lukas cech naklady na cestovanie bolivia

Koľko ma stálo 69 dní v Bolívii 5


Bolívia ma vyšla skoro na tak isto ako Peru, tu som ale spravil viac turistických výletov a zaplatil za 5 týždňov práce s pumou. Minul som viac, ako som na Bolíviu odhadoval, ale podarilo sa zarobiť viac ako som minul, takze všetko ide tak ako má :).

Ak to čítaš poprvýkrát, tak nech sa páči, krátke vysvetlenie, ako to funguje. Ak to už poznáš, tak preskoč rovno na tabuľku dole.

Keďže som poriadny šprt, tak mám na to všetko peknú tabuľku, všetko si zapisujem najprv do zápisníka a potom to hodím do tabuľky na Google Drive (takže to je dostupné všade, či mám svoj laptop alebo nie). Výdavky si rozdeľujem do týchto kategórií:

  1. Strava
  2. Transport
  3. Drinky, party a pod.
  4. Ubytovanie
  5. Aktivity
  6. Inkasá
  7. Ostatné

Takto dobre viem, kde míňam priveľa, či si mám pritiahnuť opasok, či robiť menej turistických aktivít alebo si dať menej pív. Toto je jedna z najdôležitejších vecí keď cestuješ dlhodobo – vedieť koľko míňaš, lebo toto nie je týždňová dovolenka, ale dlhodobý životný štýl. Toľko koľko minieš na týždňovej dovolenke nemôžeš míňať mesiace alebo roky.

Takže takto vyzerala Bolívia po finančnej stránke:

lukas cech cestovanie naklady

Aktuálne výdavky boli vyššie, pretože som zaplatil za celý mesiac pobytu v Parque Machia, s pumou Sonkom. Takže ubytovanie a aktivity ma vyšli drahšie. Všetko ostatné bolo lacnejšie ako Peru, pretože Bolívia je veľmi lacná, keď človek veľa necestuje a nerobí veľa turistických vecí.

Počas pobytu v Bolívii sa mi podarilo aj dobre zarobiť s akciami, vyšla mi plánovaná transakcia, takže som si privyrobil celkom dobre – zaplatí to za pobyt v Argentíne, ktorá je oveľa drahšia.

Strava je v Bolívii veľmi lacná, keď si človek nakúpi zeleninu a ovocie na trhu (za nejaké 2 EUR máš večeru na dva dni). Miestne reštaurácie sú lacné, ale je to všetko len mäso, sem tam vegetariánske menu plné syra a vajec. Takže ako vegán je to ťažšie. Menu v miestnej reštike ťa vyjde na 2-3 EUR. V turistickej reštike, vo väčších mestách to je tak 3-8 EUR.

Za základný hostel zaplatíš nejakých 5-8 EUR, ale nečakaj, že bude internet, teplá voda a kuchyňa. Jedna z týchto možností sem tam :).

Bolívia je jedna z najmenej rozvinutých krajín južnej ameriky, takže sa priprav na iný zážitok – menej komodít nášho života a viacej poriadnych, alternatívnych zážitkov z cesty :).

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 myšlienky “Koľko ma stálo 69 dní v Bolívii