Dlha cesta k pasivnym prijmom 3


Nahananie pasivnych prijmov je dobra vec – naucis sa pritom vela o svete financii, o moznostiach investovania a budovania kapitalu. Ale castokrat mame pri tom vsetkom velke oci. Je to pochopitelne – pasivny prijem znie velmi lubozvucne a utopicky – prijem bez prace. Nie je to ale uplne pravda.

V tomto clanku prejdem 2 body – ako spravne chapat pasivne prijmy a ake mam skusenosti s roznymi typmi pasivnych prijmov za posledne 4 roky.

Ako spravne chapat pasivne prijmy?

Predstavujes si aj ty ako sa peniaze kopia same a ty nemusis nic robit? Prestan snivat. Aspon teda zo zaciatku. Pasivny prijem sa ti nenaskytne len tak. Pasivny prijem si castokrat vyzaduje viac prace na zaciatku, ako bezna praca (aktivny prijem). V beznej praci to mas stanovene – 8 hodin denne. Budovanie pasivneho prijmu ale medze nema. Ano, budovanie – musis ho najst, musis do toho vlozit namahu, kapital, sledovanie statistik, pripravu a dalsie prace, ktore robis vo vlastnej rezii. 14 hodin denne? Aj to. Tato investicia casu je velka na zaciatku, no potom nahle opadne. Ak sa ti semiacko tvojho pasivneho prijmu ujme, tak uz nebudes musiet okolo neho makat. Proces je skor – velmi aktivny prijem (skor aktivna strata), ktora vedie k pasivnemu prijmu postupom casu. Cim dlhsi cas, tym lepsi pasivny prijem.

Kolko casu potrebujes na vybudovanie pasivneho prijmu? Na to sa neda odpovedat – dni, mesiace, roky? Zalezi to od typu pasivneho prijmu. Moze to byt kratke – niekolko intenzivnych dni prieskumu, napriklad ak mas isty obnos penazi a chces ho investovat do indexovych fondov. Stravis dlhe dni prieskumom najlepsich indexovych fondov, ich rizik a poplatkov. Ale ked si vyberies a investujes, uz toho nerobis vela. Ak ale budujes vlastny pasivny prijem, chce to ovela viac prace – vybudovanie produktu a najdenie cielovych zakaznikov si vyzaduje mesiace a roky.

Co si z tejto sekcie vziat? Pasivny prijem neznamena peniaze za nic, bez prace. Znamena to vela prace na zaciatku, vela stresu a unavy, aby si nieco vybudoval. A ked to (mozno) uspeje, tak z toho bude tvoj pasivny prijem. A drz sa pravidla – Bez tvrdej prace nic velkolepe necakaj. (Bez prace nie su kolace, ha!)

Skusenosti s pasivnymi prijmami

Za posledne 4 roky som si vyskusal sirsie spektrum pasivnych prijmov, niektore uspesnejsie ine nie:

  • nehnutelnosti – nakup / predaj – nie je to uplne pasivny prijem. Nehnutelnost musis udrziavat, jej nakup a predaj si vyzaduje dost prace. A vynosy nie su velkolepe pre vacsinu nehnutelnosti, trh sa vyvija pomaly. Je to menej pasivny prijem, skor forma investicie a zaistenia hodnoty penazi proti inflacii.
  • nehnutelnosti – prenajom – nie zly pasivny prijem, nevyzaduje si skoro ziadnu pracu vacsinu casu, no vyzaduje si udrzbu – musis zaistit aby veci fungovali, upratovanie, komunikaciu. Ak na to nenajdes niekoho, tak to uz nebude pasivny prijem – stravis na tom vela casu. Odporucam si poriadne zvazit a porovnat mozne vynosy z prenajmu vs investovanie tych istych penazi do uctu s lepsim vynosom (3% a vyssie). Ak mas 50 tisic na nehnutelnost, ktora ti vynesie 50-100 EUR priemerne mesacne, tak urobis lepsie, ak tieto peniaze strcis do terminovaneho vkladu alebo inej formy zlozeneho urocenia, kde ziskas na urokoch viac ako 50-100 EUR mesacne, a bez akejkolvek prace, hladania udrzbarov atd.
  • Forex – obchodovanie s menami – nech som skusil cokolvek, toto sa nevyplatilo a nevidim to ako realny pasivny prijem. Viac rizik ako vyhod. Vsetko som popisal detailne tu.
  • Bitcoin (a ine krypto-meny) – skusil som si napr. poziciavanie penazi inym na obchodovanie cez www.bitfinex.com, zisky su o nieco lepsie ako sporo ucty, no su tam aj ine rizika, ktore nie su az take pravdepodobne v bankach alebo inych formach investovania. Nedavno ich ktosi hackol a ukradol velky obnos bitcoinov. Rozhodli sa, ze tuto stratu ferovo rozdelia medzi vsetkych klientov (kym najdu sposob ako financie ziskat spat), takze mi to vynulovalo vsetky zisky od zaciatku (vyse roka) obchodovania. Nielen to, este budem v minuse dlho ak tieto prostriedky nevratia. Takze pozor – ak to znie prilis dobre a jednoducho, tak to ani take jednoduche nebude (a vela rizik ani neodhadnes az kym sa nestanu pri takychto novych formach investovania).
Pomôcť môže aj moja kniha o tom, ako dosiahnuť finančnú slobodu dlhodobo.
  • Pisanie a predaj eknih – je to ok sposob ako si privyrobit, ak ta bavi pisanie a mas uz aku taku sledovanost (mas komu knihu ponuknut). Je to dobry priklad vela prace na zaciatku (napisanie eknihy, prieskum, formatovanie atd) a pasivny prijem potom. Je ale potrebne udrziavat tvoj marketingovy kanal aktivny, aby na teba ludia nezabudli, lebo aj tvoje knihy upadnu prachom. V tomto nie som az taky dobry, takze eknihy u mna nespravia velky rozdiel v rozpocte. 🙂
  • Aktivne obchodovanie s akciami – od toho som upustil kvoli vyssiemu riziku – po niekolkych zlych transakciach a vyssich stratach som si povedal, ze spomalim a zmenim formu investovania na dlhodobu, kde je menej rizika. Moje kratkodobe obchody boli uspesne a pomohli mi zit volne 2 roky (pasivny prijem na 2 roky), no nemyslim, ze by som to takto udrzal dlhodobo. Po 2 rokoch sa ukazali straty zo zlych rozhodnuti, trh sa zmenil, vynosy klesli, takze som to zastavil kym straty neprevysili vynosy.
  • Investovanie do akcii – dlhodobo – Ak pod pasivnym prijmom citas peniaze dnes, tak akcie nim nie su. Jedna sa skor o dlhodobu investiciu a formu setrenia na neskorsi vek – investujes dnes, peniaze sa ti postupne hodnotia a o 20 rokov mas peknu kopku (a pekny mesacny zarobok, ako to rozpocitas spatne), no dnes z nich vela nezarobis. Nedava zmysel kazdy mesiac predat akcie a zobrat zisky / straty, pretoze sa takto oberas o vela penazi v buducnosti (zlozene urocenie a vyvoj trhu dlhodobo).

Co z toho vyplyva? Pasivny prijem je pekny koncept, no hlada sa tazko. Ak nemas ziadny iny prijem, tak na pasivny zabudni, najdi si spolahlivy aktivny prijem. Ked sa tvoj zivot ustali (aktivny prijem ti da dobry obnos penazi na zivot + setrenie), tak zacni pracovat na a skusat rozne formy pasivnych prijmov. Ale priprav sa na dlhu cestu a vela padov.


…krátke prerušenie… dáva sa do pozornosti, nová séria článkov, kde zdieľam moje poznatky, chyby a ponaučenia z 10 rokov práce a zarábania si sám pre seba, online. K tomu pridám info z investovania a ako na pasívne príjmy. Prvý článok je už von, mrkni sem.


Samozrejme, nevyskusal som si vsetky moznosti pasivnych prijmov, ktorych je ovela viac ako popisujem tu. Ale myslim, ze moje skusenosti po 4 rokoch skusania roznych pasivnych prijmov sa ti zidu a usetria ti cas a namahu :).

Preco je tento clanok bez diakritiky…

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 myšlienky “Dlha cesta k pasivnym prijmom

  • Peter Hoferek

    Ahoj Lukas, suhlasim. S pasivnym prijmom to vobec nie je jednoduche. Bud su zdanlivo lahke cesty, ktore ale nemusia fungovat, alebo tvrda drina, ktora tiez nemusi zarucit uspech…

    Druha cesta chce bohovsku vytrvalost a tiez aj uspory, alebo sponzora (napriklad partnera), ktory ta podrzi, kym nadobudnes prijmy, ktore stoja za pozornost. Ja sa uz skoro pol roka venujem vlastnemu podnikaniu a casto si vravim, ze som do toho nemal ani ist… potom zase pride isty naval euforie, ked sa nieco zacne darit a postupne radost zase opadne.
    Chystam sa napisat realny pribeh mojho vydavatelstva https://elist.sk po pol roku od zalozenia, myslim, ze to bude celkom zaujimave citanie pre niekoho, co by sa chcel dat na podobnu cestu. 🙂

    Ale este k pasivnemu prijmu musim povedat, ze uplne najdolezitejsie podla mna je to, aby tvoje odhodlanie a vieru v uspech neustale nenarusal partner (zo zaciatku je to v pohode, ale casom to ide dole vodou, lebo ked pracujes 12 a viac hodin denne, tak partnersky zivot velmi trpi…). Zvysok okolia sa da v pohode ignorovat, ale partner len velmi tazko. Preto skor, ako sa do niecoho takehoto pustis, tak skus realne zhodnotit, ako velmi partner pri tebe stoji.

    • Lukas Cech

      Nazdar Hogy, vdaka za premysleny komentar :).

      Vacsina biznisov ako napr. tvoj potrebuje roky, kym su zarobkove, takze ano, ako pises – kapital a hlboke vrecko je dolezite. Ale taktiez aj poriadny biznis plan – ak mas prepocitane, ze rok budes stracat X mesacne, a potom pridu zarobky, tak sa na to vies pripravit a konat, ak to neide podla planu.

      Tesim sa na pribeh tvojho vydavatelstva :).

      S tym partnerom mas pravdu – ak nemas pochopenie a podporu osoby, s ktorou zdielas svoj zivot / domov, tak si to zoberie svoju dan – bud na vztahu alebo na vysledkoch biznisu. Ani jedna z moznosti nie je spravna – spravna je moznost C – byt s partnerom, ktory chape co robis a preco to robis a zaroven riesit biznis, ktory vies ze stoji za tu obetu z tvojej a partnerovej strany. Keby to len bolo take jednoduche, ako sa to pise 😀