džus v bolivii, vegan v bolivii

Vegán v Bolívii – ako na to


Čítal som rôzne príspevky o iných vegánoch cestujúcich v Bolívii, ale aj tak ma to nepripravilo na to, ako Bolívia otestuje moju odhodlanosť…..

Bolívia je rozvojová krajina, jedna z najmenej rozvinutých v južnej amerike. To

quinoa

Uvarená quinoa so zeleninou

má svoje výhody aj nevýhody, ako si povieme neskôr. Takisto, Bolívia je druhým najväčším výrobcom quinoa, rastliny, ktorej semiačka sa varia podobne ako ryža a sú veľmi výživné, obsahujú veľa proteínu a calcia, čo je skvelé pre vegánov.

Ok, tak som si povedal, že to bude ľahké – veľa quinoa (ktorú som jedol stále v Ecuadore a Peru tiež), rozvojová krajina, takže všetko lacné a veľa zeleniny a ovocia. No, skoro…..

Jednou vetou, áno, dá sa žiť ako vegán v Bolívii. Ale má to pár háčikov:

Quinoa sa dá kúpiť v obchodoch na vlastné varenie, ale ľudia ju jedia málo, v reštauráciách sa nepripravuje.

Celá Bolívia sa stravuje zhruba štyrmi typmi jedla:

  • pečené, grilované atď kurča s ryžou alebo hranolkami
  • pečené, grilované hovädzie s ryžou alebo hranolkami
  • empanadas (niečo ako veľký piroh, plnený mäsom alebo syrom a vajciami)
  • pizza

Reštaurácie len málokedy pripravujú šaláty, niečo bez syra alebo vajec sa skoro nájsť nedá. Takisto to je s miestnymi jedálňami, kde jedia domáci – všetko je to mäso, ešte aj zeleninová polievka má v sebe kuracie nohy. A keď si nájdeš šalát, tak je veľmi základný – šalát, cibuľa, paradajka, limetka. Nečakaj niečo veľmi výživné.

Reštaurácie a jedálne mimo turistických miest nie sú flexibilné s jedlom. Na otázku „Dá sa pripraviť niečo bez mäsa, vajec a syra?“, som väčšinou dostal jasnú odpoveď „Nie“.

Ale samozrejme, sú tu aj pozitíva:

Quinoa sa predsa len trošku používa – na výrobu teplého nápoja z quinoa, jabĺk a škorice. Je to skvelé, zdravé a lacné, predáva sa to niekedy v ulici.

Zelenina a ovocie je neskutočne lacná – za 2-3 EUR si človek nakúpi zeleninu na niekoľko chodov (dní). Zelenina je lacnejšia ako ovocie.

Na ulici sa predáva veľa džúsov, pol litra od 0.10 EUR :), a ovocné šaláty

džus v bolivii, vegan v bolivii

Majú tu ochutené sójové mlieko (jahoda, čokoláda, vanilka), ale nie je obohatené vitamínmi. Ale stále skvelé na robenie smoothies :).

Takže keď si človek má kde navariť sám, tak je to super. Ale keď nie, tak to je ťažšie. Čo sa varenia týka, tak nie je tu veľa ingrediencií na prípravu svetových jedál (indická, thajská kuchyňa napríklad), pretože v Bolívii skoro nie sú supermarkety, takže len domáce produkty.

Moja cesta ma zobrala zo severu cez Copacabana, Rurrenabaque, La Paz, smerom na juh cez Cochabamba, Uyuni. Copacabana, Rurrenabaque a La Paz sú turistickejšie, nájdeš tu rôzne reštaurácie, kde ti buď pripravia šalát alebo chod na požiadanie, alebo majú šalátové bufet menu, alebo tu sú thajské a dokonca jedna grécka reštaurácia.

Cochabamba je menej turistická, je to také typické Boliviánske mestečko, väčšina miest na jedenie sú jedálne s pečeným kurčaťom. Je tu ale skvelý mercado – trh, kde si kúpiš zeleninu a ovocie za dobré ceny.

vegan v bolivii, veganske varenie v bolivii

Hmmm, čo si z toho navaríme?

Istý čas som strávil vo Villa Tunari, ako dobrovoľník s pumou, je to menšie mestečko 4 hodiny od Cochabamba. Tu sa človek topí v pizzách, pripravia ti pizzu bez syra keď si požiadaš. Moje obľúbené jedlo ale bolo „yucca frita“ – pražená yucca, čo je niečo ako zemiak. Ináč sa v reštauráciách ešte dá nájsť tanier so základným šalátom, hranolkami a praženým banánom.

Takisto tu majú trhovisko, kde nakúpiš zeleninu skoro za nič, džúsy a ovocie, a potreby na varenie ako pasta, quinoa, ryža atď.

Uyuni je veľmi turistické mestečko, kvôli Salar De Uyuni (soľná púšť), destinácia, ktorú nevynechá žiadny turista. Tu je to plné talianskych reštaurácií (nepýtaj sa ma prečo…) – takže pizza, pasta a podobne. Dá sa objednať pizza bez syra, polievka z quinoa a šalát, je tu takisto trh so zeleninou, kde pripravujú aj hotové doplnky do šalátov, ako uvarená šošovica, fazuľa, rôzne typy šalátov, takže život je tu jednoduchší.

Takže na zhrnutie – človek ako vegán v Bolívii prežije, ale je to ťažšie ako napríklad Ecuador alebo Peru, človek nemá prístup k výživným potravinám a ingredienciám, ktoré bežne využíva vegán (olivový olej, sója, tofu, kokosové mlieko, jedlá bez obsahu mlieka a pod) alebo sú drahé (ako orechy).

Takže keď si vegán a plánuješ ísť do Bolívie, tak sa priprav na viac varenia, menej možností a hľadaj si hostely s kuchyňou.

A na záver ešte jeden obrázok z reštaurácie v La Paz, ktorý ma veľmi zaujal…. človek niečo také nečaká v bežnej reštike:

La Paz reštauracia

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *