kolko stoji cestovanie v peru

Koľko ma stálo 75 dní v Peru 2


Peru ma vyšlo asi trikrát menej ako Ecuador! Užil som si ho po svojom, precestoval džungľu, púšť, hory a pláže a popri tom som ešte aj zarobil 199 EUR. Ako? Čítaj ďalej.

Ak to čítaš poprvýkrát, tak nech sa páči, krátke vysvetlenie, ako to funguje. Ak to už poznáš, tak preskoč rovno na tabuľku dole.

Keďže som poriadny šprt, tak mám na to všetko peknú tabuľku, všetko si zapisujem najprv do zápisníka a potom to hodím do tabuľky na Google Drive (takže to je dostupné všade, či mám svoj laptop alebo nie). Výdavky si rozdeľujem do týchto kategórií:

  1. Strava
  2. Transport
  3. Drinky, party a pod.
  4. Ubytovanie
  5. Aktivity
  6. Inkasá
  7. Ostatné

Takto dobre viem, kde míňam priveľa, či si mám pritiahnuť opasok, či robiť menej turistických aktivít alebo si dať menej pív. Toto je jedna z najdôležitejších vecí keď cestuješ dlhodobo – vedieť koľko míňaš, lebo toto nie je týždňová dovolenka, ale dlhodobý životný štýl. Toľko koľko minieš na týždňovej dovolenke nemôžeš míňať mesiace alebo roky.

 Takže, Peru vyzeralo takto:

kolko stoji cestovanie v peruSkvelý výsledok! Ušetril som vo všetkých kategóriách a tie 4 EUR, čo som minul viac na transport ma netrápia :).

Pomohlo to, že som nespravil nič podobné ako Galapagos, kde som minul viac za všetko. Ale teší ma, že som minul menej za Aktivity, ale pritom som si Peru užil presne tak, ako by som chcel.

Veľa pomohlo to, že veľa vecí robím sám – treky do hôr bez sprievodcov, stanovanie a iný podobné výlety.

Takisto pomohlo to, že cestujem tak, ako miestni, nie ako turista, takto som napríklad ušetril stovky EUR v Machu Picchu.

Samozrejme že veľký rozdiel spravilo to, že som už nekúpil laptop a takisto som nemusel kúpiť ukradnuté veci, ako v Ecuadore.

V Peru som začal experimentovať s obchodovaním s akciami cez www.schwab.com, kde sa mi podarilo zarobiť 283 EUR, a v Decembri takisto s obchodovaním s valutami cez www.etoro.com, kde som zatiaľ zarobil a stratil asi rovnako.

Príjem v sekcii Iné je úhrada z od poisťovne za ukradnuté veci v Auguste v Ecuadore.

Celkovo som ale veľmi spokojný – precestoval som celé Peru, užil si to po svojom, minul menej ako som plánoval a k tomu som ešte aj zarobil 199 EUR za celé odbobie.

Celkovo, je tu jedno hlavné ponaučenie Cestovať po svete ťa môže stáť menej, ako žiť nudný život doma, z domu do práce a z práce domov.

Tak nerozmýšľaj pridlho! Polož prst na mapu, zbaľ si pár vecí a vydaj sa do sveta. Mrkni sa na moju knihu ak potrebuješ trochu pomôcť.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *