Koľkými zmenami si prešiel za posledné roky?


Zmena je život, hovorí sa. Častejšie sa to ale hovorí, ako sa to žije. Menej ľudí sa naozaj zamyslí nad podstatou tejto frázy. Zmena je naozaj dobrá – nech je negatívna či pozitívna. Zmenu by si mal vo svojom živote vyhľadávať. Čo vie taká zmena priniesť, prečo je dobrá, nech je akákoľvek?

Zmena je posun niekam – opak stagnácie

Bez ohľadu na pozitívnu či negatívnu príčinu zmeny, posunie ťa niekam inam. To je jej hlavná sila. Keď sa veci okolo nás menia, meníme sa aj my – učíme sa reagovať na nové podnety, v nových situáciách, nájdeme v sebe nové črty, slabosti alebo silu. Aj keď nás zmena zo začiatku podrazí, ukáže nám naše slabosti – aj to je pozitívny krok. Ak teda dané slabosti začneme odstraňovať. Vďaka zmene sme ich ale našli.

Ak si sa práve rozišla s priateľom, či ti zomrela blízka osoba, alebo si pohorel v práci či v škole – je to nepríjemný pocit. Ale je to tiež krátkodobá situácia. Máš ešte desiatky rokov pred sebou – z tohto hľadiska – čo je jeden nepríjemný mesiac? Vďaka tomuto nepríjemnému mesiacu – tejto zmene, budeš silnejší počas zvyšku tvojho života.

Za posledných 5 rokov som prešiel veľkými zmenami – pracovne, osobne, vzťahovo, iný štýl života, iné miesto na život – takmer každý rok niečo nové. Po všetkých týchto zmenách sa cítim ako lepší človek – pokojnejší, vyrovnanejší, šťastnejší.

Nie všetky zmeny sú potrebné často, ak sme našli niečo dobré, nemusíme to meniť. No tiež by sme nemali ostať stáť na jednom pohodlnom mieste. Je na to jednoduché pravidlo:

  • tie pozitívne / neutrálne zmeny vyhľadávaj aktívne (zmena prostredia na život, nové návyky, skúsenosti, vzdelanie, poznatky, práca)
  • tie negatívne nevyhľadávaj, no ber ako súčasť života – aj tie ťa posunú ďalej

Stagnácia nie je dobrá – či už pre osobný rozvoj, biznis alebo spoločnosť ako takú. Nič z prírody okolo nás nestagnuje – stále sa vyvíja. Možno na dlhšej časovej škále ako náš tivot, ale príroda nestagnuje. Stálymi zmenami sa príroda (rastliny, organizmy) chránia a posilňujú. Ak chceme byť lepší, silnejší a odolnejší, nemali by sme stagnovať ani my.

Otázka pre teba: Koľkými zmenami si prešiel za posledných 5 rokov?

Inšpirované knihou:

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *