Kam ísť v Thajsku – ujdi od davov v parku Khao Sok 2


Je to moja štvrtá návšteva Thasjka, tentokrát ale poprvýkrát aj na západno-južnej strane. O niekoľko dní sa pustíme do Krabi, no momentálne si užívame džungľu v národnom parku Khao Sok a neskôr objavíme krásy jazera Cheow Lan, ktoré si nás získa aj tým, že sme stratili davy turistov, ktoré sú ináč takmer všade v Thajsku.Khao Sok je veľký park okolo umelo vytvoreného jazera Cheow Lan. Väčšina ľudí ide na niekoľko dní priamo na jazero, kde ťa svojím tichom a pokojom lákajú bambusové chatky priamo na jazere. No tie aj niečo stoja – jedna noc vyjde asi na 1000 THB alebo 26 EUR, čo nie je až také zlé, ale k nim sa dostanete len typickým dlhým dreveným člnom za niečo okolo 3000 THB. Ak sa naozaj chcete na niekoľko dní nechať uniesť a nemyslieť na cenu, tak je to asi jedno z najpokojnejších miest v okolí. My sme to dali s ďalšími dvoma kámošmi, takže nás to nevyšlo na veľa a naozaj to stálo za to. Ale najprv o parku Khao Sok.

Ale ak chceš viacej prírody a džungle, a taktiež ušetriť, tak odporúčam najprv zájsť mimo jazera  do mestečka Khao Sok. Dostaneš sa doň veľmi ľahko busom alebo vlakom do Surat Thani (veľká križovatka spojov ak ideš na juh Thajska, niečo nad 12 hodín od Bangkoku) a odtiaľ lacný miestny bus do Khao Sok (asi 2.5h).
Khao Sok je malé mestečko v centre parku, ktoré žije viacmenej z turizmu. Nájdeš tu rezorty za 50 EUR na noc ale aj chatky za 5 EUR na noc. Pri hľadaní ubytovania je dôležité prejsť si všetky možnosti, neskočiť hneď na tú prvú a neplatiť dopredu cez internet – veľa ich nemá ani webstránku, hlavne tie najlacnejšie.

DSC00134 (Medium)Odporúčam tu ísť mimo sezóny – od marca do októbra. Prší trochu viac, no nie je to problém, je tu horúco, takže to ani nevadí. Je tu oveľa menej turistov a preto sa dajú zjednať nižšie ceny a nemáte problém nájsť si ubytko. A hlavne – dá sa zjednať nižšia cena na lepšie ubytovanie.

My sme si našli 50% zľavu na luxusné ubytko v rezorte Khao Sok Paradise Resort cez Agoda.com. Bolo to 1100 THB namiesto 2200 za luxusný bungalov. Viac ako by som chcel zaplatiť normálne, no po 15 hodinovom cestovaní to bolo to, čo sme potrebovali. Jena noc stačila, dalo nám to aj príležitosť sa prejsť po okolí a popýtať sa na ceny. Našli sme si menej luxusné no stále pekné ubytko, s oveľa lepším výhľadom a väčším priestorom.

Bolo to v Bamboo House, ktorý mali na starosť miestni (na rozdiel od prvého ubytovania, ktoré vlastnil DSC00265 (Medium)niekto z EU alebo US), takže to bolo oveľa menej formálne, dalo sa zjednať na cene a všetko bolo menej striktné. Žiadna registrácia, len sme prišli, otvorili nám dvere a ani nechceli vidieť pasy alebo peniaze, už sme boli ubytovaní :). Ich jedlo a pivo bolo tiež lacnejšie.

DSC00266 (Medium)

Jedna z tých chatiek pod stromom bola naša 🙂

DSC00243 (Medium)

Výhľad môže byť, čo povieš? 🙂

Toto miesto, hlavne Bamboo House, má skvelý výhľad na okolité hory a džungľu, je tu plno života, od obrovského pavúka „Ďoďa“ cez húfy motýľov a vtákov, ktoré nám tu poletovali. Sedieť na verande (3m nad zemou, je to taký „akože“ tree house) a čumieť na faunu a flóru, popíjať pivko a rozjímať o živote je skvelá náplň dní.
Ale ak chcete niečo akčnejšie, tak sa môžete prejsť po národnom parku – ale len po vyznačených chodníčkoch (mimo nich sa asi dá ísť, neskúšal som to, a neviem či to je rozumné), alebo si zaplatiť sprievodcu od 500 THB na pol dňa v džungli, kayaky po rieke, nočný trek po džungli a ďalšie. Je tu aj miestny bamboo tatér a plno reštaurácií so skvelým jedlom. Nechýba ani povinný reggae bar 🙂

spomínaný spolubývajúci Ďoďo, na balkóne :)

spomínaný spolubývajúci Ďoďo, na balkóne 🙂

Ako som spomínal, ak chcete naozaj ušetriť, tak tu majú aj bambusové chatky za 200 THB na noc, čo je na Thajsko skvelá cena. Viacej chrobákov, komárov a prachu, menší priestor a výhľad, no ak potrebujete len miesto na spanie a zanechanie vecí, tak to úplne stačí.
A pre tých dobrodružnejších tu tiež nie je problém nájsť si opustené budovy so strechou, kde môžete natiahnuť hamaku a spať zadara :).
Všetko to popisujem zo skúsenosti mimo sezóny. Z toho, koľko rezortov, chatiek a reštaurácií tu je usudzujem, že sezóna tu je pekne narvaná. Ale nevidím dôvod, prečo tu liezť počas sezóny, keď počasie je aj tak svelé mimo sezónu, ceny oveľa lacnejšie, viacej možností a miesta.

Našou ďalšou zastávkou bolo jazero Cheow Lan, kde sme si našli lacnejšie ubytko, čo sa ukázalo ako tá správna voľba – chodili tam len miestni, strava bola lacnejšia a miestna a výhľad skvelý :). O tomto mieste to lepšie povedia tieto fotky – ak zájdeš niekedy do týchto končín, určite zájdi aj sem:

 

Finančná sloboda je potrebná pre realizáciu ďalších slobôd

Investujem a testujem rôzne spôsoby už vyše 8 rokov. ETF a indexové fondy sú jedným z najlepších spôsobov, ako dlhodobo budovať majetok a finančnú slobodu. A Finax.eu je konečne dobrá platforma pre Slovákov pre realizáciu tejto formy investovania - veľmi jednoducho. Viac o tom v článku o mojich investičných skúsenostiach a odporúčaniach.


Cestovné poistenie od cestovateľov pre cestovateľov

Cestovné poistenie v zahraničí pre Backpackerov a Digitálnych nomádov od SafetyWing

Odchádzaš cestovať? Nezabudni sa poistiť. Posledné roky cestujem s poistením od SafetyWing a môžem ho len odporučiť. Vyklikáš si ho za pár minút, neriešia sprostosti a vedia čo potrebujú cestovatelia ako my. Prečítaj si viac o cestovnom poistení pri dlhodobom cestovaní tu.


Kredit na ubytko zdarma


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 myšlienky “Kam ísť v Thajsku – ujdi od davov v parku Khao Sok