rebricek jazykov sveta

Ďalší krok k samostatnosti – uč sa cudzie jazyky 7


Bez ovládania cudzích jazykov by som nebol tu, kde som. Bez ovládania angličtiny by som zo Slovenska asi ani nikdy nevyliezol na dlhšie ako týždňovú dovolenku. To isté platí pre teba – namakaj si angličtinu a otvorí sa ti svet. A nie je to ťažké – práve sa učím svoj šiesty jazyk, tak nehovorím naprázdno…..

„Koľko rečí ovládaš, toľko krát si človekom“

To nie sú len kecy. Angličtina mi otvorila svet. Nemčina mi pomohla k skvelému jobu, ktorý mi pomohol splniť si svoj sen a žiť slobodne. Ďalšie jazyky mi otvorili dvere k ľuďom, zážitkom a situáciám, ktoré by som ináč nikdy nezažil. Dnes je veľmi jednoduché cestovať, tak prečo sa obmedzovať neschopnosťou hovoriť rečou ľudí, ktorých chceš spoznať?

Nebudem ťa presvedčovať o výhodách cudzích jazykov veľmi – je to príliš očividné. A je o tom napísané už dosť – odporúčam si na motiváciu pozrieť Bennyho stránku www.fluentin3months.com. On už 10 rokov cestuje po svete a inšpiruje ľudí ako ty a ja, a dokazuje, že naučiť sa cudzí jazyk sa dá – bez výnimky. Žiadne výhovorky ako „ja nemám talent a jazyky“. Pretože „ja nemám talent“ sa v skutočnosti dá preložiť do „som lenivý, nemám chuť a motiváciu“. Pretože keď do toho dáš svoju silu, donútiš sa učiť, aj keď nemáš talent, tak sa to naučíš. A to neplatí len pre jazyky – hra na hudobný nástroj, robenie webstránok, hocičo.

Väčšinu rád, ktoré tu popíšem som sa naučil najprv od Bennyho a potom som si ich vyskúšal na vlastnú kožu.

Každý sa môže naučiť hocičo. Záleží to len od toho, či si pripravený na to dočasne obetovať svoje komforty a čas.

Učenie sa cudzieho jazyka nie je sranda (pre väčšinu ľudí). Vyžaduje to trpezlivosť a sebazaprenie. Ale je to tá najlepšia investícia tvojho času – do budúcnosti.

Ak niečo v živote chceš, musíš byť pripravený preto dočasne niečo obetovať.

Hovorím slovensky, česky, anglicky, nemecky, španielsky a teraz sa učím portugalsky. Mojím cieľom je hovoriť plynule – ale definícia plynulosti nie je tá, akú má väčšina ľudí. Používam definíciu plynulosti od Bennyho. Pred rokom a pol som nehovoril ani španielsky, ani portugalsky. V škole sa to takto rýchlo nenaučíš (a ja som sa nikam neponáhľal – dalo by sa to aj za pol roka).

Nechcem poznať všetky možné pády, skloňovanie, podmienečné a neviemaké časy. Alebo ich technické názvy – tie mi sú doslova na prd. Čo je pre mňa dôležité je vedieť si pokecať s niekým o veciach, ktoré ma zaujímajú. Plynulosť je pre mňa to, že pri pive s miestnymi rozumiem o čom kecajú a viem sa aktívne zapojiť. Nemusím používať komplikované pády, odborné slová a časy, ktoré sú popísané len v knihách, ale nikto ich nepoužíva.

Ďalším skvelým prístupom je úplne sa do toho jazyka ponoriť – zmeň si jazyk na telefóne a počítači na ten, ktorý sa chceš naučiť. Pozeraj filmy v danom jazyku. Čítakj knihy v danom jazyku. Nájdi si ľudí, s ktorými si takto pokecáš – či už cez skype, video alebo chat, alebo cez Couchsurfing.

Samozrejme najlepšie je žiť v krajine, kde sa tým jazykom hovorí. Pred 4 týždňami som vedel povedať po portugalsky asi tak tri naučené frázy. Teraz si s miestnymi viem pokecať, hoci polámane, a trvá mi, kým sa dostanem k pointe, ale pokecám si po portugalsky. Nie zlý výsledok za 4 týždne.

A posledným dôležitým faktorom je sebavedomosť – nečakaj kým budeš vedieť dostatočne na to, aby si sa porozprával v danom jazyku. Pretože to nikdy nepríde. Nauč sa niekoľko fráz, základné slová a hoď sa do toho – kecaj. Na ulici, pýtaj sa na smer, v obchodoch sa pýtaj na ceny, chatuj na facebooku. Takto sa naučíš rozprávať sebavedomo oveľa rýchlejšie.

Ako som sa naučil plynule hovoriť španielsky?

Asi 3 mesiace pred príchodom do Južnej Ameriky som si kúpil knihu so základnými cvičeniami pre začiatočníkov. Z nej som sa naučil základnú slovnú zásobu, ale nevedel som veľmi dobre skladať vety. Prišiel som do Ecuadoru, kde som sa už od začiatku nútil rozprávať španielsky (aj tam, kde sa dalo anglicky – v hosteloch alebo na letisku, keď mi stratili batožinu…). Asi po mesiaci som už bol schopný povedať to čo chcem, v základných slovách a prítomnom čase.

Stále som so sebou nosil vreckový slovník a stále, keď mi chyblo slovo, tak som si ho našiel. Takisto som prečítal knihu Alchemista (Paolo Coelho) po španielsky – predtým som si ju prečítal po anglicky. To, že som ju už poznal mi uľahčilo začiatky, keď som si každé tretie slovo musel hľadať v slovníku…

Teraz tú istú knihu čítam po portugalsky :).

Asi po troch mesiacoch som už nepoužíval žiadne knihy, len sem tam Google Translator, pri kecaní na Facebooku. A išlo to už samo – čím viac som s ľuďmi rozprával, tým viac sa do tej hlavy nalepilo.

Ak neveríš, tak tu je ukážka mojej portugalčiny, len po 4 týždňoch učenia sa – 80% z toho čo viem, je len zo stáleho kecania s ľuďmi:

– nepripravil a neprecvičil som si to, čo hovorím, dopredu. Zapol som webcam a povedal som to, čo som mal na mysli, svojou lámanou portugalčinou. Gramatika a vyslovnosť sú ešte slabé, ale to sa dorieši potom. Teraz je dôležité to, že po 4 týždňoch si už pokecám s hocikým na ulici, v obchode a podobne.

Za rok som sa naučil rozprávať španielsky plynule. Dalo by sa to aj za menej času, no bol som príliš zaneprázdnený šplhaním sa na sopky, potápaním alebo behaním s pumou po džungli…..

Odporúčam ti začať s angličtinou – tou sa dohovoríš skoro všade. Potom to už je na tebe, ale toto ti možno pomôže:

rebricek jazykov sveta

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

7 myšlienky “Ďalší krok k samostatnosti – uč sa cudzie jazyky

  • Tereza

    Ahoj Lukáš, moc pekný a pravdivý článok. Ja som sa začala teraz učiť braz.portugalčinu cez stránku Duolingo a dúfam, že sa aspoň nejaké základy-slovnú zásobu a tvorenie viet naučím, a budem si môcť splniť sen a navštíviť Brazíliu v dohľadnej dobe.

  • Lubo Jurik

    Super clanok. Benyho uz nejaku dobu sledujem a stotoznujem sa s jeho filozofiou.

    Momentalne hovorim iba po Anglicky, ale ucenie jazykov a rozpravanie s native speakers ma bavy. Viem tiez nejake tie zaklady korejciny, ale neviem kedy sa tam dostanem, aby som sa mohol zlepsovat.

    Citanie knih v danom jazyku sa mi osvedcilo ako skvely nastroj ucenie sa cudzieho jazyka, no ja som tak isto porezal filmy. Najskor s anglickymi titulkami a potom uplne bez tituliek. (Pozerat film po anglicky so SK titulkami je blbost, pretoze slovosled je uplne iny a neda sa vnimat naraz en zvuk a sk text.)

    Kazdopadne, drzim palce s portugalcinou.

    • Lukas Cech

      Nazdar Lubo, dakujem! Ano, aj filmy pozeram, ako hovoris, najprv s titulkami, potom bez, to tiez pomoze. Ale najlepsie je rozpravat, tomu sa nevyrovna nic. Tak nech ti ta korejcina vyjde cim skor!!