Kolko stojí život na ceste – výdavky a príjmy APRÍL 2013 1


Ďeň práce? Tak si povedzme niečo o práci na cestách po svete… Apríl šiel tak, ako som chcel. Minul som oveľa menej, a zarobil oveľa viac :). Dokonca sa mi podarilo dostať stav môjho účtu do zeleného, takže mám zarobené na budúce cestovanie a svojich úsporov som sa ani nedotkol.

Samozrejme, má to aj svoj háčik – celý mesiac som šetril na strave a ubytovaní, a makal som zhruba 4.5 hodín denne, čo je zatiaľ najviac za posledných 10 mesiacov. Ale s výsledkom som veľmi spokojný. Prečo? Čítaj ďalej.

Ak to čítaš poprvýkrát, tak nech sa páči, krátke vysvetlenie, ako to funguje. Ak to už poznáš, tak preskoč rovno na tabuľku dole.

Keďže som poriadny šprt, tak mám na to všetko peknú tabuľku, všetko si zapisujem najprv do zápisníka a potom to hodím do tabuľky na Google Drive (takže to je dostupné všade, či mám svoj laptop alebo nie). Výdavky si rozdeľujem do týchto kategórií:

  1. Strava
  2. Transport
  3. Drinky, party a pod.
  4. Ubytovanie
  5. Aktivity
  6. Inkasá
  7. Ostatné

Takto dobre viem, kde míňam priveľa, či si mám pritiahnuť opasok, či robiť menej turistických aktivít alebo si dať menej pív. Toto je jedna z najdôležitejších vecí keď cestuješ dlhodobo – vedieť koľko míňaš, lebo toto nie je týždňová dovolenka, ale dlhodobý životný štýl. Toľko koľko minieš na týždňovej dovolenke nemôžeš míňať mesiace alebo roky.

 
budgetMinulý mesiac to bolo červené more, tento mesiac to je zelené :). Jediná vec, kde som minul viac, je na drinky a párty – človek si musí trochu dožičať, keď na všetkom ostatnom šetrí…. A žiť celý mesiac v hosteli, je trochu iné kafe – väčšina ľudí tu príde na dva-tri noci a chcú párty, nespia veľa. Takže vyhýbať sa tomu každý deň sa nedarí, človek skrátka minie trochu viac…

Takisto ako v marci, aj apríl som strávil v Buenos Aires, jednom z najdrahších miest južnej Ameriky.

Rozdiel bol ale v tom, že som žil pravým opakom ako v marci – šetril som na všetkom.

Hlavné rozdiely, oproti marcu:

1. Hostel namiesto bytu – najdrahšia vec v marci bol byt za 500 EUR. V apríli som si našiel hostel za 140 EUR… kto povedal, že v drahých mestách sa nedá ušetriť… Podarilo sa mi nájsť dobrú ponuku cez www.hostelworld.com. Pri prehliadaní hostelov, si dávaj bacha na malé tlačítko „Deals Available“ vedľa ceny hostelu. Takto som našiel ubytovanie na noc za 5 EUR namiesto štandartných 7 EUR. 

Som síce v izbe s 10 ďalšími, takže už žiadne súkromie bytu ako v marci, ale to mi už nevadí – človek sa naučí žiť v akýchkoľvek podmienkach na cestách. To je taký skrytý bonus – spraví ťa to oveľa skromnejším a menej náročným.

2. Ušetril som na strave, cestovaní, aktivitách – menej reštaurácií, varil som si jednoduchšie veci, cestoval som len najlacnejšími spôsobmi a málo, a skoro žiadne aktivity. Prioritou tento mesiac nebolo cestovať a zabávať sa, ale zarobiť si späť to, čo som minul

P1040252

minulý mesiac.

3. Výdavky –

  • Tetovanie – tu som minul viac ako minulý mesiac – dokončujem si jeden veľký kúsok na chrbte. Zatiaľ 350 EUR. 
  • Nový foťák 150 EUR

4. Obchodovanie na burze je späť – podarilo sa mi vyriešiť problémy s Charles Schwab, a takisto spraviť niekoľko transakcií, s dobrým výnosom.

 

Nový biznis – jedna vec, ktorú som začal v marci bolo robenie webstránok. Tento mesiac som začal pracovať na 6tich, čo je viac, ako som čakal, hoci tri ešte nie sú dokončené, a nie všetky sú vyplatené. Ale je to blízko môjho odhadu – dokončenia 4 stránok mesačne a zarobenia 160 EUR mesačne.

Ale keď si šprt ako ja, tak si to všetko rozoberieš do detailu  -a zistíš, že to má háčik.

Na webstránkach som strávil priemerne 3 hodiny denne, čo ma necháva s priemerným hodinovým zárobkom 1.9 EUR za hodinu. Čo je zhruba to isté ako minimálna hodinová mzda na Slovensku ale menej ako priemerná hodinová mzda za webdesign v Argentíne.

Keby som žil v lacnej krajine a vyhýbal sa turistickým aktivitám, tak toto je dobrý výsledok – zhruba tretina mojich mesačných nákladov. Ale akonáhle začnem cestovať, sem tam podniknem nejakú tú turistickú aktivitu, stanú sa dve veci:

  • menej času na prácu s klientami – takže trochu pomalšie služby zákazníkom a neviem, či by som stihol spraviť 4 stránky za mesiac
  • vyššie náklady, takže 160 EUR mesačne veľa nepokryje a pomer hodín práce a zárobku nie je taký efektívny, ako iné veci, ktoré robím

Keby som nemal žiadne iné spôsoby ako si zarobiť, tak je toto celkom dobrý zdroj príjmov. Ale keď sa na to pozriem z hľadiska koľko času strávim pracovaním, a aký z toho mám výnos, tak na tom budem oveľa lepšie, ak budem svoj čas sústrediť na obchodovanie s akciami.

Takže počas mája budem so stránkami pokračovať, ale akonáhle sa vydám znovu na cesty, tak www.lacnatvorbawebstranok.com pauznem. Je dobré vedieť, že mám ďalší zdroj príjmov, ktorý môžem vytiahnuť z rukáva kedykoľvek, ale momentálne viem svoj čas využiť efektívnejšie.

A takisto to bol skvelý test – dokázal som si, že za pár týždňov viem odštartovať menší biznis, získať zákazníkov a zarobiť si.

 

Ale zhrnuté do jednej vety, žijem si v Buenos Aires, pracujem kedy chcem a ako dlho chcem, povyrazím si kedy chcem a ešte sa mi podarilo zarobiť viac, ako minúť. 🙂

 

Výhľad na máj je zhruba taký istý – ostanem v Buenos Aires, v tom istom hoteli, dokončím si tetovanie, a budem pokračovať so šetrením a zarábaním, aby som si nazbieral viac na budúce mesiace – Uruguay, Chile, Patagónia (juh Argentíny).

 

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *