Zlepši si deň úprimnosťou 9


Úprimnosť sa niekedy zdá ťažká. Ale práve preto, keď sa jej budeš držať, aj pri tých ťažších vyznaniach a rozhovoroch, odmena za ňu bude oveľa väčšia, ako ten strach, to riziko alebo nepohodlie, ktoré si myslíš, že ti prinesie.

Za posledných niekoľko týždňov som mal veľa veľmi úprimných rozhovorov. V niektorých prípadoch som sa pozastavil a trochu obával, aké budú následky. Ale stále som sa rozhodol držať úprimnosti. A stále bol výsledok ešte lepší, ako som čakal.

A najlepšie na tom bolo, že som sa po úprimnom vyznaní cítil neskutočne skvele. Odľahčený, slobodný, osoba, ktorej som to povedal bola tiež rada, že som úprimnosťou ukázal, ako si ju vážim.

Za každým, keď som nad niečím uvažoval z hľadiska komfortu „keď to nepoviem, tak sa vyhnem potencionálnej nepríjemnej debate a situácii“, tak zazvonil alarm v mojej hlave:

„Dobre vieš, že úprimnosť sa vypláca! Je to jedna z tvojich hodnôt! Komfort nám ubíja život k nudnému potĺkaniu sa z jednej situácie, ktorú poznáme, do druhej. Nespadni do tejto diery, udrž si svoju integritu.“

Písal som o tom aj v mojom najčítanejšom článku (pretože má v názve „sex“… haha), takto sa zrodil aj čerstvý článok o mojich zárobkoch na eToro, takto som sa utvrdil v priateľstve s osobami, ktoré mi sú blízke, a takisto niekoho možno ušetril zmiešaných pocitov neskôr.

Na Slovensku je možno ešte ťažšie byť úprimný, ako inde. U nás máme chronickú chorobu báť sa zdieľať hocičo blízke k telu s ostatnými. Či už je to o našich pocitoch, túžbach, nesúhlase alebo zárobkoch. Keď sa nič nepovie, tak nikto nič nevie, a nemôžu nás ohroziť…. Toto rozmýšľanie máme v kostiach asi z doby Verejnej Bezpečnosti, a bonzovania suseda na suseda za komunistov.

Nežijeme už ale v komunizme.

Ďalším dôvodom je to, že malé lži a krádeže a prehrešky sa spravia ľahko, človek si na nich zvykne. Ale potom sa väčšie lži a prehrešky a krádeže zdajú ok. A potom tie najväčšie.

Počul som tu nedávno „príslovie“ – „Kto si neukradne, okráda vlastnú rodinu“. Je založené na tom, že tu každý kradne do istej miery. Či už je to materiál z roboty, či kancelárske potreby, či väčšie podvody, tunelovanie atď. Sme tým tak trochu prehnitý národ. Nie je to tak len u nás samozrejme, nechcem tu riešiť to.

Čo chcem riešiť je úprimnosť a integrita. Keďže skoro každý tu niečo väčšie alebo menšie skrýva, tak už si zvykol na tie menšie lži. Každý má svoj rozum, integritu a morálny kompas. Každý vie, kedy príde ten moment, kde menšia lož je pohodlnejšia, ako úprimnosť, povedať pravdu. Vtedy je dôležité prekonať svoju hrdosť, strach a obavy a skočiť do neznáma – do neznámej krajiny, ktorá sa volá dôvera, ozajstní priatelia, čistá myseľ a pokojné srdce.

„Ale niekedy je lepšie zaklamať, lebo úprimnosť niekoho môže raniť“.

Naozaj? Alebo je to len tvoja výhovorka, aby si sa vyhol nepríjemnej situácii? Pretože keď sa nad tým zamyslíš, tak áno, úprimnosť môže trochu raniť, ale myslím, že menej, ako keď tá lož vyjde na povrch. Alebo sa nakopí, na ňu sa nalepia ďalšie menšie lži (to má takú tendenciu… ako snehová guľa) a potom to tú osobu, ktorú sa snažíš chrániť, buchne ako parný valec.

Ja to beriem takto – ak niekomu niečo úprimne poviem a oni mnou pohrdnú, alebo mi to zoberú za zlé, tak to nie je človek, ktorý patrí do môjho života. Je zrejmé, že oni so mnou úprimní nikdy nebudú. Chcem sa obkolesovať ľuďmi, ktorí vedia, že byť úprimný je ťažké a o to viac si to cenia. Takže úprimnosť je aj taký filter na týchto ľudí.

V každom prípade, keď som bol úprimný, tak to dopadlo ešte lepšie, ako som čakal. Neverila by si, ako si ľudia úprimnosť cenia. A ja som sa cítil lepšie, pretože úprimnosť je vlastne taká ukážka pre tú osobu na druhej strane, že si ich vážiš natoľko, že prekonáš svoje obavy a hrdosť.

No, taký necestovateľský článok, ale týka sa života každého z nás. A verím, že čím úprimnejší k sebe budeme, tým lepšie sa bude v našich kruhoch žiť. Či sa jedná o vzťahy, rodiny, sociálne kruhy, alebo celý štát. Začína to nami, mnou a tebou.

A ako skrytý  bonus, nebudeš musieť váhu tých lží vláčiť na svojich pleciach… zlepší ti to deň, menej starostí, čistejšia myseľ a viacej úsmevu na tvári ;).

If you tell the truth, you don’t have to remember anything.

Mark Twain

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

9 myšlienky “Zlepši si deň úprimnosťou