lukas cech prednaska

Kolko stojí život na ceste – výdavky a príjmy MÁJ 2013


Väčšinu mája som strávil ešte stále v Buenos Aires, len posledný týždeň som strávil cestovaním do Uruguaya. Ináč celkom priemerný mesiac čo sa výdavkov týka, a veľmi dobrý mesiac, čo sa zárobkov týka.

Ak to čítaš poprvýkrát, tak nech sa páči, krátke vysvetlenie, ako to funguje. Ak to už poznáš, tak preskoč rovno na tabuľku dole.

Môj štýl života na cestách sa v posledných mesiacoch zmenil – mojím cieľom už nie je ušetriť za každú cenu, ale žiť plnohodnotný a slobodný život, bez zbytočných vymožeností, kdekoľvek chcem. Niekedy to znamená aj lacno (napríklad s opicami v džungli), ale niekedy to znamená priplatiť si.

Viac o tom v tomto článku.

Keďže som poriadny šprt, tak mám na to všetko peknú tabuľku, všetko si zapisujem najprv do zápisníka a potom to hodím do tabuľky na Google Drive (takže to je dostupné všade, či mám svoj laptop alebo nie). Výdavky si rozdeľujem do týchto kategórií:

  1. Strava
  2. Transport
  3. Drinky, party a pod.
  4. Ubytovanie
  5. Aktivity
  6. Inkasá
  7. Ostatné

Takto dobre viem, kde míňam priveľa, či si mám pritiahnuť opasok, či robiť menej turistických aktivít alebo si dať menej pív. Toto je jedna z najdôležitejších vecí keď cestuješ dlhodobo – vedieť koľko míňaš, lebo toto nie je týždňová dovolenka, ale dlhodobý životný štýl. Toľko koľko minieš na týždňovej dovolenke nemôžeš míňať mesiace alebo roky.
budgetTento mesiac som minul všade trochu viac, hlavne preto, že som sa lúčil s viacerými priateľmi z Buenos Aires, takže viac na jedlo (večere vo vegánskych reštauráciách), takisto som začal cestovať, tak viac na transport a ubytovanie.

Ale nič vážne, len trochu vyššie náklady, ako mesiac predtým.

Veľkým rozdielom je fakt, že som už neplatil za tetovanie, takže žiadne extra výdavky, len bežný život.

Čo sa príjmov týka, tak som strávil veľa času s obchodovaním na burze a devízami. Pozri si môj článok o eToro pre detaily o devízach.

V máji sa mi podarilo uzatvoriť transakcie na burze, ktoré boli veľmi profitové, nenechaj sa ale vysokými sumami oklamať – tento mesiac som zatiaľ v mínuse, čo sa burzy týka (otvorené transakcie). Môže sa stať, že prerobím. Toto je problém s obchodovaním na burze – nikdy to nie sú isté peniaze. V porovnaní s inými prijmami, ako investície na Slovensku, tento blog a webdesign – kde peniaze príjdu a už ich nemôžem stratiť (len minúť). Pri burze a devízach ich ale môžem aj minúť a zároveň aj prehrať, takže nikdy nemáš istotu.

Ale celkovo sa darí – chcel som si zarobiť viac na cestovanie v budúcnosti a podarilo sa. Teraz je mojím cieľom zarobiť viac, ako míňam, a takto začať navyšovať svoj kapitál / úspory. Samozrejme len do istej miery – nechcem premrhať veľa času zarábaním, a sedením na zadku za laptopom, namiesto užívania si sveta :). To už rovno môžem ísť robiť späť do kanclu… čo nehrozí!

Potešil ma úspech môjho návodu o obchodovaní s devízami na eToro, stiahlo si ho okolo 35 ľudí behom 3 týždňov – ďakujem a dúfam, že pomôže!

Keďže som takisto zmenil krajinu, teraz som v Uruguayi, tak  bude o pár dní nasledovať aj súhrn výdavkov v Argentíne.

Komentáre sú otvorené.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *