Údržba je dôležitá


Indonézia, 3.8.2015, mestečko Ciwidey, vrátili sme sa z výstupu na kráter Kawah Putih a jeho väčšieho brata Patuha (2434mnm). Ale dnes nebudem písať o tom, hoci to bol netradičný zážitok, s dávkou adrenalínu, blúdením džungľou a nakoniec aj nečakaným skvelým výhľadom. Dnes ma ale inšpirovalo pokazené umývadlo v hoteli, kde momentálne sme…

Našiel som tento hotel cez Agoda.com, mali tam 50% zľavu a bol blízko spomenutého krátera. Cena porovnateľná s miestnymi ubytovňami, no tu sme mali oveľa lepšiu izbu s miestom na cvičenie a internetom.

Na miestne pomery, toto je luxusný hotel, s mramorovými dlaždicami, veľkým nádvorím, luxusnejším nábytkom atď. No v kúpeľni máme upchané umývadlo. Nie je to drobnosť, ktorú si nik nevšimne – upratovačka umýva, takže to tiež vidí. Stačilo by to nahlásiť, a opraví sa to. Veď predsa v luxusnom hotele to takto nemôže byť – aspoň u nás by to nasledovalo sťažnosťami. Nepotrpím si na luxusy, toto nie je o tom. Toto poukazuje na dôležitú vec v našich životoch, na to, ako malý detail môže pokaziť niečo veľké, do ktorého šlo veľa práce. Dá sa to vidieť aj na iných miestach, či už v tomto hoteli, alebo v iných hosteloch a ubytovniach, kde som bol. Dobrý nápad a projekt padne na kolená na detailoch, ktoré tu ľudia zanedbávajú. To sa odzrkadľuje v životnom štýle ľudí, v tom, ako krajina vyzerá z nášho pohľadu.

Mňa to veľmi netrápi, to umývadlo sa dá stále použiť. Skôr ma serie, že niečo nefunguje a chcel som ho opraviť, no nedalo sa to úplne rozobrať :D. Spomínam to ale preto, že to je pekná metafora situácie v Indonézii a iných krajinách, ktoré som navštívil a taktiež to je dobrá metafora života.

Údržba je dôležitá

Tak, ako toto pokazené umývadlo podkopáva kredibilitu tohto hotela, ako podkopáva môj názor o zručnosti alebo spoľahlivosti jeho zamestnancov, takisto zanedbané detaily podkopávajú kredibilitu celej krajiny, alebo zanedbané detaily vo vzťahu podkopávajú kvalitu a integritu celého vzťahu.

A pritom stačí tak málo – pravidelná údržba.

Upchatému umývadlu sa dá predísť pravidelnou údržbou, dobrým čistením a dbaním na detaily. Zlej situácii v krajine sa dá predísť pravidelnou údržbou detailov, ktoré ju držia pokope, ktoré robia život lepším. Tu v Indonézii je toho veľa zanedbaného (podotýkam, videl som zatial Jakartu, Bandung a okolie). Pekné budovy sa rozpadajú, chodníky a námestia, kde by si človek mohol vychutnať mesto a oddýchnuť si sú v zlom stave, špinavé a nechce sa ti tam tráviť veľa času. Vyzerá to tak, že ľudia investujú do nových áut, s ktorými potom jazdia po rozbitých a preplnených cestách (jazdia = 5km/h v zápche, aj na vidieku).

A to isté platí o vzťahoch – či už medzi priateľmi, milencami, manželmi, rodinou – pravidelná údržba je dôležitá. Ak sa zanedbajú maličkosti, začne to celé trochu škrípať. Potom tozačne hrdzavieť a keď to zhrdzavie dostatočne, padne to na kolená pri najmenšom zatrasení. Bude z toho vrak, ktorý sa už ťažko zachraňuje. Ale ak si dáme záležať na údržbe – na maličkostiach, ktoré takýto vzťah udržujú zdravý, tak prežije aj občasné vlnobitie, nerozpadne sa hneď pri nejakých problémoch a vydrží oveľa viac.

Aplikovať sa to dá aj do biznisu – dobre ukončený projekt dbá na detaily, dobre fungujúca firma nemá len skvelý manažment, ale aj spokojných zamestnancov, aj tých v najnižších pozíciách. Vrátim sa k spomínanému hotelu – nech nakúpia drahé materiály a majú extravagantné prevedenie a drahý nábytok – ak ich upratovačka nie je spokojná a zanedbá svoju prácu, tak hostia nebudú spokojní. Zaschnuté hovno na zlatom záchode je stále len hovno.

Tak nezabúdajme na údržbu – na malé veci, ktoré udržia náš vzťah, projekt alebo biznis zdravé, nevynaložíme až toľko námahy, ako na jeho zachraňovanie, ak už je za hranicou opravy. Tak bež a prezri to umývadlo, ktoré už možno potrebuje trochu prečistiť ;).

Daj si záležať na drobnostiach, všetko veľké potom už bude ľahšie.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *