Vegán na cestách – Grécko – Atény 1


Grécko ponúka okrem jednej z najzaujímavejších histórií a historických pozostatkov dávnych civilizácií aj skvelé kulinárske zážitky – možno nečakane, vegán tu nájde veľa možností a nových jedál. Najbližšie týždne strávim spoznávaním tejto krajiny – hlavne vnútrozemia, aj z hľadiska ich vegánskej stravy. Začneme priamo v srdci Atén, protikladného mixu škaredých novodobých budov s dávnou históriou a časťami, kde sa cítiš ako na dedine, v ktorých sa nikto nikam neponáhľa, jedlo je skvelé a vína je hojne.

Ako prvé som si pozrel happycow.net, nech mám kde začínať. Tam nájdeš dobrý výber vegetariánskych reštaurácií s vegánskymi možnosťami, niekoľko vegánskych a ďalšie obchody s vegánskymi syrmi a podobnými ingredienciami. Už som nebol prekvapený, keď som v bežnom bio obchode našiel lepší výber vegánskych syrov a tofu, ako nájdeš u nás – keď jeden z najlepších vegánskych syrov – vegánsky parmezán (!!! áno – zopakuj si to pre istotu ešte raz vegánsky. parmezán. 😀 ).

Ako aj Atény, aj tu si Gréci trochu protirečia – na jednej strane tu je VioLife, firma, ktorá vyrába asi tie najlepšie vegánske syry, no na druhej strane je slovo vegán menej známe, ako v iných krajinách. Vegetarián poznajú – u nich to je „chortofágos„, no vegán je niečo nové a ani v niektorých turistickejších reštauráciách to nepoznali. Preto je oveľa jednoduchšie skrátka vysvetliť, čo nejete – žiadne mäso, mlieko, syry či vajcia. Potom vám radi odporučia širokú ponuku ich šalátov a predjedál, ktoré nenechajú vaše chuťové bunky smutné.

Užitočné frázy pre vegána v Grécku

Hoci v Aténach sa to dá vysvetliť ľahko po anglicky, nemusí to platiť všade a nemusí to platiť mimo Atén. Tak som si našiel základné slová a frázy, ktoré ľahko každému vysvetlia, akú stravu chcem:avocado ateny vegan burger

  • vegetarián – chortofágos
  • som vegetarián – imei chortofágos
  • mäso – kreas (pozor, len červené mäso)
  • kuracie – kotópulo
  • ryby – psari
  • nejem mäso – den tró kreas, kotópulo i psari
  • vajce – avgá
  • mlieko – galá
  • syr – tyrí
  • nejem mäso, mlieko, vajcia a syry – den tró kreas, kotópulo, psari, galá, avgá i tyrí

Ak si zapamätáš tú poslednú vetu (ok, napíšeš na papier a zakaždým na to mrkneš ako ja prvé dni), tak nebudeš mať problém ani v miestach, kde nehovoria anglicky.

Pozor – u Grékov je vegetariánska strava tzv. pôstna strava, to ale zahŕňa syry a niekedy aj ryby.

Ďalej som sa na niekoľkých stránkach dočítal, že aj čisto rastlinné jedlá, ako napríklad dolmades, môžu byť propravované s napr. kuracím bujónom, tak je lepšie sa na to spýtať. Stačí sa spýtať na „knorr“ a už budú vedieť o čo ide.

Po takomto ľahkom vysvetlení ti čašník či obsluha bude vedieť poradiť čo si dať zo širokej ponuky predjedál a šalátov, pripravených z čerstvej zeleniny, baklažánu, fazulí, cíceru a ochutených typickým gréckym spôsobom a koreniami a samozrejme olivovým olejom.

Niekoľkokrát sme si dali aj grécku halva – sladký koláč zo semoliny, niečo ako naša krupica, len hustejšie a pevnejšie, s hrozienkami alebo aj iné koláče, ktoré boli automaticky vegánske.

health ecology athens (Medium)Čo sa vegánskych reštaurácií v Aténach týka, tak si určite nenechajte ujsť tieto:

  • na ulici Eleftheriou Venizelou je lacná rodinná r
    eštaurácia Health Ecology v štýle bufet – dvaja sme sa tam doslova nažrali za 14 EUR a to aj s 2 koláčmi (v Grécku priemerne zaplatíš 10 EUR a viac za jedlo pre jedného). Majú tu skvelý výber rôznych omáčkok s fazuľami, okrou, zemiakmi a pod, a tiež sa nájdu vegánske koláče.
  • Ice Queen Gelato – skvelá vegánska zmrzlina a káva, dokonca sa tu môžeš predávkovať cukrom na vegánskom waffle so zmrzlinou a vegánskou nutellou. Jeden sme si samozrejme dožičali, takých nájdeš málo 😀
  • To Kafeneio – rodinná reštaurácia v srdci turistickej časti Plaka, no cenovo je o takmer o polovicu lacnejšia, videli sme tam sedieť aj miestnych, takže trochu ujdete turistom. U nich sme si našli širší výber vegánskych jedál ako u iných. Odporúčame ich baklažán s olivami a sušenými paradajkami.
  • samozrejme stále platí pravidlo kupovania ovocia z ulice – v okolí stanice Monastiraki si kúpite skvelé olivy, pomaranče či jahody za nižšiu cenu ako v obchodoch.veganska zmrzlina ateny ice queen gelato

 

 

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *