enfield motorka gokarna, india

Ako kúpiť motorku v Indii 6


Asi pred mesiacom som si kúpil motorku, ktorou prejdem Indiu z juhu na sever. Viacerí sa ma spýtali na proces, ako to šlo, čo som potreboval ku kúpe, tak ti to tu zhrniem. V skratke, je to oveľa jednoduchšie, ako si myslíš, určite jednoduchšie, ako na Slovensku. Od (celkom spontánneho) rozhodnutia, že si kúpim motorku, k uzavretiu obchodu som potreboval zhruba 3 týždne. enfield motorka gokarna, india

Môžeš sa do toho pustiť sám, alebo si nájdeš miestnych pomocníkov na vyjednávanie. Ja som šiel cez pomocníkov – teda týpkov,ktorí ti zoženú všetko – či chceš ubytovanie, drogy, motorku, oni poznajú ľudí na to. Nájdeš ich skoro všade, len sa stačí povypytovať po okolí a behom pár dní sa ti s nimi určite skríži cesta. Výhoda je tá, že vedia dobre anglicky, takže sa dozvieš o motorke oveľa viac (tlmočia tvoje otázky v bazáre). Bez nich je niekedy ťažké dostať dobré informácie od mechanikov alebo majiteľov bazárov, pretože ich angličtina je základná.

Nájdi si na hľadanie dostatok času

Kúpa motorky si vyžaduje viac času, ako kúpa iných vecí na cestovanie (batoh a podobne). Prvý týžden stráv len pýtaním sa ľudí, či nepoznajú niekoho, kto predáva, navštív bazáry a obchody a zisti si predbežné ceny. Takto budeš mať zhruba prehľad, v akej cenovej hladine sa pohybuje motorka, ktorú chceš, takisto sa dozvieš viac o typoch, parametroch, rozdieloch medzi modelmi, na čo si dať bacha pri kúpe a veľa iných vecí, ktoré ti pomôžu pri rozhodovaní. Ďalej potrebuješ aspoň týždeň na vybavenie papierov, preverenie motorky mechanikom, dokúpenie výbavy, skúšobné jazdy. Môžeš to spraviť rýchlejšie, ale takto riskuješ, že sa závady ukážu neskôr, keď už budeš sám na ceste. Takisto sa ti takto môže vydariť získať niekoľko skúšobných jázd, zdarma.

Potom si nájdi miestneho pomocníka

Nájdi si niekoho, komu veríš, kto pozná bazáry a ľudí v okolí, ktorí predávajú motorky. S ním si polietaš hore dole, budú pre teba tlmočiť, vybavia ti papierovačky a pomôžu zohnať aj dodatočné veci ako prilbu. Samozrejme, nerobia to zadarmo, zoberú niečo od 500 rupees (6 EUR) a viac za pomoc. Platíš ale len vtedy, keď cez nich uzavrieš obchod. Takže prečo sa nespojiť s viacerými, a potom zaplatiť len tomu, ktorý ti tú motorku zaobstará. Rozšíriš si takto možnosti a urýchliš kúpu. Ja som bol v kontakte s 3, plus sám som si zisťoval veci mimo nich. Oni majú motorky, takže ťa povozia po všetkých bazároch, vyjednajú ti skúšobné jazdy a dozvieš sa od nich viac o tom, ako veci fungujú pri kúpe. Veľmi mi pomohli s papiermi – nemal som chuť vybavovať si poistku, ísť na políciu na zaregistrovanie kúpy a podobnú byrokraciu, tak to za mňa všetko spravil týpek.

Papierovačky –  nestresuj nad nimi príliš

Pri kúpe motorky potrebuješ svoj pas, papiere od motorky, poistenie a potvrdenie o kúpe (zmene majiteľa). Moje opatrné ja mi hovorilo, aby som si to spravil sám, nech to je všetko správne. Ale na druhej strane, nemám chuť tráviť dni čakaním v rade niekde na úrade a zisťovaním, akú pečiatku, tlačivo a aký ďalší úrad potrebujem. Tak som si povedal, že budem skrátka veriť môjmu pomocníkovi. Za dva dni mi vybavil poistku avšetky ostatné papiere. To, či sú legálne alebo nie síce neviem na 100%, ale raz ma už polícia zastavila, pozreli si papiere, a všetko bolo v poriadku… Motorka nie je napísaná na moje meno, ale na nejakého týpka z Indie, ktorého nepoznám… Ale že vraj to tu tak chodí. Poistenie je všeobecné, na žiadne meno, len na motorku. A mám ho skôr preto, že je potrebné podľa zákona, nie pre prípad nehody. Keby som počítal s nehodou, tak nejazdím v tričku a kraťasoch :).

Vodičák na veľkú motorku nepotrebuješ

stačí ti všeobecný vodičák na auto. Ja mám anglický ale ten vyzerá tak isto ako nový európsky, takže aj ten bude v pohode. Polícia ma zastavila zatiaľ len raz, ale všetko bolo v poriadku. Uvidíme ako to bude na severe, no predpokladám, že tak isto. Motoriek je tu toľko, jazdí na nich každý, od 10 rokov do 90, bez prilby, svetiel a pravidiel…

Aké motorky sú na výber?

enfield india bullet motorbike Odporúčam kultový Royal Enfield, takzvaný Bullet. Je to originálne vojenská mašina, aj po toľkých rokoch si stále udržuje veteránsky štýl, jej zvuk ti dá zimomriavky. Prečítaj si knihu Shantaram a budeš vedieť prečo je taká kultová. Novú nájdeš od 1.20 lakh (120 000 rupees), čo je asi 1500 EUR. Ale oveľa lepšie je kúpiť si použitú motorku. Ceny začínajú od 60 000 rupees / 730 EUR. Záleží od veku, typu, výbavy, obsahu a podobne. Moja je 350cc, z roku 2010, Royal Enfield Electra Twin Spark, v celkom dobrom stave a zaplatil som za ňu 80 000 rupees / 970 EUR. Je ťažké naozaj vedieť, koľko mala predošlých majiteľov, ako sa s ňou narábalo, takže najlepšie je si ju niekoľkokrát otestovať, alebo si zavolať nejakého mechanika, nech ju preverí, predtým než zaplatíš. Enfield stojí oveľa viac, ale takisto si cenu drží oveľa lepšie – takže zaplatíš možno 2x viac, ako za inú motorku, ale takisto ho neskôr predáš za 2x viac a cena nespadne príliš. Niekedy dokonca cena stúpne, ak ho napríklad kúpiš v lacnejšej časti Indie a predáš v drahšej. Môj som kúpil na juhu – Tamil Nadu a momentálne tu v Goa mi hovoria, že by som ho mohol predať za 90 000 rupees… Iné motorky, ktoré máš na výber sú napríklad Bajaj Avenger, ktorý takisto vyzerá dobre, je lacnejší a trohu ekonomickejší (menší obsah). Ďalej môžeš ušetriť kúpou Bajaj Pulsar, čo už je cestná motorka, podľa mňa menej pohodlná na dlhé cesty, ale použitú nájdeš aj za 20 000 rupees / 250 EUR. Takisto nájdeš rôzne modely Hondy, Yamahy, niekedy aj za 15 000 rupees / 180 EUR. Záleží na tom, či ti ide hlavne o šetrenie, alebo si ochotný trochu priplatiť za lepší zážitok. Samozrejme, lacnejšiu motorku potom takisto predáš za lacnejšie, kdežto taký Enfield si cenu udrží viac, takže sa ti investované peniaze vrátia (do istej miery alebo aj celkom). Platí sa v hotovosti, takže daj banke vedieť, že budeš vyberať väčšie obnosy peňazí behom niekoľkých dní (bankomaty majú indické rupeeszväčša 10 000 rupees limit pre jeden výber). Ja som  zaplatil 30 000 ako zálohu a zvyšok po dodaní papierov a vyčistení a preverení motorky mechanikom.

A čo výbava?

Je to úplne na tebe. Na rozdiel od Európy, kde podľa zákona musíš mať kadejakú výbavu, tu to majú na háku. Možno vo väčších mestách musíš mať helmu, ale všetko ostatné – rukavice, chrániče, bunda, nohavice, topánky – je na tebe. Momentálne mám len helmu, ale keď sa dostanem do hôr na severe, tak si dokúpim nejaké nohavice (možno len rifle plus nejaký ten chránič), vetrovku mám, pod ňu hodím nejaký ten zateplený nátielník (netuším ako sa to volá správne…) a rukavice.

Nie je premávka v Indii nebezpečná?

premavka v indiiJe. Ak si amatér a nedávaš pozor. Ale ak máš prehľad o tom, čo sa okolo teba deje, tak si myslím, že je menej nebezpečná, ako niekedy u nás. Pretože tu jazdia všetci všade, krížom krážom cez pruhy, do protismeru (aj na diaľnici). V mestách a dedinách je na ceste plno ľudí, kráv a psov. Takže musíš mať zmysly nabrúsené a sledovať a hlavne predvídať, čo sa okolo teba deje alebo môže udiať. Ale práve preto, že tu každý pozerá všade, a jazdia pomalšie, je to niekedy lepšie, ako keď ľudia jazdia akoby na autopilotovi u nás, a nevenujú veľa pozornosti ceste. Prešiel som zatiaľ niečo vyše 1000km  a 1.5 mesiaca a nebol som zatiaľ v ťažkej situácii.

Rada nad zlato – stále predvídaj svoje možnosti a čo môže premávka okolo teba spraviť a stále si nájdi miesto na jazdu. Veľa autobusov tu obieha v protismere, aj keď ta vidia, pretože počítajú s tým, že spomalíš, alebo si nájdeš miesto na „zašitie sa“, aby ťa nezvalcovali. Tak neočumuj len prírodu okolo seba, ale aj to, čo sa deje v diaľke pred tebou.

Čo sa kvality ciest týka, tak sa to veľmi líši všade. Niekedy sú miestne cesty nižšej triedy lepšie, ako niektoré diaľnice. Niekedy ale majú toľko dier, že sa nestíhaš uhýbať… Priemerne chodím asi tak 60km/h, hlavne kvôli dieram. Ale niekedy trafíš takú skvelú cestu, bez premávky, že neveríš že si v Indii.

Používaj trúbu. Veľa áut to od teba vyžaduje nápisom vzadu na aute – „Please use horn“. Nie je to tu drzé, ako vytrubovanie v Európe. U nás to robíme keď nás niečo naštve, alebo sem tam na upozornenie. Ale tu to robia všetci na upozornenie, že prichádzajú, odbočujú, obiehajú. Takže ak sa približuješ inému autu – zatrúb. Budú vedieť že tam si a znížiš si šance na to, že ťa nechtiac vtlačia niekam do priekopy… Kúpa motorky v Indii môže byť veľmi jednoduchá alebo aj komplikovaná, záleží na tom, do akej miery si ochotný veriť osobám okolo teba, nesnažiť sa ušetriť každé EURo a sústrediť sa na to, čo je naozaj dôležité – užiť si jedinečný zážitok preletieť Indiu, tisíce kilometrov cez džungle, malé dedinky, kde sa po ceste vyhýbaš kravám (a niekedy aj  slonom), bez strachovania sa o nejaké drobné. 100 EUR navyše ťa nezabije a môže ti to ušetriť veľa času a energie.

Ak je jazda na motorke cez neznámu krajinu tvojím snom, tak India je jedna z veľmi dobrých krajín na to. Je to tu lacné (benzín stojí zhruba 1 EUR), motorky sú lacné, papierovačky nie sú komplikované a nepotrebuješ na to veľa povolení. Ubytovanie s parkovaním nie je problémom, a pokiaľ viem, tak aj bezpečnosť je dobrá (čo sa týka rizika krádeže motorky). Mechanikov je tu plno na každom kroku a takisto sú lacní.

Tak čo povieš, zajazdíš si? Prajem veľa šťastných kilometrov 🙂

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

6 myšlienky “Ako kúpiť motorku v Indii

  • Kilián Kešner

    Zdar Lukáš, dík za supr užitečnej článek. Tu větu s řidičákem jsem potřeboval vidět, jnde jsem na to nenarazil – řečeno takhle napřímo. Totiž za pár dní se chystám do Indie a na motorce dát Goa – do Nepálu přes Radžastán – Z Nepálu do Goa nějak středem/východem Indie, hlavně to vzít přes Hampi. (kudy ještě moc nevim, nějaký tipy by se hodily). Wish me good luck.

    • Lukas Cech

      Nazdar Igor, netusim ako to je s vyvozom motorky konkretne, ale cokolvek take vacsie si bude vyzadovat horu papierov, nielen cez Indicke hranice, ale aj hranice dalsich krajin. Nie nezvladnutelne, ale mne to nestalo za to, tak som ju tam aj predal 🙂

    • Lukas Cech

      Zdravim Marus & Ado!

      super clanok a pekny blog, fotky mate zmaknute, aj sablonu :). Vela stastnych kilometrov prajem, len stale trubte! 😀 Ak by ste sli na sever, tak odporucam Uttarakhand. Prijemne podnebie, no uz ste vysoko v horach. A sive opice na ihlicnatych stromoch sa len tak nevidia…

      Lukas