na škatuľky – ži po svojom


Keď som uvažoval nad názvom tejto webstránky – po svete po svojom – tak som si ani neuvedomil, nakoľko trefný tento názov bude v mojom ďalšom živote. Vtedy, tri roky späť bol tento názov zameraný len na cestovanie. Idem si svetom po svojom. No postupom času sa táto filozofia integrovala do každej časti môjho života. Po svojom. Tak, ako to vyhovuje mne. Tak, ako to cítim správne dnes. Nie podľa toho, čo som prisľúbil niekedy v minulosti, nie podľa toho, čo odo mňa očakáva okolie, nie podľa toho, čo mi diktuje nejaká nálepka – škatuľka.
Ty si jedinečný človek, ktorý má jedinečné schopnosti, názory na život, prístup k životu a robí rozhodnutia podľa svojho, individuálneho = unikátneho zváženia. Nikto svet nevníma tvojimi zmyslami a žiaden iný mozog nespracuje vonkajšie podnety sveta tak, ako tvoj.

Má to samozrejme svoje nepísané pravidlá – po svojom neznamená sebecky, arogantne a agresívne. To, že mi niečo vyhovuje, neznamená, že to je správne. Každý má svoj morálny radar, ktorým sa riadi. Nebudem ti tu diktovať čo je správne robiť po svojom alebo nie – to už vieš TY. Ale kým to neubližuje nikomu inému – človek či iný tvor – kým ich to neobmedzuje pri plnení ich prirodzených životných činností, tak si na dobrej ceste.

macka s krabicou na hlave

surovo nacierno stiahnute z egotvonline.com

Si kariérista? Si vegetarián? Si vegán? Si digitálny nomád? Si kresťan, muslim, ateista? Nie si. Si človek, ktorý žije istým spôsobom, ktorý momentálne považuje za správny. To neznamená, že ťa to definuje, že ty si tá definícia daného slova. Ty len momentálne žiješ týmto spôsobom. Ale máš právo na zmenu – po zistení nových faktov, pri zmene životných podmienok, prostredia, okolností. Ty žiješ tvoj život, nie život kresťana, kariéristu, vegána, kulturistu či knihomoľa. Ak ti dnes vyhovuje život jedného z týchto štýlov, užívaj si. Zajtra to môže byť iné a ty máš plné právo to zmeniť. Necíť sa viazaný pokračovať v tomto životnom štýle, ak sa ti okolnosti alebo tvoj názor zmenia. Ži po svojom (kým to neobmedzuje život iných tvorov).
Tento článok som mal v hlave už dlhšiu dobu. Zrodil sa už dva roky späť, keď som žil nejaký 13 mesiac v Južnej Amerike. Všetkým známym a rodine som povedal, že idem dlhodobo cestovať, že prejdem celú Ameriku, že neviem kedy sa vrátim. Po 13 mesiacoch som začal uvažovať o zmene – že neustále presúvanie z miesta na miesto, neustále hľadanie ubytovania, internetu a známostí už nie je moja priorita. Bol to prirodzený vývoj – do sveta som sa pustil s hlavou plnou otázok a očakávaní. Časom som prišiel k novým nápadom, projektom a veciam, ktoré som chcel zrealizovať. No ich realizácia bola komplikovanejšia pri nomádskom štýle života. Ale cítil som akúsi povinnosť cestovať ďalej, blogovať o cestovaní a písať o tom, čo si kde pozrieť v jednotlivých krajinách, koľko to stojí a čomu sa vyvarovať – pretože som takto nastavil celé svoje okolie a svojich fanúšikov.

Všetko to zmenili dobré rady od najlepších kámošov. Na rovinu mi povedali – čo riešiš, ak chceš robiť to či ono, tak to rob. A to som aj spravil a robím doteraz. Začal som ako cestovateľ, prešiel som na pojem digitálny nomád (sám som si ho niekedy vycapil kade tade), no dnes to už tak neberiem. Ako sa hovorí, cestovanie ti otvorí myseľ. A u mňa to otvorenie mysle znamenalo aj to, že nemusím toľko cestovať, aby som žil po svojom :). Na cestách som našiel svoje priority, no cesty nimi už nie sú. Alebo len cesty nimi už nie sú. Hlavnou prioritou je slobodný život, čo znamená žiť po svojom kdekoľvek – či na Slovensku, v Thajsku alebo Ekvádore. Ide o „ako“ nie „kde“. Preto sa začínam skepticky dívať na pojem „digitálny nomád“. Jeho myšlienka je dobrá – ukotvená v slobodnom živote, no jeho definícia sa čoraz viac začína podobať na človeka, ktorý neustále cestuje a pracuje z rôznych krajín sveta. Paradoxom je, že každý ostrieľaný digitálny nomád ti povie, že ak chcú poriadne zamakať a zarobiť si na tento životný štýl, musia sa prestať pohybovať z miesta na miesto. Zmeňme chápanie pojmu digitálny nomád – nie žiť a pracovať na cestách. Ale mať možnosť žiť a pracovať kdekoľvek. Na cestách alebo na jednom mieste aj rok.

Toto malé odbočenie malo za účel uviesť príklad toho, že ty nie si žiadna definícia. Áno, žijem ako vegán, ale to neznamená, že sa stotožňujem s tým, čo každý vegán povie. Žijem ako ateista, no to neznamená, že sa nezaujímam o iné náboženstvá a že si z nich nezoberiem tie dobré veci, ktoré dávajú zmysel. Žijem ako digitálny nomád, no to neznamená, že musím neustále cestovať. Som narodený na Slovensku, to neznamená, že zdieľam všetko, za čo Slovensko stojí.
Ty si jedinečný, máš jedinečný pohľad na svet, nenechaj túto jedinečnosť zošedivieť v škatuľke nejakej definície alebo očakávaní tvojho okolia.

Čo ty na to? Komentáre sú otvorené – rád budem počuť tvoj názor.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *