lava jastery galapagos, ecuador

Galapagos na vlastnú päsť 4


Galapagos je skupina vulkanických ostrovov asi 1000km uprostred mora, západne od Ecuador.

Veľa ľudí ti povie, že si všetko musíš rezervovať dopredu, že je to drahé a podobne. Čo sa rezervácie týka, tak jediné čo sa oplatí rezervovať dopredu, je letecký lístok. Kúp si ho aspoň mesiac dopredu a stojí o polovicu menej. Ja som zaplatil 360 USD z Quito na Galapagos, namiesto 500 USD, pretože som si to objednal mesiac dopredu.

Ale ináč si nemusíš rezervovať nič viac – po príchode na ostrov je veľa vecí, ktoré môžeš robiť zdarma, alebo si nájdeš agentúry, ktoré ti dajú na výber veľa monžností vidieť prírodu a tvory na Galapagos.

Samozrejme, nie je to najlacnejšie, pretože je to veľmi nezvyčajné miesto na návštevu, mimo kontinentu, takže všetko tam stojí trochu viac.

Najprv ale chcem vyjasniť jednu vec – ak si myslíš, že Galapagos sú plné milých zvierat, ktoré môžeš hladkať ako v ZOO, tak sa mýliš a Galapagos nie sú pre teba. Galapagos sú pre ľudí, ktorí vedia, že je to jedno z mála miest na svete, kde sa evolúcia zobrala svojim vlastným smerom a nie je dotknutá (alebo skazená) prítomnosťou ľudí. Teda do istej miery. Len keď si skutočným milovníkom prírody, mal by si ísť do Galapagos, nie je to pre štandardných turistov, ktorí chcú pár fotiek, s ktorými sa môžu pochváliť.

Sú to ostrovy plné nezvyčajných rastlín a tvorov, ktoré nájdeš len tu, rastú alebo žijú na ztuhnutej láve, je to unikátne miesto na svete, ktoré si musíme chrániť a cenit.

Letel som z Quito do Baltra – Santa Cruz ostrov, ktorý je najlepší, pretože je v strede, takže na všetky ostatné ostrovy to je bližšie.

Na začiatku letiska Quito je kancelária, kde ti skontrolujú batožinu a dajú ti povolenie na cestu do Galapagos za 10 USD. Neskôr, keď pristaneš, budeš musieť zaplatiť 100 USD vstup do parku (celé Galapagos sú chránený park).

Po pristátí ťa zoberie autobus Puerto Ayora, čo je hlavný prístav a mesto na Galapagos. V Septembri 2012 to stálo 1.80 USD a trvá to asi 40min.

Puerto Ayora, Galapagos, Ecuador

Prístav Puerto Ayora.

Ubytovanie v typických hoteloch stojí okolo 25 USD a viac, s teplou vodou, internetom atď, ale ako skúsený cestovateľ vieš, že sa stále dá nájsť niečo lacnejšie nie? Áno, je tam jedna ubytovňa „Brattle“, ktorá je priamo v centre, blízko všetkého – obchodov, agentúr, reštaurácií a prístavu. V septembri 2012 som platil 10 USD za noc, mal som vlastnú izbu s kúpeľňou, 2 zdieľané kuchyne, kde nie je veľa ľudí, takže nemusíš čakať na panvice na varenie :). Nie je tam síce internet.

Nájdeš ich ak pôjdeš od hlavného prístavu po hlavnej ulici, tak, aby si mal more po svojej pravici, až kým neuvidíš reštauráciu/bar The Rock. Otoč sa doľava, potom hneď zasa doľava do malej uličky a choď až kým neuvidíš žltú budovu po tvojej ľavici. Nemali žiadny nápis, je to len obyčajná budova – zazvoň na zvonček a niekto ti odpovie.

Čo sa týka jedla, v reštauráciách sa naješ od 8 USD za normálnu pizzu, alebo si skoč tam, kam chodia miestni – takzvaný „comidor“, je to lacnejšie. Ale najlacnejšie je uvariť si vlastné jedlo, je tam plno obchodov so všetkým čo potrebuješ na varenie. Ja ako vegán som v reštauráciách veľa nejedol, ale varil som si vlastné jedlo.

Pitie je drahé v porovnaní s Ecuadorom – veľká fľaša piva stojí okolo 3 USD. V bare ti predajú malú fľašu piva za 2.80 EUR. Alebo si kúp ploskáča miestnej pálenky z cukrovej trstiny „caña“ (36%) za 5 USD.

Čo sa tam dá robiť?

Zdarma alebo za lacno:

Santa Cruz

  • Stačí sa prejsť okolo prístavu a uvidíte tulene, ktoré si bežne pospia na lavičkách, pelikány, ktoré vedľa teba budú loviť ryby, lava jaštery, ktoré sa tam celý deň slnia, morské korytnačky v mori, plno rýb (a keď máš šťastie, tak nejaké manty) a podarilo sa miPelican at Puerto Ayora, Galapagos vidieť aj malého žraloka. Najlepší čas je večer, keď sa zotmie, keď sa prístav rozsvieti rôznymi farbami, vtedy je vo vode vidieť viac.
  • Prejdi sa do Las Grietas, po ceste nájdeš tulene na pláži, a mnoho malých jašteričiek a takisto krásnu krajinu, more a jazero medzi skalami.
  • Zájdi si na Tortuga Bay – prekrásna biela pláž, veľké vlny a vedľa nej ďalšia pláž s úplne pokojným morom, kde si môžeš zaplávať. Obkolesený budeš desiatkami obrovskými lava jaštermi, ktoré sa tam len tak povaľujú a majú na háku turistov.

lava jastery galapagos, ecuador

  • Na hlavnej ceste (avenida Baltra), trochu vyššie od prístavu je malá požičovňa byciklov za 10 USD na deň, čo je lacnejšie ako všetky ostatné. Na bycikli sa dá ísť do ďalších destinácií na ostrove zdarma, v tom obchode ti dajú mapu.

Isabela

  • Concha de perla – je to hneď pri prístave, krátka prechádzka, počas ktorej uvidíte veľa tuleňov. Laguna je plytká, super na snorklovanie, môžte tam zastihnúť korytnačky a veľa rýb.
  • je tu veľmi dlhá pláž, málo ľudí a krásne prostredie, kde sa môžte prechádzať hodiny. Pri meste je na pláži veľa tichých barov, kde si môžte vychutnať drink, pozorovať západ slnka. Bar Beto bol najlepší, dobrá hudba (rock, jazz, blues – dobrá zmena od typickej ecuadorskej hudby…), majiteľ je cestovateľ, tak sa s ním dá dobre pokecať.
    having a coconut drink at Isabela, Galapagos

    Čerstvý kokos na pláži, pri západe slnka. Na zdravie!

     

  • El muro de lagrimas (Múr sĺz) – the múr sám o sebe nie je nejaký výnimočný (postavený väzňami, ktorých tam počas vojny posielali), ale cesta k nemu je super, je tam plno vecí na ktoré si môžeš pozrieť, veľké korytnačky len tak na chodníčku, plno jazierok a močiarov a veľké jaštery. Potrebuješ na to skoro celý deň – ak začneš okolo 8 ráno, tak kým si pozrieš všetko a vrátiš sa späť, bude asi 3-4 poobede.

 

Volcano Chico near volcano Sierra Negra

Vitajte na Marse

  • odporúčam túru na sopku Sierra Negra za 35 USD – zoberú ťa do iného sveta, keď budeš kráčať po stvrdnutej láve a uvidíš stvrdnuté prúdy lávy. Je to ako byť na Marse. A je to druhý najväčší kráter na svete! (10km priemer)
  • Las Tintoreras – tam sa mi nepodarilo ísť, sú t malé ostrovčeky blízko Isabela, kde môžeš snorklovať so žralokmi. Stojí to 25 USD, oveľa menej ako iné túry, ktoré stoja okolo 80 USD.

 

 

 

Na tomto ostrove NIE SÚ ŽIADNE BANKOMATY, tak si zober dostatok hotovosti so sebou.

 

UbytovaniePosada del Caminante je super. Izby sú čisté a veľké, niektoré majú aj malú kuchynku a stoja 25 USD za noc, tak je lepšie keď si nájdeš niekoho na zdieľanie. Majitelia sú veľmi milí a ochotní, dajú ti banány a pomaranče zdarma každé ráno, zorganizujú túry a pomohli nám aj keď sme jednu túru museli zrušiť. Je tam aj dobrý spoločenský priestor s hamacas a TV. Majú internet zdarma, ale len v jednej z dvoch budov, ktoré vlastnia.

Drahé veci:

  • Denné alebo dlhšie zájazdy na lodiach na všetky možné miesta, hlavne zo Santa Cruz. Denné stoja okolo 80 USD, začínajú o 7 ráno a končia okolo 5 poobede. Potom tam sú 3, 4, 5 dňové zájazdy, tie majú rôzne ceny – spýtaj sa na viacerých miestach, niektoré sú lacnejšie ako ostatní.
White tip shark at Galapagos

A white tip shark, just about two meters away from me…and about 1.5 metres long!

  • Potápanie stojí okolo 180 USD na dva dni ak už máš licenciu, alebo keď si úplný začiatočník ako ja, tak potrebuješ si spraviť kurz za nejakých 500 USD, ktorý trvá 3-4 dni, prvý deň nácvik v bazéne, potom 2 dni potápanie v otvorenom mori. Každý deň sa ide hlbšie, až do 18 metrov, okolo 1.5 hodiny zakaždým razom. V cene máš všetko vybavenie, stravu, odvoz, fotky pod vodou (to je najlepšie, pretože je tam veľa neskutočných tvorov, ktoré si musíš odfotiť, ale tvoj foťák to nespraví, tak je lepšie keď to spraví inštruktor).

 

Pre mňa bolo najlepšou alternatívou spraviť si potápačský kurz – stojí asi toľko ako dlhšie výlety, dostaneš sa blízko všetkým tým zaujímavým a veľkým rybám, mantám a žralokom (a je ich tu viac ako inde vo svete), a navyše si odnesieš potápačskú licenciu.

Transport medzi ostrovmi stojí asi 25-30 USD a trvá hodiny, napríklad Santa Cruz do Isabela je to 2 hodiny na malom člne, ktorý poskakuje po vlnách, takže keď máš slabý žalúdok, tak si kúp tablety.

Celkovo ma 10 dní cestovania po Galapagos vyšlo: $1390

  • Jedlo $200
  • Drinky $80
  • Transport $120
  • Ubytovanie $100
  • Aktivity $530
  • Let $360

Uži si Galapagos, ale pamätaj, že my sme na tých ostrovoch votrelci, oni patria zvieratám, ktoré tam žijú už tisícky rokov, tak ich rešpektuj.

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *