Koľko ma stálo 103 dní v Ecuadore 1


Jedna z častých otázok, ktorú sa ma ľudia pýtajú, je koľko stojí taký život na ceste. Najlepšie to vysvetlím príkladom z reality. V tomto článku ti poviem koľko ma vyšla strava, párty, cestovanie, aktivity a podobne a ako sa to vyvinulo počas 3 mesiacov.

stanovanie v ecuadore

3 USD na noc v stane, alebo 10 v chatke…takto sa da usetrit!

Keďže som poriadny šprt, tak mám na to všetko peknú tabuľku, všetko si zapisujem najprv do zápisníka a potom to hodím do tabuľky na Google Drive (takže to je dostupné všade, či mám svoj laptop alebo nie). Výdavky si rozdeľujem do týchto kategórií:

  1. Strava
  2. Transport
  3. Drinky, party a pod.
  4. Ubytovanie
  5. Aktivity
  6. Inkasá
  7. Ostatné

Takto dobre viem, kde míňam priveľa, či si mám pritiahnuť opasok, či robiť menej turistických aktivít alebo si dať menej pív. Toto je jedna z najdôležitejších vecí keď cestuješ dlhodobo – vedieť koľko míňaš, lebo toto nie je týždňová dovolenka, ale dlhodobý životný štýl. Toľko koľko minieš na týždňovej dovolenke nemôžeš míňať mesiace alebo roky.

Takže, ako to išlo v Ecuadore? Začal som ako typický turista, lebo to bol začiatok mojej cest

Tercera Descarga 304
y po Južnej Amerike. Takže som si chcel užiť pár vecí, ktoré človek bežne nerobí. Prvé dve mesiace ma vyšli na oveľa viac, ako som počítal, pretože som si skočil na 10 dní na Galapagos, vyliezol na najvyššiu sopku v Ecuadore a spravil si potápačský kurz a potápal sa so žralokmi v mori pri Galapagos, ukradli mi veci za 350 EUR a kúpil som si laptop za 350 EUR (a to tiež nie je všetko) Ale potom sa to ukľudnilo, viac neskôr, teraz už sľúbená tabuľka:

Takže za tri mesiace (102 dní) som minul 3457 EUR, alebo 1152 EUR na mesiac alebo 33 EUR na deň. Ale to boli moje prvé mesiace, takže som si ich užil. Teraz budgetsom vo svojom 5 mesiaci v Južnej Amerike a posledné dva mesiace ma stáli 340 EUR mesačne alebo 11 EUR denne, čo je dobrý odhad, koľko ťa to asi vyjde, keď cestuješ dlhodobo. Prvé mesiace do toho nepočítam, vtedy som ešte nemal prehľad o tom, ako to chodí a užíval som si…

Takže, pekne som posral svoj odhad výdavkov čo… trochul som to prešvihol… ale nevadí, pretože som vedel, že bude aj nejaký príjem. Najväčšia časť bolo vrátenie dane z Anglicka, kde som žil 8 rokov – 2000 EUR a ďalej mám príjem z investícií, ktoré som spravil v predošlých rokoch, pred mojimi cestami.

Položka Akcie sú akcie, ktoré mám z môjho predošlého jobu v www.amazon.co.uk, ktoré teraz nakupujem a predávam keď mám čas, takže si trochu privyrobím.

Výdavky v posledných dvoch mesiacoch som znížil hlavne tým, že cestujem viacej stopom, používam viacej www.couchsurfing.org, spím vo svojom stane a robím menej t uristických aktivít, ktoré stoja veľa – radšej si nájdem niečo, kde nepotrebujem platiť za sprievodcu, ale môžem to spraviť sám (čo sa týka šplhania v horách a podobne).

Najlepšie na tom je, že to, čo som minul za posledné dva mesiace si ešte môžem znížiť – keby som cestoval len stopom, spal ešte viac v stane a používal www.couchsurfing.org ešte viac. Takže cestovanie po svete nestojí veľa – EUR mesačne je menej ako minieme na život mesačne na Slovensku. Ale pri cestovaní človek vidí, naučí sa a skúsi si toho oveľa viac.

Mojím cieľom je zarobiť aspoň toľko, koľko miniem na cestovanie mesačne. Ak sa mi to podarí na niekoľko mesiacov (posledné dva sa už podarili), tak potom si zvýšim tento cieľ na – zarobiť a ušetriť, a zároveň cestovať po svete.

Viac o tom v budúcich príspevkoch!

Máš názor, otázku, komentár – rád by som od teba počul:

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *