Bulharské pláže – kde sa vyhnúť davom a ušetriť 2


Nedávno som sa vrátil z road tripu do Bulharska. Nejednalo sa o typický dlhší road trip s väčším množstvom zastávok, skôr o priamu cestu tam, stretnutie sa s dobrým kámošom a nejaké výlety po okolí. Počas tohto výletu sme našli pekné pláže a miesta, kde nenájdeš zahraničných turistov. Boli tam len bulhari, všetko je lacnejšie, viac v prírode a menej rozvinuté. Ak ťa náhodou zanesie do Bulharska a chceš sa vyhnúť davom turistov, zavesiť si hamaku na stromy a večer mať celú pláž len pre seba, tak čítaj ďalej.

Niekoľko nocí sme strávili u známeho v Burgase, potom sme sa pustili do plážových stanovačiek. Prvou zastávkou bola pláž / camping Gredina, na juh od Burgasu trochu nad Sozopolom. Netuším, či tam chodia autobusy, ale stopom či vlastným/požičaným autom sa tam dostaneš ľahko. Vlastne aj autobusom do Sozopolu a odtiaľ hoci aj peši.

Ide o naozaj dlhú a širokú pláž, kam chodí kempovať veľa bulharov. Karavány sú asi v troch radoch, je tam niekoľko obchodov a reštaurácií, 2 nočné bary (v jednom bola prekvapivo nediskofilná hudba). Aj keď je tam dosť bulharov, je to veľmi veľká pláž, plno miesta na hry, naháňanie, rozvaľovanie sa alebo akroyogu :). More bolo skvelé, nie biele pláže ako na Gili Islands, ale okrem tmavšieho piesku a trochu menej priezračnej vody, ten istý zážitok. Teda bez paliem…

Karavány sú obsadené už asi pol roka dopredu, kemping je veľmi obľúbený u bulharov, takže na to sa nechystaj, no stanovať môžeš. Stálo to 5 EUR na osobu/noc. Dá sa tam vliezť aj mimo hlavný vstup a postaviť si stan niekde menej na očiach a budeš to mať zadarmo. Kým nebudeš zavadzať miestnym kemperom, tak by to malo byť ok. (ale ak ťa bude v noci naháňať nejaký bulharský ujo, tak to moja vina nie je… :D). K dispozícii sú záchody a sprchy.

DSC00623-COLLAGE

Stan asi 50m od mora, mali sme ale výhodu, ze nás pozval kámoš na jeho flek s karavánom. Bulhari si na sezónu ku karavánu postavia aj prístrešok, kde sa dobre váľa cez deň a popíja v noci… alebo naopak 😀

V pravo dole je Sasho, náš hostiteľ na tejto pláži. V lete je to vlastne jeho prechodný domov, má tu dokonca aj wifi.

Aj keď Gredina bola skvelá, naše srdcia si získalo nasledujúce miesto:

Dolphin Camping

Ide o oveľa menšiu pláž a kemping, no je to spravené presne na mieru – trochu prírody a stanovačka v borovicovom lese a 100m nižšie je pekná pláž, kde je cez deň celkom plno, no k večeru sa vyprázdni a je celá vaša. Pri pláži je bar, ktorý je po polnoci zatvorený, no nikomu nevadí ak si tam donesiete svoje jedlo a drinky a ostanete hoci aj do rána (aspoň nerobíte hurhaj na mieste kde spia ostatní, ale dole pri mori).

Kemping má 2 časti – na jednej strane kopca sú bungalovy a karavány, na druhej je mladý borovicový les, kde sa dá stanovať. Za osobu v stane sa platí 3,50 EUR/noc. Tiež sa to dá obísť, no k dispozícii sú záchody a sprchy, tak im to aspoň za tú údržbu doprajme.

Tento kemp sa hľadá ťažšie, je hneď za mestečkom Varvara, nie je označený, len poľná cesta z hlavnej cesty. Zídeš z kopca a máš pred sebou pláž a časť kempu s karavánmi.

Pre fanúšikov je tu aj nudapláž hneď za rohom :).

Tento kemp si nás získal svojou jednoduchosťou a blízkosťou v prírode. Ja mám veľmi rád lesy a hory, priateľka Gabča má radšej pláže a tu sme si našli svoje obaja. Zavesím si hamaku na borovice, kde môžem oddychovať v chládku a preč od vetra či piesku v gatiach, no keď mám chuť sa schladiť, zídem 100m nižšie a som v mori.

bulharsko dolphin camping

Miesta bolo plno, stromov pre hamaky tiež :). Netrvalo dlho a už sme si spokojne rozložili jedlo a rakiu…

dolphin camping bulharsko

Pohľad na pláž z lesíka kde sme stanovali, vpravo dole náš tátoš a borovicový lesík a … zasa tá yoga 🙂

Takýchto miest je pozdĺž bulharského pobrežia viac, takže ak hľadáš niečo menej turistické, lacnejšie, otvorenejšie a prírodnejšie – určite sa vybodni na Sunny Beach, Nessebar a iné známe destinácie a skús pohľadať malé pláže a kempy roztrúsené po celom pobreží.

Poznáš iné skryté pláže Bulharska? Hoď ich do komentárov…

 

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 myšlienky “Bulharské pláže – kde sa vyhnúť davom a ušetriť

  • Viera Valentová

    čaute Lukáš a Gabča! krásne miesta ste našli v tom Bulharsku! Kemping Gradina pri Černomorci veľmi dobre poznám, minulé leto som pracovala ako delegátka v hoteli Royal beach, tam hneď vedľa 🙂 tak keď som jazdila na biku do Sozopolu, vždy som sa kukala ako sa tam majú kemperi dobre, spia priamo na plážičke 🙂 Inak tá baničárnica v kempe hneď pri tom spomínanom hoteli bola proste úžasná 🙂 takmer denne som tam chodila na banicu a odporúčala som to aj všetkým klientom 🙂

    • Lukas Cech

      Ahoj Vieri, vdaka za komentar! Sme radi, ze potvrdzujes tieto miesta :). Banicarnicu sme videli, ale nemali nic bez syra, tak sme neochutnali. Tak nabuduce skus este camping Dolphin, ma to svoje caro.